De warme Michelle Buteau is een comedian van deze tijd

Profiel

Michelle Buteau De grappen van Buteau gaan over grote onderwerpen, maar het voelt alsof je met een vriendin aan de keukentafel zit: herkenbaar en alledaags.

Michelle Buteau brak door met de Netflix-serie Survival of the Thickest.
Michelle Buteau brak door met de Netflix-serie Survival of the Thickest. Foto Roy Rochlin/Getty

‘De Nederlandse G bestaat niet in de Engelse taal. Mijn man heet Gijs, alsof zijn naam uit het Oude Testament komt, je mag medelijden met me hebben”. De grote donkere ogen tonen van stand-up comedian Michelle Buteau (1977) tonen verwarring als ze praat over de Nederlandse taal, maar haar gezicht staat vriendelijk door de sproetjes op haar wangen. „Voor mij is die naam nooit een probleem, behalve als ik in Nederland ben”. Buteau vertelt het publiek dat de beste vriend van haar man Thijs heet, en de Nederlandse namen samen klinken als een Amerikaanse morning ghetto show.

De Nederlandse taal komt regelmatig terug in haar shows, bijvoorbeeld als ze vertelt over haar bezoek aan het Van Gogh Museum. Als Buteau met Amerikaans accent zegt „O, ik hou van Van Gogh, daar heb ik een onderlegger van, laten we gaan!”, wordt ze gecorrigeerd door de gids van de rondleiding: Van Gogh is met een harde g. Buteau: „Geen wonder dat hij zijn oor afsneed, wie wil dat horen?”

Buteau werkt al langer als stand-up comedian, maar brak dit jaar pas echt door met haar Netflix-serie Survival of the Thickest op basis van haar memoires, waarin zij de hoofdrol speelt. Woensdagavond staat ze, net als twee weken geleden, in een wederom uitverkocht Boom Chicago in Amsterdam. Buteau is regelmatig in Nederland, met haar Nederlandse man, fotograaf Gijs van der Most, en hun tweeling, om schoonfamilie te bezoeken. Ze wonen in Brooklyn, New York, waar ze een meubelzaak hebben.

https://www.youtube.com/watch?v=uxEn6W8iFE0&pp=ygUPTWljaGVsbGUgQnV0ZWF1

Buteau werd geboren in New Jersey, uit een Haïtiaans-Libanese vader en een Jamaicaans-Franse moeder. Als zwarte vrouwelijke comedian doorbreekt Buteau moeiteloos taboes over worstelingen in het leven: daten op latere leeftijd, niet natuurlijk zwanger kunnen worden, het huwelijk, ouderschap en ouder worden. De onderwerpen die Buteau in haar shows aanhaalt, gaan vaak over dingen waar mensen zich voor schamen, en Buteau’s grappen voelen als een warm bad: herkenbaar en alledaags.

Buteau is geen nieuwkomer: ze zit al ruim twintig jaar in het vak. Daarvoor werkte ze kort in de journalistiek. Na de gruwelijkheden van 11 september 2001 besloot ze zich volledig op stand-up komedie te richten. Na vijf jaar viel ze op bij Comedy Central, en inmiddels presenteert ze een reality-tv show The Circle op Netflix en heeft ze twee podcasts opgezet. Als actrice speelde Buteau in de films Always be my Maybe (2019) en Marry Me (2022), maar Survival of the Thickest geldt als haar doorbraak.

Die serie gaat over de 36-jarige Mavis, een styliste die worstelt met haar carrière en ineens weer vrijgezel is. Ondanks de sociale druk die Mavis voelt om te daten maakt ze haar eigen keuzes. Deze rol is Buteau op het lijf geschreven: door haar warme verschijning komt ze over als een vertrouwde vriendin, waarmee je uren aan de keukentafel kan kletsen. Daarnaast is Buteau een groot voorstander van body-positivity. Zo omschrijft ze haar haar eigen vormen als curvy en vergelijkt ze zich met een drumstick-emoji: groot van boven, smal van onder, en met de enkels van een dun wit meisje. Waarna ze zegt: „look at me: FUCKING DELICIOUS”.

Echtelijke ruzie

Ook neemt ze haar publiek mee in de persoonlijke reis van het krijgen van een tweeling via een surrogaatmoeder, de pijn van het niet zelf kunnen dragen van haar kinderen en de soms harteloze reacties daarop. Ze draait op een zeer geestige manier het proces om, door dankbaarheid te uiten. Ze neemt het publiek ook mee in haar eerste echtelijke ruzie, waarin ze haar man beveelt om op te bank te slapen. Die vraagt haar hoe ze daarbij komt, waarop ze antwoordt: uit alle films en tv-shows blijkt dat de echtgenoot op de bank moet slapen. Ze grapt over alledaagse dingen zoals de favoriete bezigheden van haar man, zoals kamperen. „Wat ik doe dat nog het meeste lijkt op kamperen, is sushi eten in de metro. I’m done. Het is vies en wild.” Buteau spreekt zich positief uit en is tegelijkertijd kritisch, zoals over vrouwen die het daten met lange mannen als de norm zien. Of over Meghan Markle: „draag je haar gekruld en laat je eens gaan.”

https://www.youtube.com/watch?v=y4gDwMprO4M

Buteau is sinds 2001 getrouwd met Gijs, die vaak dient als inspiratiebron in haar shows. Ze trekt hilarische parallellen tussen Nederlandse en haar Caribische-Amerikaanse gewoontes. Grappen over de Nederlandse taal, maar ook de confrontatie met Nederlandse tradities als Sinterklaas brengt Buteau luchtig en met een zachte landing. Buteau probeert dergelijke thema’s dichtbij zichzelf te houden, zonder te verzeilen in politieke kwesties. Met haar frisse, zeer energieke uitstraling en grote, aanstekelijke lach vertelt Michelle Buteau in een van haar shows over haar eerste stranddag met haar Nederlandse schoonfamilie, die ze vergelijkt met een verhuizing. Stoeltjes, lunch, alles gaat mee: zelfs een aparte tentje voor de baby. Buteau benadrukt als cultureel verschil een baby die in een apart tentje slaapt op het strand, terwijl de ouders gaan zwemmen. Als Caribisch persoon, zegt ze, neemt zij – in tegenstelling tot haar Nederlandse schoonfamilie – maar twee dingen mee naar het strand: rum en condooms.

Michelle Buteau in Boom Chicago 16/8 (uitverkocht). Survival of the Thickest staat op Netflix.