Dystopische verhalen in de studio van de Vakantieman

ZAP Niet alleen wat toeristen vertelden over de branden op Rhodos was dramatisch, de hele uitzending van MAX Vakantieman was doorspekt met duisternis.

In MAX Vakantieman besprak presentator Sybrand Niessen de branden op Rhodos met de ceo van Corendon (links) en de MAX ombudsman (rechts).
In MAX Vakantieman besprak presentator Sybrand Niessen de branden op Rhodos met de ceo van Corendon (links) en de MAX ombudsman (rechts).

Het gebeurt niet vaak dat het achtuurjournaal en MAX Vakantieman openen met hetzelfde item. Maar met de grootste evacuatie in Griekenland ooit kon het natuurlijk niet anders, en zo werd in het kleurrijke MAX-decor een ongewoon duister onderwerp besproken.

Eerst werd er vanuit de studio contact gelegd met toerist Lennart, die nog op Rhodos zat. Hij vertelde hoe in zijn hotel, waar normaal 3.000 mensen pasten, er nu 4.500 verbleven. Die lagen overal: op de trappen, in de congreszaal, „chaos alom”. „De onzekerheid lijkt me echt vreselijk voor die mensen.”

Het was bij zijn verhaal en de begeleidende beelden van vluchtende toeristen onmogelijk om niet ook aan de andere humanitaire drama’s in Griekenland te denken, die altijd vakkundig buiten het blikveld van de vakantieman blijven. Maar dat neemt niet weg dat het voor de vakantiegangers angstige momenten zijn geweest, dat bleek ook uit de dystopische verhalen in de studio. Rolf, net terug uit Rhodos, was ’s ochtends nog gaan zwemmen, al lag er as in het water. „En u dacht niet: goh?”, vroeg de presentator schamper. Hij had wel „onderbuikgevoel”, gaf Rolf toe, en toen er op hun telefoon een alert verscheen gingen ze hun koffers inpakken. Vervolgens ging het brandalarm af. „En dan is het natuurlijk rennen voor je leven. Dan ben je aan jezelf overgeleverd.”

Om het nog erger te maken bleek dat hij op directe hulp van Corendon niet kon rekenen. In de studio confronteerden Rolf en Alice de ceo van Corendon met de onbereikbaarheid van hun reisleidster, wat uitmondde in een heen en weer over de communicatie, die de mensen ook volgens de ceo meer de indruk had moeten geven ‘dat er aan ze gedacht werd’.

Doodsangst en verlatenheid in het aangezicht van een mede door de mens veroorzaakte natuurramp is niet niks, en je zou denken dat de Rhodosbranden als Fremdkörper ongemakkelijk tegen de luchtiger items van het programma zouden afsteken. Maar de oplettende kijker kreeg al snel door dat de hele uitzending doorspekt was met duisternis.

Scheidingsgolf

Zo was er een item over de grote scheidingsgolf na vakanties. Mensen verheugen zich het hele jaar enorm op vakantie, legde relatie-expert Marie-José Bosch-Kuiper uit, en dan zitten ze opeens vierentwintig uur per dag vast aan hun partner, en blijkt het te regenen. „Reizen is per definitie uitdagend en zwaar.” De crux zit hem er daarom in geen hoge verwachtingen te hebben, concludeerde ze. Dat is de droevige crux van het leven zelf, uiteraard.

En alsof die pil nog niet bitter genoeg was, kwam er nog een hartverscheurend item over touroperator Oad overheen. Mensen die alleen op busreis wilden en een hulpmiddel mee namen, mochten niet mee. Je reinste discriminatie van partnerloze mensen met een beperking. In de studio zat Gerard die vanwege zijn groeistoornis een loopfietsje nodig had en niet mee kon naar het Zwarte Woud, en Rieneke die met haar rolator geen bustour door Engeland mocht boeken. „Mensen met een beperking willen eruit, net als ieder ander.”

Hemeltergend oneerlijk: dit waren mensen die echt geen te hoge verwachtingen hadden van het leven – Gerard: „soms kun je met sommige dingen niet meegaan. Dat weet ik ook” – en tóch teleurgesteld werden. Oad wilde niet reageren op camera, maar betreurde dat ze het allemaal „zo hadden ervaren”. De jurist in de studio adviseerde om melding maken bij het College voor de Rechten van de Mens.

Een strijdbaar einde, zoals het hele programma ondanks alles rotsvaste hoop leek te houden in uiteindelijke rechtvaardigheid, in de inlossing van het recht van alle mensen om van hun vakantie te genieten. Een mooi ideaal, maar na vijftig minuten MAX Vakantieman leek het toch advies van Marie-José Bosch-Kuiper toch het meest reëel: koester ook in je vakantie nou maar zo min mogelijk illusies.