Nooit zijn er meer verkrachtingen gemeld in Brazilië dan vorig jaar

Seksueel geweld Het gaat om bijna 75.000 verkrachtingen en gedwongen onzedelijke handelingen. Omdat dit cijfer alleen de officieel gemelde gevallen betreft, vermoeden de onderzoekers dat het werkelijke aantal nog veel hoger ligt.
Een installatie in Rio de Janeiro met foto's van modellen die slachtoffers van seksueel misbruik voorstellen. Op de grond liggen 420 onderbroeken die het aantal vrouwen dat in 2016 elke 72 uur verkracht werd te vertegenwoordigen.
Een installatie in Rio de Janeiro met foto’s van modellen die slachtoffers van seksueel misbruik voorstellen. Op de grond liggen 420 onderbroeken die het aantal vrouwen dat in 2016 elke 72 uur verkracht werd te vertegenwoordigen. Foto Marcelo Sayao/EPA

Nog nooit zijn er zoveel verkrachtingen gemeld in Brazilië als vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van het Braziliaanse Forum van Openbare Veiligheid (FBSP), gebaseerd op informatie van de Braziliaanse overheid, de politie en andere officiële openbare-veiligheidsbronnen. Het gaat om bijna 75.000 verkrachtingen of gedwongen onzedelijke handelingen, ruim 8 procent meer dan een jaar eerder. Omdat dit cijfer alleen de officieel gemelde gevallen betreft, vermoeden de onderzoekers dat het werkelijke aantal verkrachtingen nog veel hoger ligt. „Een verwoestend scenario”, aldus FBSP.

De slachtoffers zijn opvallend jong: 80 procent was minderjarig, bijna twee derde van de slachtoffers was 13 jaar of jonger en meer dan 10 procent was jonger dan 4 jaar. In bijna 89 procent van de gevallen ging het om een vrouw, ruim 11 procent van de meldingen betrof een man. Hoewel parken en afgelegen wegen vaak gezien worden als een onveilige plek, vond de overgrote meerderheid van de verkrachtingen (68,3 procent) bij het slachtoffer thuis plaats. De dader was dan ook vaak een bekende of een familielid.

Bredere definitie

Al jaren is een stijgende lijn te zien in het aantal meldingen van verkrachtingen in Brazilië, met uitzondering van coronajaar 2020. In 2012 werden ruim 51.000 verkrachtingen gemeld, vijf jaar later was dat aantal opgelopen tot bijna 63.200. De definitie van verkrachting is in Brazilië breder dan in veel andere landen. Het gaat niet alleen om penetratie, ook het dwingen van iemand tot een „onzedelijke handeling” door middel van geweld of ernstige bedreiging wordt gezien als verkrachting.

Een eenvoudige verklaring voor de toename is er niet, schrijft FBSP in het rapport. De organisatie verwacht dat een deel van de stijging toe te schrijven is aan campagnes die slachtoffers stimuleren verkrachtingen te melden. Eerder onderzoek van IPEA, een aan de Braziliaanse overheid gelieerd onderzoeksinstituut, ontdekte dat slechts 8,5 procent van de verkrachtingen gemeld werd bij de politie; door informatiecampagnes kan dat aantal stijgen.

Een andere factor die waarschijnlijk meespeelt is de coronapandemie. Volgens FBSP hebben recente onderzoeken aangetoond dat de sluiting van de scholen tijdens de pandemie de kwetsbaarheid van kinderen heeft vergroot, „en dat een deel van de meldingen voortkomt uit misbruik dat begon en/of plaatsvond tijdens de lockdown, maar dat pas aan het licht kwam toen kinderen weer naar school gingen”.

Lees ook deze factcheck: ‘In Brazilië worden iedere dag 1.500 vrouwen verkracht’