N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Analyse
Frans overzees gebied De Franse president poogt een politieke impasse in Nieuw-Caledonië te doorbreken. Intussen presenteert hij Frankrijk als alternatief voor China in de Indo-Pacific.
Een klap erop. Met dat idee is Emmanuel Macron deze week afgereisd naar Nieuw-Caledonië, een Frans overzees gebied met zo’n 270.000 inwoners in de Stille Oceaan, tussen Australië en Fiji in. Met zijn bezoek wil de Franse president een patstelling doorbreken die is ontstaan in de Nieuw-Caledonische politiek. Want de twee kampen – de indépendantistes die pleiten voor onafhankelijkheid van Frankrijk en de loyalistes die trouw zijn aan de Franse staat – praten al sinds eind 2021 nauwelijks met elkaar.
Het conflict draait om (de uitslag van) de drie onafhankelijkheidsreferenda die afgelopen jaren zijn gehouden in de eilandengroep. Bij de eerste twee volksstemmingen in 2018 en 2020 werd met 53 en 57 procent van de stemmen gekozen tegen onafhankelijkheid en dus vóór Frankrijk. Maar het laatste en derde referendum, eind 2021, werd geboycot door de indépendantistes – van wie velen Kanaken zijn, de oorspronkelijke bewoners.
„Ze zeiden dat ze geen eerlijke campagne konden voeren vanwege de toen heersende coronapandemie en rouwperiode die daarbij hoorde”, zegt politicoloog Nathalie Mrgudovic, gespecialiseerd in (geo)politiek van de Franse overzeese gebieden en verbonden aan de Universiteit van Aston in het Verenigd Koninkrijk. „Eigenlijk grepen ze dat argument vooral aan omdat ze hoopten tijd en daarmee mogelijk meer stemmen te winnen.”
Lees ook: Nieuw-Caledonië kiest opnieuw voor Frankrijk – althans zo lijkt het
‘Nieuw-Caledonië kiest voor Frans zijn’
Bij het geboycotte referendum kwam nog geen 44 procent van de kiezers opdagen, van wie 97 procent tegen onafhankelijkheid stemde. In de ogen van de Franse staat en de loyalistes werd hiermee definitief besloten dat Nieuw-Caledonië onderdeel zou blijven van de Franse republiek. Zoals Macron woensdag zei bij een toespraak in de hoofdstad Nouméa: „Nieuw-Caledonië is Frans omdat het ervoor heeft gekozen Frans te blijven.”
Na het derde referendum begon een ‘transitieperiode’ waarin de twee Nieuw-Caledonsiche kampen en de Franse regering konden overleggen over een nieuwe status voor de eilandengroep. Zo moeten er afspraken worden gemaakt over wie kiesrecht heeft (momenteel moet je sinds 1988 op Nieuw-Caledonië hebben gewoond of er geboren zijn om te mogen stemmen – ooit bedacht om Franse nieuwkomers niet te veel macht te geven).
Ook zou gediscussieerd worden over een uitbreiding van bevoegdheden voor de eilandengroep. „Nieuw-Caledonië heeft eind jaren 90 de macht gekregen om zelf te besluiten over zaken als gezondheidszorg en onderwijs”, zegt Mrgudovic. „Maar de Franse staat blijft verantwoordelijk voor justitie, buitenlandse zaken, defensie, monetair beleid en de openbare orde.”
Doordat de indépendantistes de uitslag van het derde referendum niet erkennen, zijn de gesprekken nooit echt begonnen. Bij Macrons toespraak in Nouméa – ook weer geboycot door leiders van de indépendantistes – probeerde de president een doorbraak te forceren door de voorstanders van onafhankelijkheid op te roepen „grootsheid te tonen [en] de resultaten te accepteren”.
Hij voerde de druk op door te zeggen dat hij begin 2024 de „nieuwe status” van Nieuw-Caledonië in de grondwet wil opnemen en dat later dat jaar lokale verkiezingen gehouden zullen worden. Mrgudovic: „Hiermee zegt hij eigenlijk dat tegen die tijd de onderhandelingen geslaagd moeten zijn.” Er lijkt beweging te komen: de drie partijen zullen elkaar na de zomer ontmoeten voor gesprekken in Parijs.
