Tientallen arrestaties in grote steden tijdens nieuwjaarsnacht, vuurwerkverboden genegeerd


Jaarwisseling Agenten pakten vooral mensen op die onrust veroorzaakten of voor gevaarlijke situaties zorgden, bijvoorbeeld door agenten met vuurwerk te bekogelen.

ME'ers in Den Haag beschermen tijdens de nieuwjaarsnacht brandweerlieden.
ME’ers in Den Haag beschermen tijdens de nieuwjaarsnacht brandweerlieden.

Foto Sem van der Wal/ANP

De politie in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag heeft in de nieuwjaarsnacht tientallen arrestaties verricht. Alleen al in Rotterdam werden zeker 35 mensen opgepakt, meldt persbureau ANP. Vuurwerkverboden die op meerdere plekken in Nederland van kracht waren, werden veelal genegeerd. Bij het afsteken van vuurwerk vielen ook in de laatste uren van 2022 en de eerste uren van 2023 weer gewonden, al is nog niet duidelijk hoeveel precies. Voor zover bekend is één persoon omgekomen: in Driessen (Noord-Brabant) werd een ongeluk bij het carbidschieten een 23-jarige man fataal.

Bij de arrestaties in de grote steden ging het in de meeste gevallen om mensen die volgens de politie onrust veroorzaakten of voor gevaarlijke situaties zorgden. Zo pakten agenten in de Rotterdamse wijk Crooswijk veertien mensen op, die volgens de politie „met zwaar vuurwerk” in de weer zouden zijn geweest. De ME moest er kort aan te pas komen. Dat laatste gebeurde ook in Den Haag, onder meer nadat relschoppers vuurwerk naar agenten hadden gegooid. Ook in Amsterdam werd de politie bekogeld met vuurwerk.

Hoeveel vuurwerkslachtoffers er zijn gevallen tijdens de eerste jaarwisseling in drie jaar zonder landelijk afsteekverbod, moet nog duidelijk worden. Vorig jaar waren het er circa vierhonderd, drie keer minder dan tijdens de laatste jaarwisseling vóór de coronapandemie. Wel is duidelijk dat het Oogziekenhuis in Rotterdam het weer een stuk drukker had dan vorig jaar. Even na half drie ‘s nachts waren er twaalf gewonden binnengebracht, liet oogarts Tjeerd de Faber weten aan ANP. Vorig jaar waren dat er tijdens de gehele jaarwisseling vijf. „We zijn weer terug bij af”, aldus De Faber.