Matildas brengen Australië in vervoering op het grootste sportevenement voor vrouwen ooit

Reportage

WK voetbal Gastland Australië heeft zich ten koste van Denemarken geplaatst voor de kwartfinales. Sporten als rugby en cricket en Australian football staan voor even in de schaduw van voetbal voor vrouwen.

De Australische doelpuntenmaker Caitlin Foord in duel met Amalie Vansgaard van Denemarken. Australië won met 2-0 en staat in de kwartfinales.
De Australische doelpuntenmaker Caitlin Foord in duel met Amalie Vansgaard van Denemarken. Australië won met 2-0 en staat in de kwartfinales. Foto David Gray/AFP

Er ging een hard gejuich op in het uitverkochte Stadium Australia toen maandag op de gigantische rij schermen achter het doel het aantal toeschouwers verscheen: 75.784. Een evenaring van het nationale record bij voetbal voor vrouwen dat ook al bij het openingsduel tussen Australië en Ierland was gehaald. Het gejuich was nog wat luider toen sterspeler Sam Kerr in de 80ste minuut voor het eerst dit toernooi in het veld kwam, terug van een blessure. Maar de doelpunten van Caitlin Foord en Hayley Raso, goed voor de 2-0 overwinning van de Aussies op Denemarken, brachten de gele massa pas echt in vervoering. „Aussie, Aussie, Aussie, Oi, Oi, Oi”, klonk het massaal in het stadion.

Veel van de 25,7 miljoen Australiërs hebben het elftal van de Zweedse bondscoach Tony Gustavsson in hun hart gesloten. In de kwartfinales wacht nu een ontmoeting met de winnaar van de wedstrijd tussen Frankrijk en Marokko in Brisbane. Mannen, vrouwen en kinderen van alle leeftijden genieten al weken van het grootste voetbalevenement dat ooit in Australië en Nieuw-Zeeland is georganiseerd. Voor even staan sporten als rugby, cricket en Australian football in de schaduw van voetbal.

Bijzondere WK-sfeer

Het WK down under is met afstand het grootste sportevenement voor vrouwen ooit op aarde gehouden. Voor het eerst strijden 32 deelnemers op het zuidelijk halfrond om de wereldtitel. En dat doen ze voor een miljoenenpubliek. Hoewel het toernooi pas is aanbeland in de achtste finales, is met ruim 1,4 miljoen toeschouwers het record van het WK van 2015 in Canada (1,35 miljoen) al verbroken. Bij de 53 wedstrijden die tot dusver zijn gespeeld zitten gemiddeld circa 26.000 fans op de tribunes. Maar het Stadium Australia, waar op 20 augustus de finale wordt gespeeld, heeft met afstand de meest indrukwekkende ambiance van de tien stadions in de negen speelsteden. De wave rolde er de voorbije weken talloze malen over de tribunes.

Er hangt een bijzondere WK-sfeer in het winterse Sydney, al is de buzz heel anders dan bij de eindtoernooien voor mannen. Zo zie je nergens grote groepen dronken supporters door de stad lopen. Wel veel opgewekte families en vrienden in de kleuren van hun favoriete land, die selfies nemen voor het Opera House of even verderop de Harbour Bridge beklimmen. Massaal indrinken op stadspleinen zie je simpelweg niet. Net zomin als hooligans, vuurwerk of spelers die elkaar op het veld voortdurend provoceren.

Lees ook: het Nederlands elftal bereikte ook de kwartfinales, door Zuid-Afrika te verslaan. Nu wacht Spanje.

Het WK is een familiefeestje met gasten van over de hele wereld. Wat dat betreft is dit toernooi een voorbeeld voor de eindtoernooien van de mannen. The Women’s World Cup is een belangrijk toernooi voor de sport in de organiserende landen en zorgt bovendien voor een verdere feminisering van voetbal over de hele wereld.

De Australische spits Sam Kerr is van nationale held de afgelopen jaren in het Europese clubvoetbal uitgegroeid tot een wereldster. Ze komt langzaam terug van een kuitblessure en de Australische fans mochten tegen Denemarken tien minuten van haar genieten. Eén kans kreeg Kerr nog, maar haar schot vloog over. Samen met topspelers als Wendie Renard (Frankrijk), Kosovare Asllani (Zweden), Aitana Bonmatí (Spanje), Hinata Miyazawa (Japan) en Lieke Martens (Nederland) behoort Kerr op het WK tot een rijtje met hedendaagse voetbal-iconen.

Het WK maakt duidelijk dat voetbal voor vrouwen het gat met de mannen in sommige opzichten weet te dichten. Commercieel bijvoorbeeld, in Australië zelf althans. Het nationale tricot van de vrouwen is in Australië voor het WK beter verkocht dan dat van de mannen toen die eind vorig jaar in Qatar speelden. Tijdens het WK zijn de discussies over extra bonussen (Engeland), gelijk prijzengeld (Australië), het überhaupt betalen van spelers (Nigeria en Zuid-Afrika) en crowdfunding om de kosten te betalen (Jamaica) grotendeels naar de achtergrond verdwenen.

Ereronde

De focus ligt bij het WK op het voetbal zelf. Want er is geen betere manier om de sport wereldwijd te populariseren dan met het bieden van spektakel. En dat probeert elke deelnemer op zijn eigen manier te doen. De onvoorspelbaarheid maakt dit WK voor neutrale kijkers in sportief opzicht aantrekkelijk. Na de uitschakeling van de VS door Zweden is het nu al zeker dat er een andere wereldkampioen komt dan de tijdens de laatste twee edities. Andere grootmachten als Duitsland en Brazilië werden nog eerder uitgeschakeld, terwijl landen als Colombia, Marokko en Jamaica nog in het toernooi zitten.

Het Australische elftal speelde tijdens de groepsfase op het WK niet altijd even goed. Na een moeizame zege op Ierland en een onverwachte nederlaag tegen Nigeria, overtroffen de Aussies tegen olympisch kampioen Canada alle verwachtingen met een 4-0 overwinning.

De achtste finale tegen Denemarken was opnieuw sterk, al had de Deense ploeg aanvankelijk het beste van het spel. De ploeg nam het initiatief en was een aantal keer dreigend via vooral Pernille Harder. Na een snelle counter was het echter Foord die de 1-0 aan de andere kant van het veld maakte. Na rust kreeg Van Egmond namens Australië een kans op de 2-0, maar haar poging om achter het standbeen langs te scoren mislukte. Even later behield ze het overzicht door de bal klaar te leggen voor Raso, die scoorde met een lage schuiver.

Zo bereikte Australië de laatste acht, waarna de hele selectie een ereronde maakte voor de uitgelaten fans.