Noodzaak stabiliteit
Het is in het belang van Nieuw-Caledonië dat de patstelling wordt doorbroken, zegt Mrgudovic. „Als er volgend jaar geen verkiezingen komen, zal het lokale politieke leven stilvallen.” Ook vreest Macron voor onrust als de indépendantistes onwrikbaar blijven – het eiland is de gewelddadige protesten die in de jaren 80 ontstonden door een opleving van het Kanak-nationalisme niet vergeten.
Frankrijk heeft zelf ook belang bij een florerend Nieuw-Caledonië. De archipel heeft 10 procent van de wereldwijde nikkelvooraad in de grond zitten – een waardevol metaal dat wordt gebruikt voor de productie van batterijen, elektrische auto’s en mobiele telefoons. Belangrijker nog: „Via Nieuw-Caledonië en de andere Franse territoria in de Stille Oceaan kan Frankrijk een rol van macht spelen in de Indo-Pacific”, zegt Mrgudovic.
Lees ook: Voor de strijd om de wereldmacht moet je nu kijken naar de ‘Indo-Pacific’
Frankrijk is de enige EU-lidstaat met grond in de regio: 1,6 miljoen mensen met de Franse nationaliteit wonen er verdeeld over zeven overzeese gebieden. In de Indo-Pacific, die wordt beschouwd als het nieuwe zwaartepunt van de wereldpolitiek, stelt China zich steeds agressiever op, onder meer door zijn marineaanwezigheid uit te breiden en zijn lokale macht te bestendigen door enorme leningen te verstrekken aan eilandstaatjes.
Macron wil volgens Mrdugovic met zijn bezoek tonen dat Frankrijk een „brenger van stabiliteit” is. „Hij onderstreept de toegevoegde waarde van Frankrijk: het land biedt militaire bescherming, voor de strijd tegen illegale visserij [door Chinese vissers] en door militairen te trainen. En het biedt wetenschappelijke steun voor de regionale strijd tegen de gevolgen van klimaatverandering.”
Hiermee hoopt Macron ook het Franse imago op te poetsen in een regio waar Frankrijk lang niet gewaardeerd werd vanwege zijn koloniale hebzucht en de nucleaire tests die het er tot diep in de jaren negentig uitvoerde.
Vanuatu en Papoea-Nieuw-Guinea
Het is volgens Mrgudovic geen toeval dat de Franse president zijn reis donderdag vervolgde met een bezoek aan Vanuatu, een voormalige Brits-Franse kolonie net ten noorden van Nieuw-Caledonië. „Hiermee wil hij aan de Nieuw-Caledoniërs en de inwoners van Frans-Polynesië laten zien wat de gevolgen van onafhankelijkheid zijn. Want Vanuatu ziet ontzettend af. Het is een van de armste staten ter wereld, het is volledig afhankelijk van ontwikkelingshulp en zit in de macht van China.” Onder meer het parlementsgebouw en de ambtswoning van de premier zijn door China betaald.
Lees ook: Gedeelde vijand maakt India en VS nog geen bondgenoten met dezelfde belangen
Bij een toespraak in de Vanuataanse hoofdstad Port Vila wond de Franse president donderdag geen doekjes over de intenties van zijn bezoek. Zonder China bijna naam te noemen sprak Macron van de „nieuwe imperialen” die „de onafhankelijkheid bedreigen”. Hij kondigde aan dat Frankrijk de komende jaren 200 miljoen euro extra gaat investeren in het gebied (waarvan de helft als lening), dat meer Franse militairen naar de Indo-Pacific worden gestuurd (er zitten al zo’n 7.000) en dat een door een cycloon verwoest ziekenhuis op Vanuatu zal worden herbouwd met Frans geld.
Op de laatste dag van Macrons bezoek in de Stille Oceaan bezocht de Franse president Papoea-Nieuw-Guinea, een onafhankelijke eilandstaat tjokvol waardevolle grondstoffen als goud, nikkel en koper, dat strategisch handig gelegen is en waar China ook flink in investeert. Midden in een Papoeaans oerwoud kondigde de Franse president een nieuw partnerschap aan voor de bescherming van het bos. „We bedrijven geen anti-Chinese politiek”, aldus een bron van het Élysée tegenover televisiezender FranceInfo. „We bieden een alternatief aan landen in de regio.”