Luchtaanval met tientallen doden nieuwe episode in slepend conflict van Ethiopische premier Abiy met opstandige regio’s

Etnische spanningen De premier van Ethiopië, Abiy Ahmed, slaagt er maar niet in om zijn land te verenigen. Een luchtaanval met 26 doden is onderdeel van een steeds intenser wordend conflict tussen het nationale leger en de Fano-militie.
De Ethiopische premier Abiy Ahmed en zijn nationale regering leven al langer op gespannen voet met de deelstaten, waarvan de grenzen op etnische principes zijn getrokken
De Ethiopische premier Abiy Ahmed en zijn nationale regering leven al langer op gespannen voet met de deelstaten, waarvan de grenzen op etnische principes zijn getrokken Foto AP

Bij een luchtaanval in het stadje Finote Selam, in de Ethiopische regio Amhara, zijn zondag minstens 26 mensen om het leven gekomen. Dat melden plaatselijke ziekenhuisautoriteiten aan verscheidene internationale media, waaronder The Guardian. Bij de drone-aanval, die plaatsvond op een druk dorpsplein, zouden ook zeker vijftig mensen gewond zijn geraakt. De luchtaanval is onderdeel van een steeds intenser wordend conflict tussen de landelijke autoriteiten en de Fano-militie

Het Franse persbureau AFP spreekt van de dodelijkste aanval sinds het begin van de militaire aanvaringen tussen het nationale leger en de Fano-militie, begin juli. Bij de aanval van zondag zou het landelijke leger deze Fano-milities, die zich in het stadscentrum hadden verzameld, als doelwit hebben genomen. Mogelijk zijn daarbij ook burgers geraakt — hoeveel burgerdoden is evenwel onduidelijk.

Eerder deze maand riep de premier van Ethiopië, Abiy Ahmed, de noodtoestand uit vanwege de uitbraak van een nieuw gewapend conflict, nu in de deelstaat Amhara. De etnisch geladen spanningen komen slechts negen maanden na het einde van een ander slepend conflict, die de naburige regio Tigray twee jaar lang destabiliseerde.

Etnische belangen voorop

In die langdurige strijd — waarbij zeker een half miljoen mensen omkwamen — trokken de Fano-milities juist samen op met het nationale leger tegen de opstandige regio Tigray. Maar in april viel dat bondgenootschap uit elkaar vanwege Abiys plan om alle regionale troepen in het leger te integreren. De Fano-eenheden weigerden zich te schikken naar die eis en namen posities in rondom grote steden in de regio, zoals Gondar, Lalibela en Dessie.

Abiy en zijn nationale regering leven al langer op gespannen voet met de deelstaten, waarvan de grenzen op etnische principes zijn getrokken. Alle elf deelstaten beschikken volgens de grondwet over een eigen politiemacht. Maar in de praktijk worden soms legereenheden van honderdduizend man gevormd, die vooral voor hun eigen etnische belangen opkomen. Die ontwikkeling ziet Abiy als een ondermijning van de nationale eenheid, wat hem ertoe zette om onder meer in Tigray militair orde op zaken te stellen. Een vergelijkbaar scenario lijkt zich nu in Amhara, de op een na dichtst bevolkte staat van het land, te ontvouwen.

Lees ook: Abiy Ahmed veroorzaakt nieuw etnisch conflict in Ethiopië door spanningen aan te wakkeren