Roemeens dorp waar koning Charles woont is radeloos door hordes toeristen

Reportage

Overlast toerisme De geparkeerde auto’s in het Roemeense dorp Viscri verstoren de rurale uitstraling waar toeristen juist voor komen. Ligt dit aan het huis dat koning Charles hier bezit?

Het Roemeense dorp Viscri is niet alleen in trek wegens de rurale levensstijl, maar ook omdat koning Charles er een huis heeft.
Het Roemeense dorp Viscri is niet alleen in trek wegens de rurale levensstijl, maar ook omdat koning Charles er een huis heeft. Robert Ghement/EPA

Het geklepper van een paard en wagen klinkt door de hoofdstraat van Viscri. Dit dorpje ligt verscholen in het heuvellandschap van Transsylvanië, in het hart van Roemenië, waar de natuur nog grotendeels ongerept is en de landbouwoogsten met de hand worden binnengehaald. De regio staat bekend om de traditionele manier van leven. Maar zodra het geluid van paard en wagen verstomt, tuft er een blauwe tourbus door de straat.

Viscri is niet zomaar een dorpje in Roemenië. Het is het dorp waar koning Charles van het Verenigd Koninkrijk een huis bezit. De eerste bouwstenen stammen uit het jaar 1717. Viscri staat voor Charles symbool voor het rurale leven, dat dichtbij de natuur en traditionele ambachten staat. Dat culturele erfgoed ondersteunt hij met verschillende stichtingen.

Sinds de kroning van Charles, afgelopen mei, staat die eeuwenoude manier van leven onder druk. Het eens zo idyllische dorp zucht onder de drommen toeristen. De 255 huizen worden een voor een opgekocht door mensen van buiten het dorp die er gasthuizen en restaurants beginnen. Een huis in Viscri is vier keer duurder dan een vergelijkbaar pand in omliggende dorpen, zeggen bewoners. En in het weekend staat de hoofdstraat, een grijze grindweg, vol met auto’s. Terwijl parkeren in het dorp verboden is.

„Met Charles heb ik geen problemen”, zegt de bejaarde Emil, overbuurman van koning Charles. Wel heeft hij last van de vele geparkeerde auto’s voor de houten groene poort van zijn huis. „Door al die auto’s kan ik het hooi mijn huis niet in krijgen.”

En dat is nou net waar de toeristen voor komen.

Speciaal ingerichte kamer met dakpannen

In de hoofdstraat van Viscri valt het huis van Charles niet op. Het ligt verscholen achter een paar grote bomen en ziet er precies zo uit als alle andere huizen in het dorp: een lage boerderij met een kleurrijke gevel.

Binnen is er een tentoonstelling over traditionele ambachten, schilderkunst – met twee aquarellen van Charles zelf – en botanica. Aan de wanden hangen vooral heel veel foto’s van koning Charles. Hoe hij kippen voert, plantjes zaait en een dakpan maakt – die ook te aanschouwen is in een speciaal daarvoor ingerichte kamer vol dakpannen. Bovendien is de slaapkamer te bezoeken waar Charles geslapen zou hebben. „Ja”, giechelt de Griekse tourgids Anastasia Karouti (35). „Ik heb zijn bed aangeraakt toen we het verschoonden.”

Als koning Charles er niet is, is zijn woning te bezoeken. Ook zijn slaapkamer

Charles kwam niet zomaar in Viscri terecht. Het dorp strijdt al jaren voor het behoud van het traditionele leven en bovenal tegen de leegloop. Eerst was er de Tweede Wereldoorlog, waardoor een groot deel van het dorp – dat vooral bestaat uit een Saksische minderheid – naar Duitsland trok. Daarna volgde het wrede regime onder de Roemeense dictator Nicolae Ceausescu, die veel Roemeense Saksen dwangarbeid liet doen voor de Sovjet-Unie. En ten slotte voerde Ceausescu een ‘systematiseringspolitiek’ in, waarbij zeker de helft van de dorpen moesten worden gesloopt en de bewoners moesten verhuizen naar nieuwbouw in steden.

