In Rusland demonstreren blauwgele kleipoppetjes tegen de oorlog

Anti-oorlogsprotest Wie in Rusland protesteert tegen de oorlog in Oekraïne riskeert tot vijftien jaar celstraf. Met ‘demonstrerende’ kleipoppetjes proberen sommigen toch hun ongenoegen te uiten.

Op sociale media plaatsen Russische tegenstanders van de oorlog in Oekraïne foto’s van ‘demonstrerende’ kleipoppetjes; onderdeel van het project ‘malenkiy piket’ – ‘de kleine wachters’.

Op sociale media plaatsen Russische tegenstanders van de oorlog in Oekraïne foto’s van ‘demonstrerende’ kleipoppetjes; onderdeel van het project ‘malenkiy piket’ – ‘de kleine wachters’.

Foto van het Instagram-account malenkiy_piket

Een blauwgeel mannetje staat op een monument in Sint-Petersburg. Hij is amper tien centimeter groot, maar in zijn handjes heeft hij een protestbord met daarop de uitroep ‘Geen oorlog!’. En hij is niet alleen. Kleipoppetjes met spandoeken duiken sinds het begin van de oorlog in Oekraïne regelmatig op in steden door heel Rusland.

De kleine demonstranten zijn onderdeel van het project ‘malenkiy piket’, wat ‘de kleine wachters’ betekent. Een kunstenaar uit Sint-Petersburg begon met de actie nadat hij zag hoe de Russische politie anti-oorlogsdemonstraties gewelddadig de kop in drukte. Hij besloot zijn ongenoegen op een andere manier kenbaar te maken en plaatste foto’s van zelfgemaakte miniatuurdemonstranten op Instagram, met de oproep aan anderen om zich bij de beweging aan te sluiten. Inmiddels heeft hij zo’n 2.000 beelden van protesterende poppetjes ontvangen.

Demonstreren in Rusland is al jaren praktisch onmogelijk en de situatie is verder verslechterd sinds het begin van de oorlog in Oekraïne. Er is militaire censuur ingesteld en nieuwe wetten werden uitgevaardigd tegen het zwartmaken van Russische strijdkrachten. „Er zijn talloze juridische, politieke, administratieve maatregelen die het feitelijk onmogelijk maken om je in Rusland in het openbaar tegen de oorlog te keren,” zegt André Gerrits, professor Internationale Politiek aan de Universiteit Leiden.

Vlak na de inval in Oekraïne waren er nog wel protesten in Russische steden en in de eerste helft van 2022 werden er ruim 20.000 mensen gearresteerd voor anti-oorlogsprotesten. Maar inmiddels zijn protesten vrijwel onzichtbaar geworden. „Veel mensen die hadden kunnen protesteren zijn het land ontvlucht”, zegt Gerrits, „en veel anderen zijn bang”. Op anti-oorlogsprotesten staan sinds maart 2022 celstraffen tot wel 15 jaar.

Lege spandoeken

Toch is het volgens Gerrits een misvatting dat er in Rusland helemaal geen protest is. „Maar protestacties zijn noodgedwongen indirect en voorzichtig.” Zo gebruikten Russische activisten eerder bijvoorbeeld al blanco protestborden om de aandacht te vestigen op hoe de vrijheid van meningsuiting in Rusland wordt ingeperkt. Sommige kleipoppetjes houden nog steeds lege spandoeken omhoog.

Het gebruik van alternatieve manieren van demonstreren is niet nieuw. De ‘kleine wachters’ doen bijvoorbeeld denken aan protesten in 2012. Dat jaar werd Poetin herkozen, maar de uitslag van de verkiezingen werd betwist en leidde tot grote onvrede onder de Russische bevolking. Toen demonstraties verboden werden, gebruikten mensen in het Siberische stadje Barnaoel speelgoed als plaatsvervangers. Legopoppetjes, knuffels en figuurtjes uit Kinder-eieren werden met protestborden op straat gezet.

