Lekker gore pulp-tv: zonder narcose laat Derrick zijn borsten weghalen

ZAP Medische freakshows zijn het, tv-programma’s als Awake Surgery. Griezelen en gruwen om de lappen lillend vlees die worden verwijderd, de extreme close-ups van messen en stofzuigerslangen die door de huid glijden. „Het lijkt wel een Koreaanse barbecue.”

Derrick heeft borsten. Daardoor voelt hij zich minder mannelijk. Op het strand houdt hij zijn shirt aan. Hij wil zijn borsten wel laten weghalen, maar hij is bang voor de narcose. Bang om niet wakker te worden. Wat te doen? Gelukkig is daar dokter Meegan Gruber en haar tv-programma Awake Surgery.

Wakker blijven terwijl je wordt geopereerd. Waarom niet, dacht Gruber. Onder narcose gaan brengt risico’s met zich mee, het herstel duurt langer, en het is duur. Bovendien zijn er patiënten zoals Derrick die een fobie hebben voor narcose. In plaats daarvan gebruikt Gruber plaatselijke verdoving. En ze laat een verpleegster geruststellend ritmisch op je lichaam kloppen.

In de realityserie op vrouwenzender TLC wordt het idee van de wakkere patiënt ten volle uitgebuit. Patiënten vragen om een spiegel om het snijwerk in hun lichaam beter te kunnen bekijken. Patiënt Jenny zegt over het verwijderen van haar onderkin: „Ik wil de boosaardige passagier zien sterven, voor eens en voor altijd.” Patiënten facetimen tijdens de operatie met familie om hen ook mee te laten genieten („Are your ready for some real gross shit?”). Een patiënt bestelt tijdens de operatie zelfs een afhaalmaaltijd, zo belooft TLC, maar dat was nog niet te zien in de eerste aflevering maandag.

Het opereren zonder narcose blijkt vooral een gimmick. Gruber doet aan plastisch chirurgie en dat kan sowieso meestal zonder narcose. Niets bijzonders dus. Haar programma lijkt sterk op andere medische freakshows als Dr. Pimple Popper (gezwellen), Bad Hair Day (haartransplantatie) en This Came Out Of Me (insect in oor, opgezwollen penis). Ook daarin blijft de patiënt doorgaans gewoon wakker tijdens het snijden.

De attractie ervan ligt elders. Het gaat om het griezelen en gruwen om de lappen lillend vlees die worden verwijderd, de extreme close-ups van messen en stofzuigerslangen die door de huid glijden, de buizen met vloeibaar vet, de opstijgende rook van aderen die worden dicht gebrand. „Het lijkt wel een Koraanse barbecue”, merkt Derrick op. Dit is lekker gore pulp-tv die je het beste kunt genieten door geregeld de ogen discreet te sluiten. En uiteindelijk kun je meegaan in de ontlading. Dit zijn patiënten die lang gebukt gingen onder hun overtolligheden. De operatie voelt als een bevrijding. Roerend is de dankbaarheid die ze Gruber betonen: „U bent een wonderdoener!”

Bewakingscamera’s

Na dit ontluisterende kijkje in de menselijke blubber past een fijne, spannende politieserie. In The Capture (NPO 2) moet de Britse de rechercheur Rachel (Holliday Grainger) een ontvoeringszaak oplossen. Op beelden van een bewakingscamera is te zien dat de licht ontvlambare oorlogsveteraan Shaun (Callum Turner) zijn advocate zoent, tegen de grond slaat, en ontvoert. Verkrachting? Moord? Of is er iets aan de hand met die bewakingscamera?

U raadt het al. Die Shaun blijkt straks natuurlijk onschuldig te zijn. Vlak ervoor was hij in hoger beroep al vrijgesproken van de moord op een Talibanstrijder, ook al een misverstand door misleidende camerabeelden. Maar je wil toch weten hoe. De ontvoering staat toch duidelijk op beeld? Kunnen we onze eigen ogen nog wel vertrouwen? Beeldmanipulatie? Door wie en waarom? Met trefzekere plotwendingen en cliffhangers voert de serie je mee. De alomtegenwoordige bewakingscamera’s – in Londen hangen er één miljoen – en het wantrouwen tegen deepfake en de surveillancemaatschappij zijn de smaakmakers in dit spannende, sterke genrestuk.