ECB verhoogt rente weer om inflatie in te dammen, rente is nu gelijk aan recordhoogte uit 2000

Rentebeleid De Europese Centrale Bank heeft de rente voor de negende keer op rij verhoogd. De rente stijgt met een kwart procentpunt naar 3,75 procent.

Het gebouw van de Europese Centrale Bank in Frankfurt.
Het gebouw van de Europese Centrale Bank in Frankfurt.

Foto Michael Probst/AB

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft deze donderdag bekendgemaakt de rente met een kwart procentpunt te verhogen om de inflatie te temperen. De depositorente, momenteel het belangrijkste rentetarief van de ECB, stijgt naar 3,75 procent. Dit is gelijk aan het hoogterecord uit 2000.

Renteverhoging is een methode die centrale banken inzetten om inflatie in te dammen. Een hogere rente moet de economische activiteit vertragen, waardoor de inflatie uiteindelijk daalt. Geld lenen wordt voor consumenten namelijk minder aantrekkelijk wanneer de rente hoger is. Zij zullen terughoudender zijn in het kopen van een nieuwe auto of een huis. Voor bedrijven is het duurder om in groei te investeren.

De ECB verhoogde de rente negen keer op rij. Het inflatiedoel van de ECB, 2 procent, is nog niet in zicht. De kerninflatie steeg in de eurozone zelfs van 5,3 procent in mei naar 5,4 procent in juni.

Rente in de Verenigde Staten

De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve (Fed), verhoogde de beleidsrente woensdag met een kwart procentpunt naar het hoogste niveau in 22 jaar. In de Verenigde Staten staat de rente nu op een bandbreedte van 5,25 tot 5,5 procent. De kerninflatie daalde daar al van 5,3 procent in mei naar 4,8 procent in juni.

Vorige maand pauzeerde de Fed de renteverhogingen nog. Maar tijdens de persconferentie woensdag bleek dat het einde van de renteverhogingen nog niet in zicht is. Voorzitter Jerome Powell zei dat de Fed de rente de komende maanden mogelijk opnieuw zou verhogen, als economische data daar aanleiding toe geven.