Brice Marden blies in de jaren zestig de schilderkunst nieuw leven in

Necrologie

Brice Marden (1938-1923), kunstenaar De Amerikaanse kunstenaar Brice Marden maakte naam met grote, vaak monochrome doeken met platte, rechthoekige kleurvlakken. Marden staat te boek als een van de meest invloedrijke kunstenaars van zijn generatie.

Brice Marden voor zijn schilderij ‘The Propitious Garden of Plane Image’ (2000-2006), in 2007.
Brice Marden voor zijn schilderij ‘The Propitious Garden of Plane Image’ (2000-2006), in 2007. Foto Nigel Treblin/ AFP

De Amerikaanse kunstenaar Brice Marden, wiens abstracte schilderijen niet gemakkelijk in een hokje te plaatsen zijn, is woensdag op 84-jarige leeftijd overleden in zijn huis in Tivoli, New York. Dat heeft zijn dochter Mirabelle Marden op Instagram bekendgemaakt.

Marden, die in 1938 werd geboren in Bronxville, New York, blies met zijn elegante samensmelting van minimalisme en abstract expressionisme in de jaren zestig de schilderkunst nieuw leven in. Hij staat te boek als een van de meest bewonderde en invloedrijke kunstenaars van zijn generatie.

Marden begon met dik geverfde oppervlakken vermengd met terpentijn en bijenwas. De reacties waren gemengd; schilderkunst was begin jaren zestig uit de mode. Marden schilderde onverdroten door en begon al snel naam te maken met grote, vaak monochrome doeken met platte, rechthoekige kleurvlakken. Zijn eerste museale overzichtstentoonstelling was in 1975 in het Guggenheim Museum in New York. Later volgden retrospectieven in onder meer het Stedelijk Museum Amsterdam (in 1981) en het Museum of Modern Art in New York.

Lees ook: Wie is er bang voor een zachtgroene rechthoek?

Niet laten opjagen

Marden leed al lange tijd aan kanker en zat de laatste jaren in een rolstoel. Ondanks die handicaps heeft hij tot afgelopen weekend in zijn studio geschilderd. Op Instagram schrijft zijn dochter dat haar vader zich gelukkig prees dat hij een leven lang had kunnen doen „waarvan hij hield”.

In een vraaggesprek met The New York Times in 2019 zei Marden te hebben geleerd met zijn ziekte te leven. „Ik heb me er niet door laten opjagen en ben niet anders gaan werken. Het was gewoon een extra ding om over na te denken.”

Het interview verscheen naar aanleiding van een eendaagse verkooptentoonstelling georganiseerd door Gagosian, de grootste galerie en kunsthandel ter wereld. De locatie: Villa Malaparte, het beroemde modernistische huis op het Italiaanse eiland Capri. Een vliegtuig vol beroemdheden, inclusief Lebron James, de beroemde basketballer, kwam op de expositie af. Alle aangeboden kunstwerken werden voor miljoenenbedragen verkocht.