Geadopteerden uit Sri Lanka dagen Nederlandse staat voor de rechter vanwege fouten bij adoptie

Adoptie De acht mensen verhuisden in de jaren tachtig en negentig naar Nederland, met goedkeuring van de overheid. Bij de adoptie zijn fouten gemaakt met onder meer geboortedata en familienamen.

Het gerechtshof in Den Haag oordeelde afgelopen jaar al dat de overheid onrechtmatig handelde bij de adoptie van Delani Butink (links) in 1992.
Het gerechtshof in Den Haag oordeelde afgelopen jaar al dat de overheid onrechtmatig handelde bij de adoptie van Delani Butink (links) in 1992.

Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Acht geadopteerden uit Sri Lanka dagen de Nederlandse staat voor de rechter. Dat bevestigt hun advocaat Mark de Hek woensdag na berichtgeving van de Volkskrant. Zij eisen een schadevergoeding vanwege de (financiële) gevolgen die zij ondervinden door de fouten die de staat heeft gemaakt bij hun adoptie. Voor het eerst voert een groep geadopteerden een collectieve rechtszaak over adoptiefraude.

De acht gedupeerden verhuisden in de jaren tachtig en negentig vanuit Sri Lanka naar Nederlandse gezinnen, met goedkeuring van de overheid. Volgens hun advocaat De Hek kloppen niet alle namen op hun paspoorten, en staan in hun dossiers tegenstrijdige gegevens over geboortedata en namen van biologische ouders. Daarnaast zijn vier van de acht geadopteerden volgens hun adoptiedossier deel van een tweeling, maar uit dna-tests bleek dat niet te kloppen. Zeven van de acht geadopteerden hebben, door de fouten in hun dossiers, hun biologische familie nooit op weten te sporen.

De geadopteerden hebben volgens hun advocaat de afgelopen jaren meerdere kosten gemaakt voor zoekreizen, dna-tests, wijzigingen van hun naam- en geboortegegevens en psychologische hulp. Die hulp is voor meerdere geadopteerden nodig, onder meer omdat veel vragen over hun identiteit – wie de ouders zijn, wat hun precieze leeftijd is – onbeantwoord blijven.

De acht casussen zijn volgens de advocaat een proefproces; in totaal staat het kantoor van De Hek een groep van dertig geadopteerden uit Sri Lanka bij. De Hek hoopt dat de zaak leidt tot een generieke uitspraak in het voordeel van alle dertig geadopteerden.

Dilani Butink

Afgelopen jaar oordeelde het gerechtshof in Den Haag dat de Nederlandse staat en een adoptiebemiddelaar in 1992 onrechtmatig hadden gehandeld bij de adoptie van de in Sri Lanka geboren Dilani Butink. Zij sleepte, als eerste geadopteerde Nederlander, de overheid en stichting Kind en Toekomst voor de rechter omdat ze vond dat die verplicht waren meer te doen om frauduleuze adopties te voorkomen. Die zaak is niet helemaal vergelijkbaar met de deze week aangekondigde zaak, omdat haar adoptie van latere datum is. Wel gold ook in de jaren tachtig al dat moest vaststaan dat een adoptie in het belang van het kind was.

In 2021 werd de adoptie van kinderen uit het buitenland tijdelijk helemaal stilgelegd vanwege „ernstige misstanden” uit het verleden die nog steeds niet helemaal verholpen zijn. Een commissie van oud-topambtenaar Tjibbe Joustra concludeerde dat het overbrengen van kinderen naar Nederland vanuit met name Bangladesh, Brazilië, Colombia, Indonesië en Sri Lanka tussen 1967 en 1998 gepaard is gegaan met onder meer kinderdiefstal en -handel, corruptie, en vervalsing en ontvreemding van documenten. Eind 2022 maakte het kabinet adoptie uit het buitenland weer mogelijk, maar alleen vanuit de Filipijnen, Hongarije, Lesotho, Taiwan, Thailand en Zuid-Afrika.