Gruwel en liefde staan naast elkaar in Thais drama

Recensie Film

Arthouse Regisseur Jakrawal Nilthamrong won de Tiger Award op het IFFR voor zijn eerste film. Zijn tweede is een trage, meanderende film over liefde te midden van gruwel in Thailand.

Het Thaise drama ‘Anatomy of Time’ begint met een scène die er tegelijkertijd liefdevol, sereen en gruwelijk uitziet. Een oude vrouw waakt bij het sterfbed van een oude man, terwijl een klok tikt en buiten een windgong klingelt, maar zodra ze merkt dat hij is overleden zet ze een mes in zijn bovenbeen en snijdt er zonder aarzeling een kogel uit.

De combinatie van verstilling en gruwel komt op uiteenlopende manieren terug in de trage tweede film van Jakrawal Nilthamrong, waarin heen en weer wordt gesprongen tussen heden en verleden. De verbanden tussen de niet-chronologisch vertoonde momenten zijn niet altijd helder, maar een eenduidig interpreteerbaar verhaal lijkt niet de bedoeling van de regisseur, die met zijn eerste film de Tiger Award won op het IFFR.

Net zomin neemt de film buitenstaanders aan de hand door de strijd in het Thailand van de jaren zestig tussen militairen en communistische opstandelingen. Wat Anatomy of Time wel op naar de keel grijpende wijze invoelbaar maakt, is dat de toenmalige Thaise samenleving doordrongen was van geweld én dat de conflicten van toen doorleven in het heden.

Zo belandt de kijker kort na de opening in een – behoorlijk trage – flashback naar de jeugd van de wakende vrouw en stervende man. Meam was de dochter van een zachtmoedige klokkenmaker, hij een ambitieuze militair. We zien hoe hij haar het hof maakt. Het lijkt idyllisch, met prachtige natuurshots en meanderende momenten. Maar ondertussen zien we ook een lijk liggen tussen het weelderige groen, wordt een eerdere geliefde van Meam genadeloos mishandeld én leren we in het tweede deel van Anatomy of Time dat haar echtgenoot decennia later door landgenoten wordt weggehoond als ‘fascist’.

Vooral in het tweede, sterker geacteerde deel van de film, dat meer focust op de nadagen van het oudere paar, laat Nilthamrong je nadenken over wat deze twee mensen bij elkaar houdt – hij baseerde de film ook op zijn eigen ouders en nam delen op in het huis van zijn moeder. Meam blijft plichtsgetrouw zijn aftakelende lichaam verzorgen en wassen. Doet ze dat uit liefde, uit loyaliteit, of uit wroeging voor gemaakte keuzes? Nilthamrong geeft geen antwoorden, maar zijn beelden laten de kijker mijmeren over hoe de vervliegende tijd een ander licht kan laten schijnen op iets wat kortstondig liefelijk leek.

https://www.youtube.com/watch?v=zFFbplVxzXU