Humor is vaak een belangrijk ingrediënt bij dit soort acties, vertelt Gerrits. „Ook tijdens het communistische regime werd humor ingezet als instrument om de absurditeit van het regime duidelijk te maken, zonder je direct op het terrein van politiek verzet te begeven.” De speelse, bijna knullige, vorm van het protest vormt daarbij een cruciaal onderdeel. „Dat een politiek systeem ondersteund door nucleaire raketten, zich genoodzaakt ziet om op te treden tegen Lego of kleipoppetjes, toont de zwakte van het regime,” zegt Gerrits. „De keizer heeft wel een grote mond maar hij heeft geen kleren aan.”

Op sociale media plaatsen Russische tegenstanders van de oorlog in Oekraïne foto’s van protesterende kleipoppetjes.
Foto’s van het Instagram-account malenkiy_piket

De alternatieve protestvormen bieden ook anonimiteit voor de demonstranten, maar een zeker risico blijft bestaan. In februari werden twee mensen aangehouden voor het plaatsen van een poppetje nadat ze werden geïdentificeerd op beelden van bewakingscamera’s. Ze kwamen er vanaf met een boete, maar Sasha Skochilenko, een andere kunstenaar uit St. Petersburg, zit momenteel een gevangenisstraf uit voor het verspreiden van ‘leugenachtige informatie’ nadat ze prijskaartjes in een supermarkt verving door kaartjes met informatie over de Russische aanvallen op de Oekraïense stad Marioepol.

Vooral opgepikt in het Westen

„De vraag is in hoeverre dit soort acties zich echt verspreiden binnen de Russische samenleving”, zegt Bart Commaerts, professor Politiek en Communicatie aan de London School of Economics. Hij vreest dat acties zoals de kleimannetjes vooral worden opgepikt in het Westen, waar interesse is in alles wat tegen het regime van Poetin ingaat. „De beelden van de poppetjes tonen aan dat repressie niet totaal kan zijn, maar het is moeilijk te beoordelen of zoiets deel uitmaakt van een bredere beweging tegen Poetin.”


Lees ook dit Zomeravondgesprek over Rusland: ‘Een zieke samenleving maakt iedereen ziek’

Commaerts is gespecialiseerd in het mediagebruik van activisten en sociale bewegingen. Hij benadrukt hoe zwaar de censuur is in Rusland. In 2023 stond Rusland op plaats 164 van de Persvrijheidsindex van Reporters Without Borders en de meeste onafhankelijke verslaggeving gebeurt inmiddels vanuit het buitenland. „De beelden van de kleipoppetjes worden verspreid via Instagram, maar wie heeft er nog toegang tot Instagram in Rusland?” vraagt hij zich af. Het platform is verboden in Rusland en kan alleen via een speciale VPN-verbinding gebruikt worden. „Slechts een beperkt deel van de bevolking heeft de vaardigheden om de lokale censuur te omzeilen”, zegt hij.

Sowieso zijn sociale media volgens de politicoloog een lastig medium voor activisten. „Sociale media zijn een vorm van ‘narrowcasting’”, zegt hij. ‘Narrowcasting’ (als tegenhanger van broadcasting) is een term die benadrukt dat sociale media zo gebouwd zijn dat je meestal maar een niche publiek bereikt. „Meestal is dat een publiek dat het al met je eens is”, zegt Commaerts, „dan wordt het preken voor eigen parochie”.

André Gerrits denkt ook dat de poppetjes zelf weinig effect zullen hebben, tenzij er ooit iets gebeurt naar aanleiding van de actie: „echt grote ophef of een massademonstratie”. Een serieuze protestbeweging in Rusland zal volgens Gerrits eerder moeten voortkomen uit onvrede over de sociaaleconomische effecten van de oorlog, of als het hoge slachtofferaantal onder Russische soldaten duidelijk wordt aan de bevolking. „Dit verzet is ludiek en dapper”, zegt Gerrits, “en de poppetjes laten zien dat verzet in Rusland nog steeds bestaat. Maar ze zullen geen verschil maken.”