Rusland voert voor de derde dag op rij droneaanvallen uit op Kiev

Rusland voert voor de derde dag op rij droneaanvallen uit op Kiev

Maandagochtend heeft Rusland opnieuw tientallen droneaanvallen uitgevoerd op de Oekraïense hoofdstad Kiev, nadat de stad ook op Nieuwjaarsdag doelwit was. Het luchtalarm ging zeker drie uur lang af, melden internationale persbureaus. Volgens de militaire autoriteiten van Kiev zijn ruim twintig aanvallen onderschept door de Oekraïense luchtverdediging. Inwoners werd gevraagd in de schuilkelders te verblijven toen dat gebeurde.

De aanvallen waren volgens functionarissen vooral gericht op kritieke infrastructuur in de stad en omliggende gebieden. Zo beschadigden de drones energiefaciliteiten en veroorzaakten ze stroomuitval in een deel van de stad. Volgens burgemeester Vitali Klitsjko van Kiev is er bij een aanval die in een dichtbevolkte woonwijk neerkwam een 19-jarige man gewond geraakt door glasscherven.

Het was de derde dag op rij met aanvallen, nadat Kiev op Oudejaarsdag het doelwit was. Kort voor en na de overgang naar 2023 hebben bombardementen op Kiev en zeven andere regio’s volgens de Oekraïense autoriteiten minstens vier mensen gedood en vijftig verwond. Moskou beweerde dat de aanvallen gericht waren op productiefaciliteiten voor onbemande vliegtuigen.

In het centrum van Kiev vloog een raket op oudejaarsavond door de gevel van een hotel. De lokale politiechef Andriy Nebitov plaatste volgens persbureau AFP een foto op Facebook van wat de overblijfselen leken te zijn van een drone. Hij schreef daarbij „gelukkig Nieuwjaar” in het Russisch.

Inwoners van Kiev kijken op nieuwjaarsdag naar een krater door een ingeslagen drone. Foto Genya Savilov/AFP