N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Aanwezigheid in Afrika Na de mislukte opstand van Wagner in Rusland, staat het imperium van Jevgeni Prigozjin op losse schroeven. Behalve in Afrika.
De ietwat korrelige foto op sociale media van mannen in camouflagekleding, hun gezichten verscholen achter sjaals, staand op het asfalt van de luchthaven in Bangui, lijkt weinig bijzonder. Die indruk klopt, sust de woordvoerder van de president van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) tegenover NRC. De recente aankomst van een nieuwe groep Russische huurlingen, nadat er juist enkele honderden waren vertrokken, in niets meer dan een „gewone rotatie”, een simpele wisseling van de wacht. Niets aan de hand, dus.
De beoogde boodschap is duidelijk. Het is business as usual in CAR, het land dat de afgelopen jaren proeftuin werd van een schimmig en machtig imperium van een man wiens toekomst nu onzeker is: Jevgeni Prigozjin, leider van de omstreden Wagner Groep. Daags nadat Prigozjin zijn huurlingen naar Moskou liet oprukken, ontving president Faustin-Archange Touadéra een telefoontje van het Kremlin.
Geen zorgen, klonk het volgens één van zijn getrouwen. „Er zal niets veranderen.” De naar schatting 1.500 tot 2.000 Wagner-huurlingen die sinds 2018 in het arme land aanwezig zijn, onder meer om Touadéra persoonlijk te beschermen, zouden niet vertrekken.
Volgens de Amerikaanse krant The Wall Street Journal volgden er vergelijkbare diplomatieke telefoontjes en bezoekjes aan Mali en Libië, waar Prigozjins huurlingenleger ook actief is. Geen zorgen, klonk het ook daar. Alles is onder controle.
De komst van een nieuwe groep huurlingen naar CAR lijkt dat te onderschrijven. Maar een maand na de mislukte rebellie heerst grote onzekerheid over precies dat punt, controle. Want wie heeft het nu voor het zeggen in de wereld die Prigozjin de afgelopen jaren met behulp van het Kremlin opbouwde op het Afrikaanse continent, een wereld waarin militaire, zakelijke en diplomatieke belangen door elkaar heen lopen en ontkenning regel is?
‘Product van nationaal belang’
„De Wagner Groep is een product van nationaal Russisch belang”, zegt John Lechner, onderzoeker en auteur van een nog te verschijnen boek over het huurlingenleger. „Ze zijn erg belangrijk geweest voor de groei van de invloed van Rusland in Afrika. Wie probeert hen te vervangen, zal in botsing komen met dezelfde obstakels en belangen die in de eerste plaats tot hun aanwezigheid daar hebben geleid.”
Lees ook dit onderzoek: Hout en goud in ruil voor militaire inzet Wagner
Prigozjins troepen vulden niet alleen relatief goedkoop het gat dat westerse en vooral Franse troepen achterlieten in landen als CAR en Mali. Dankzij een wirwar van zakelijke activiteiten – goud- en diamantmijnen, smokkel van hout – was zijn Concord Holding, waaronder Wagner valt, ook een lucratief vehikel om westerse sancties tegen Rusland te omzeilen.
Terwijl Prigozjins belangen in Rusland sinds zijn opstand gestaag aan banden worden gelegd, lijkt dat in Afrika nog niet het geval. In een recent interview op Afrique Média, een pan-Afrikaanse zender bekend om zijn pro-Russische geluid, was hij zelf stellig: „Onze activiteiten in Afrika zijn niet teruggeschroefd en dat gaat ook niet gebeuren.”
Een soortgelijke boodschap bracht hij ook in de video die op 19 juli werd verspreid, waarin de Wagner-voorman zijn huurlingen toespreekt vanaf een veld dat in Wit-Rusland lijkt te liggen. Ze gaan voorlopig niet terug naar Oekraïne, zegt hij. „We moeten wachten tot het moment aanbreekt waarop we onszelf weer ten volle kunnen laten zien. Tot die tijd gaan we trainen, ons niveau verhogen en maken we ons klaar voor een nieuwe reis naar Afrika.”
