Zelfs het Rode Kruis mag Nagorno-Karabach niet meer in. Enclave slaat alarm

Conflict Nagorno-Karabach De Azerbeidzjanen blokkeren de bergpas van Lachin, de enige toegangsweg naar de door etnisch Armenen bevolkte enclave Nagorno-Karabach.

Het Azerbeidzjaans checkpoint op de weg naar Nagorno-Karabach.
Het Azerbeidzjaans checkpoint op de weg naar Nagorno-Karabach. Foto Tofik Babayev/AFP

De schappen van supermarkten in Nagorno-Karabach zijn leeg. Al anderhalve maand komen er geen levensmiddelen meer binnen bij de door Armenen bevolkte enclave in Azerbeidzjan. De Azerbeidzjanen blokkeren de bergpas van Lachin, de enige toegangsweg. De blokkade begon in december, dit jaar werd het ook gas afgesloten en sinds 15 juni komt er helemaal niets meer langs het checkpoint.

Het Rode Kruis (ICRC) mocht tot die tijd nog wel medicijnen, babyvoeding en andere essentiële producten leveren. Bakoe stelt dat bij die leveringen „verscheidene soorten smokkelwaar” zijn aangetroffen, zoals mobiele telefoons, sigaretten en benzine, waardoor de hulporganisatie nu ook het gebied niet meer in mag. Het ICRC erkent dat door haar ingehuurde chauffeurs zonder haar medeweten „commerciële goederen” hadden geprobeerd te transporteren, nadat hun auto’s tijdelijk waren uitgerust met het Rode Kruis-logo. De organisatie zegt het te betreuren. „Ons werk in de bergpas van Lachin is altijd strikt humanitair van aard geweest”.

De meer dan 100.000 inwoners, onder wie 30.000 kinderen, zijn nu „geïsoleerd en op het randje van massale en fatale gevolgen”, stelde de leider van de de facto onafhankelijke enclave, Arayik Harutyunyan, maandag in een ‘noodpersconferentie’. 90 procent van de voeding van de enclave werd uit Armenië geïmporteerd.

Demonstraties

Wanhopige Armenen in hoofdstad Jerevan brachten maandag ongevraagd dozen met hulpgoederen en eten naar het lokale kantoor van de VN. Ze smeken de organisatie deze middelen naar Stepanakert te brengen, de regionale hoofdstad van Nagorno-Karabach.

De dood van een meisje van zes en haar drie jaar oude broertje, aan het begin van de maand, staat symbool voor hoe ernstig de situatie is. Hun moeder zegt dat ze te voet naar het volgende dorp was gelopen om olie en suiker te bemachtigen. Haar kinderen raakten daarop aan het zwerven, mogelijk om haar te zoeken. Ze kropen in een auto die openstond, en werden later dood in de auto teruggevonden. Of de twee zijn gestikt, door de hitte bezweken of om een andere reden om het leven zijn gekomen, wordt nog onderzocht.

Lees ook: Armenië gelooft niet meer in Poetins bemiddelaarskunst

Duizenden verzamelden zich enkele dagen later op het centrale plein van Stepanakert om te demonstreren tegen de blokkade. „Waar wachten jullie op?”, vroeg een van de sprekers volgens een aanwezige journalist van RFE/RL retorisch aan de internationale gemeenschap tijdens de demonstratie. „Moeten jullie dagelijks lijken op dit plein zien voordat jullie reageren?”

Armenië en Azerbeidzjan vochten twee oorlogen over de enclave. Tijdens de laatste, in 2020, trok Azerbeidzjan met steun van Turkije aan het langste eind en veroverde twee belangrijke delen. Armenië rekende op bondgenoot Rusland, maar ontving geen militaire steun. De ministers van Buitenlandse Zaken van Armenië, Azerbeidzjan en Rusland ontmoeten elkaar dinsdag in Moskou om te praten over „de-escalatie” van de situatie.