De mokerslag voor Viscri kwam pas na de val van Ceausescu. Door de onzekerheid in die tijd, armoede en de beloftes van gouden bergen trokken de Roemeense Saksen massaal naar Duitsland, op uitnodiging van de Duitse staat. Ursula Radu-Fernolend, een kind nog toen, kan het zich nog goed herinneren, vertelt ze op het terras van haar woning in het dorp. „Elke avond bleef in een ander huis het licht uit. Zo’n 90 procent van de mensen vertrok.”

Ook een deel van haar familie vertrok naar Duitsland, maar nadat ze daar op bezoek waren geweest besloot haar moeder te blijven. „We zagen onze familieleden opeengepakt wonen in vluchtelingenkampen in Beieren”, vertelt Radu-Fernolend. „Mijn moeder zei: no way dat we vertrekken uit Viscri.”

Het Roemeense dorpje Viscri staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst wegens zijn middeleeuwse architectuur. Toeristen doen het dorpje ook aan omdat koning Charles er een huis heeft. Handgemaakte souvenirs liggen voor hen klaar. Maar bewoners zijn de overlast ook zat.
Foto’s Romain Chassagne/Flickr Vision, Andreea Campeanu/Getty

Spookdorp

Het dorp veranderde langzaam in een spookdorp. Radu-Fernolend vindt het nog steeds moeilijk te begrijpen dat bijna iedereen in de jaren negentig vertrok uit het dorp. „We leven hier al 850 jaar, spreken onze eigen taal en heb onze eigen klederdracht.”

De achtergebleven dorpsbewoners repareerden de achtergelaten huizen, de gevels werden hersteld in de originele kleurrijke staat en Radu-Fernolends moeder besloot lerares te worden, nadat de laatste leraar ook naar Duitsland was vertrokken. De ommekeer kwam nadat Viscri in 1999 benoemd werd tot Unesco Werelderfgoed. „Iedereen denkt dat alles veranderde door de komst van Charles”, zegt Radu-Fernolend. „Het is andersom: omdat de bewoners het dorp opknapten, kwam de prins hierheen.” Pas in 2006 kocht Charles er zijn woning.

Lees ook hoe Charles’ modeldorp in het Verenigd Koninkrijk, Poundbury, zijn kroning vierde

De eerste jaren verliepen rustig. Toen nog prins Charles kwam jaarlijks langs, maakte een wandeling met de buurtbewoners, bezocht de moestuin en zocht naar bloemen en planten die alleen in Roemenië nog bestaan. En als hij er niet was, stelde hij het huis open voor bezoekers. Die kwamen, maar niet massaal.

Zijn laatste bezoek was begin juni dit jaar, zijn eerste buitenlandse bezoek na zijn kroning. De gevolgen waren direct merkbaar. „Normaal ontvangen we twee- tot driehonderd bezoekers per dag”, zegt tourgids Karouti. „In de dagen rondom zijn bezoek waren dat er duizend per dag.” Karouti vreest voor nog meer toeristen, omdat binnenkort het vliegveld van de nabijgelegen stad Brasov opent.

We proberen de authentieke manier van leven hier te bewaren, maar het toerisme is oncontroleerbaar

Ursula Radu-Fernolend bewoonster van Viscri

Het dorp dreigt nu ten onder te gaan aan zijn eigen succes. De huizenprijzen stijgen, het centrum staat vol auto’s en dorpsbewoners moet illegaal bouwen om woningen voor hun kinderen te regelen. Radu-Fernolend: „We proberen de authentieke manier van leven hier te bewaren, maar het toerisme is oncontroleerbaar.”

Vooral in de weekenden is het erg. „Als de toeristen konden, dan zouden ze hun auto parkeren in de badkamer van Koning Charles”, zegt Radu-Fernolend spottend. „Het is toch absurd dat ze met hun parkeergedrag kapotmaken waarvoor ze komen. Ze willen koeien zien in de tuinen van de huizen, maar de koeien kunnen er niet komen vanwege de geparkeerde auto’s.”