Biden wijst uraniumrijk stuk land nabij Grand Canyon aan als natuurgebied

Mijnbouw Voor inheemse stammen is het gebied nabij de Grand Canyon heilig. Sinds 2012 geldt een verbod op mijnbouw in het gebied, maar dat zou in 2032 aflopen. Biden gaat het verbod permanent maken.
Over het gebied nabij de Grand Canyon wordt al lang gestreden tussen mijnbedrijven en de oorspronkelijke bevolking.
Over het gebied nabij de Grand Canyon wordt al lang gestreden tussen mijnbedrijven en de oorspronkelijke bevolking. Foto Alex Brandon/AP

De Amerikaanse president Joe Biden zal dinsdag tijdens een bezoek aan de staat Arizona een gebied in de buurt van de Grand Canyon Nationaal Park aanwijzen als ‘nationaal monument’. Dat melden Amerikaanse media. Het doel van de maatregel is om het gebied, zo groot als de provincies Zeeland en Limburg samen, permanent te beschermen tegen uraniumwinning.

Al langer is er conflict om het gebied. Mijnbouwbedrijven zijn erin geïnteresseerd vanwege de grote hoeveelheid uranium die er te winnen valt. Aan de andere kant is het heilige grond voor inheemse Amerikaanse stammen die er leven. Delving van uranium leidt volgens hen bovendien tot schade aan de waterscheiding van de Colorado-rivier. Al jaren lobbyen zij samen met natuurorganisaties bij de Amerikaanse regering om het gebied te beschermen.

In 2012 plaatste oud-president Barack Obama een verbod op het delven van uranium in het gebied, maar dat zou in 2032 aflopen. Door het als een monument aan te wijzen, beschermt Biden het permanent tegen mijnbouw. „Het is uitgesloten dat mijnbouw onderdeel uitmaakt van de toekomstplannen van het gebied”, zegt Ali Zaidi, de nationale klimaatadviseur van Biden, aldus The New York Times. „De maatregel is bedoeld voor het behoud van historisch gebied.”

Het gebied wordt Baaj Nwaavjo I’tah Kukveni genoemd. Baaj Nwaavjo betekent ‘waar stammen zwerven’ voor het Havasupai-volk. I’tah Kukveni betekent ‘onze voetafdrukken’ voor de Hopi-stam.