Zwemmen in zee: moe worden? Nee joh, je krijgt er juist energie van!

Foto Wouter van Vooren

Hier aan de kust In coronatijd werd zwemmen in zee populairder, langs de kust zijn vele clubjes ontstaan. De fanatiekere zwemmers in Zeeuws-Vlaanderen willen meedoen met de Scheldebeker, een grote tocht van Vlissingen naar Breskens eens in de vijf jaar.

Bart: „We zwommen hier altijd aan het badstrand in Vlissingen, vlak langs de vaargeul met de schepen. En we vonden het vreemd dat zo weinig andere mensen dat deden. Zo zijn we begonnen met Zwemmen langs Walcheren, jaren terug. Eerst met drie, toen met tien, elke zondag om half elf het water in, tegenwoordig vaak met meer dan vijftig mensen. Iedereen kan meedoen.”

Gerry: „In 2020 kwam ik hier voor het eerst. Er waren hoge golven en ik dacht: ik weet niet of ik dit ga durven. Maar nu kom ik elke zondag uit Hulst hierheen om te zwemmen, ook ’s winters.”

Dick: „’s Winters train ik binnen.”

Gerry: „We zwemmen altijd eerst tegen de stroom in, dicht langs het strand, en dan terug met de stroom mee, verder naar buiten. Bij eb eerst naar de Gevangentoren, ginds aan de Boulevard, en dan terug met stroom mee, verder van het strand af, naar die punt met het windorgel, niet verder, want daar heb je allerlei kolken en stromen en dan kom je niet meer terug. Bij vloed zwemmen we het rondje andersom.”

Bart: „Je moet niet te ver naar buiten zwemmen, want dan kom je in de vaargeul.”

Dick: „Sommige mensen zwemmen nu zonder wetsuit. Ik zwem met een half pak. Dat geeft ook een beetje lift.”

Gerry: „Als je eruit komt en je hebt tweeënhalve kilometer gezwommen, dan kun je alles aan.”

Dick: „Over een tijdje beginnen de zeezwemtochten weer. Er zijn geen prijzen, maar het gaat wel om je tijd. De verste is van Vlissingen naar Westkapelle. Twaalf kilometer. Er is er ook een aan de overkant, bij de Zwarte Polder. Dat is heel ander water, troebel. Als je vijf wedstrijden hebt gezwommen ben je gekwalificeerd om mee te doen aan de Scheldebeker, de grote tocht van Vlissingen naar Breskens, eens in de vijf jaar. De volgende is in 2027, dus in 2026 moet je je kwalificeren.”

Poul: „In het begin deden er veertig mensen mee aan zo’n tocht, vorig jaar waren het er bij Vlissingen-Zoutelande meer dan tweehonderd.”

Conzuela: „De pezen in mijn schouder waren gescheurd, ik dacht dat ik nooit meer kon zwemmen. Maar ik ben eraan geopereerd, heb fysio gehad en het gaat nu weer.”

Foto Wouter van Vooren

Andrea Foto Wouter van Vooren

Patrick Foto Wouter van Vooren

Dick: „Zwemmen heeft niks met kracht te maken en alles met techniek.”

Poul: „Van de zee en de stroming win je nooit. Ik ben een beetje moe en daarom ben ik vandaag een slimme zwemmer. Ik loop naar de Gevangentoren en zwem met de stroom mee terug.”

Loes: „Er zijn twee ijzeren regels: iedereen zwemt met een buddy en niemand zwemt zonder een boei.”

Poul: „Een boei, daar kun je op drijven als je kramp zou krijgen en een boei maakt je zichtbaar, voor waterscooters enzo.”

Bart: „De Scheldebeker werd al vanaf 1930 bijna elk jaar gezwommen, tot 1964. In 2014 zijn we weer begonnen, bij het tweehonderdjarig bestaan van Zeeuws-Vlaanderen. Ze zochten naar iets verbindends.”

Loes: „Zwemmen in zee is populair geworden tijdens corona. Je hebt overal langs de kust clubjes die dippen. Maar wij zwemmen.”

Gerry: „Moe? Je krijgt er juist energie van. Het was heerlijk, behalve de kwal die ik tegenkwam en die me op mijn wang heeft gebeten.”

BertFoto Wouter van Vooren

Lana Foto Wouter van Vooren

Foto Wouter van Vooren

Bart: „Ik heb alles gegeven, als laatste gestart en als eerste eruit. Maar het is toch vooral een sociaal gebeuren, we zwemmen een dotje, we wachten op elkaar en na afloop maken we een praatje met koffie en koek.”

Floris: „Dit was mijn eerste keer, ik mocht mee met mijn vriendin. Ik speel waterpolo en dan ben je sprintjes gewend. Op de helft waren mijn armen al moe.”

Loes: „Mensen hier steunen elkaar ook door lief en leed, ze dragen elkaar. Je hebt geen idee hoeveel dat betekent.”

Conzuela: „Mijn vader heeft de Scheldebeker in 1963 gezwommen. Daarom was het zo mooi dat wij het met zijn vieren in 2022 mochten doen, ik, mijn man, zoon en dochter. Het woei hard en er waren hoge golven. Veel zwemmers kwamen zeeziek het water uit. Maar het was geweldig.”

Jenny: „Ik zag jullie en zwemmen is het liefste wat ik doe. Kan ik volgende zondag gewoon meedoen? Wat leuk!”

Gerry: „Ik kwam vorig jaar net op de wachtlijst voor de Scheldebeker. Er mogen maar 120 mensen meedoen. Ik ben nu 60 jaar en ik weet niet of ik me over vijf jaar nog eens kan kwalificeren.”

Conzuela: „Zwemmen geeft me altijd een geluksgevoel. Tegen mensen met een burn-out zeg ik altijd: ga het water in. Het begin is moeilijk, daarna word je blij.”

Foto Wouter van Vooren

Foto Wouter van Vooren

Foto Wouter van Vooren

Foto Wouter van Vooren

Foto Wouter van Vooren