De vraag blijft: hoe? In hetzelfde interview met Afrique Média zei Prigozjin „enkele bezittingen in Afrika” te hebben verkocht „om schulden te kunnen afbetalen die zich hadden opgestapeld”. Waar hij precies op doelde, is niet duidelijk.
Defensie-akkoorden
Verdwenen is in ieder geval de schijn van ontkenning die jarenlang tekenend was voor de relatie tussen het Kremlin en de Wagner Groep, waarvan het bestaan zowel door Moskou als door Prigozjin tot aan de oorlog in Oekraïne werd ontkend. Dit terwijl Rusland defensie-akkoorden sloot met landen als Mali en CAR, die de deur openden voor de huurlingen, ondersteund met wapens en vliegtuigen van het Russische leger.
Lees ook: En toen waren ‘de Russen’ ineens ook in Mali
De recente opstand bracht de leiders in die landen in een lastige positie. Zo heeft de militaire regering in Mali altijd ontkend dat Wagner met hun leger meevecht (volgens onder meer de VN en Human Rights Watch maken de huurlingen zich daar, net als elders, schuldig aan oorlogsmisdaden). De naar schatting 1.500 Russen die sinds eind 2021 in hun land aanwezig zijn, zijn volgens de junta slechts „instructeurs”.
De opstand kwam voor hen op een precair moment: kort ervoor had Mali bij de Verenigde Naties het vertrek van de VN-vredesmissie Minusma geëist.
Ook voor het door geweld geplaagde CAR was de timing ongelegen. Dit weekend vindt daar, beveiligd door Wagner-huurlingen, een referendum plaats over een nieuwe grondwet. Bij een ‘ja’ kan president Touadéra straks ongelimiteerd aan de macht blijven.
Diens woordvoerder gaat in een telefoongesprek met NRC kundig het ‘W-woord’ uit te weg. „Wat er in Rusland is gebeurd, is een interne aangelegenheid”, zegt hij alleen. „Daar hebben wij niets mee te maken.” Fidèle Gouandjika, speciaal adviseur van de president, heeft daar minder moeite mee. „Ah Wagner”, zegt hij nog voor de vraag goed en wel is gesteld. „Ons land tekende een akkoord met de Russische Federatie. In die hoedanigheid heeft Moskou het werk aan de paramilitairen uitbesteed om ons land te beveiligen en onze democratie te redden. Maar voor ons zijn het Russische soldaten. En of ze van Wagner, Beethoven of Mozart zijn, maakt ons niet uit. Dat is hun zaak.”
‘Niemand kan rol Wagner overnemen’
Dat een ander Russisch privaat militair bedrijf Wagner in Afrika zal vervangen, is onwaarschijnlijk, zegt Catrina Doxsee, onderzoeker irreguliere oorlogsvoering bij de Amerikaanse denktank CSIS. „Ze hebben veel tijd besteed aan de opbouw van infrastructuur, relaties, kennis, juridische licenties en wat verder nodig is om in deze context te kunnen opereren. Ik zie geen rivaal die dat zomaar kan overnemen.”
Lees ook: Een maand na de muiterij blijft het lot van Wagner-baas Jevgeni Prigozjin ongewis
Dat geldt al helemaal voor het Russische leger zelf, met eenheden die door de oorlog al zwaar onderbemand zijn. Het is dus niet gek dat Wagners werkzaamheden in landen als CAR ‘gewoon’ door lijken te gaan, zegt Doxsee. „Het is in Ruslands belang nu stabiliteit en continuïteit uit te stralen, vooral tegenover Afrikaanse partners. Op de Rusland-Afrika-top deze week, zal het daar ook zeker over gaan.”
De schijn van stabiliteit is ook in het belang van de Afrikaanse leiders zelf, stelt de onderzoekster. „Velen gebruiken Wagner in de eerste plaats om het voortbestaan van hun eigen regime te garanderen. Barsten in dat fundament zijn ook een teken van zwakte van hun eigen regime.” Dus is hen er veel aan gelegen te doen alsof er niets aan de hand is. „Intussen zal in Rusland de afrekening met het door het Kremlin zelf gecreëerde Wagner gewoon doorgaan.”