Dna-proef brengt verdachten van ruim vijftig ernstige strafzaken in beeld

Dna-onderzoek Voorheen vergeleken rechercheurs complexe dna-profielen uit forensisch onderzoek meestal slechts één keer met de dna-databank. In een proef gebeurde dat iedere twee maanden.
In een proef vergeleek het NFI complexe dna-profielen elke twee maanden met de dna-databank met behulp van nieuwe software.
In een proef vergeleek het NFI complexe dna-profielen elke twee maanden met de dna-databank met behulp van nieuwe software. Foto Merlin Daleman

Een proef waarbij complexe dna-profielen intensief vergeleken worden met de Nederlandse dna-databank heeft in twee jaar tijd nieuwe verdachten in zeker vijftig ernstige strafzaken in beeld gebracht. Dat meldt het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) vrijdag. Door het succes gaat het NFI de nieuwe werkwijze nu standaard inzetten.

Jaarlijks vinden rechercheurs vijfhonderd tot zeshonderd dna-profielen die onvolledig zijn of dna bevatten van meerdere personen. In de proef vergeleek het NFI dat soort complexe dna-profielen elke twee maanden met de dna-databank met behulp van nieuwe software. Die software kan complexere dna-analyses doen dan voorheen en het uitvoeren van analyses automatiseren. Meestal vergeleek het NFI complexe profielen slechts één keer met de dna-databank om verdachten op te sporen. Soms werd dat nog een keer gedaan, maar alleen op specifiek verzoek van de politie of het Openbaar Ministerie.

Voorheen besloten rechercheurs zelf ook weleens om een bepaald complex dna-profiel meermaals te analyseren, maar daar waren geen eenduidige afspraken over. „Sommige rechercheurs deden dat heel gedisciplineerd in een zelf aangemaakt Excel-bestand, anderen deden het minder structureel in een kladblok, en weer anderen hielden dat soort lijstjes helemaal niet bij”, zegt Thalassa Valkenburg, forensisch adviseur van de politie. „Dat was ieder voor zich. […] En ging iemand uit dienst, dan verdween vaak ook zijn of haar lijstje. Op die manier lieten we veel kansen liggen.” De dna-databank groeit jaarlijks met ruim twintigduizend profielen, waardoor het zin kan hebben om herhaaldelijk een analyse uit te voeren.

Automatisch

Met de nieuwe software krijgt de politie automatisch de vraag of een dna-profiel in aanmerking komt voor herhaaldelijke analyse. De vijftig matches die naar boven kwamen tijdens de proef zijn gelinkt aan onder meer schietpartijen, geweldsincidenten, drugsdelicten en ontvoeringen. „Zaken die anders waarschijnlijk nog niet waren opgelost”, zegt Valkenburg. De proef, genaamd Nieuwe Ronde Nieuwe Kansen, werd uitgevoerd door de politie, het Openbaar Ministerie en het NFI.

Dna-vergelijkingen kunnen doorslaggevend zijn in forensisch onderzoek. „Wanneer er sprake is van een dna-overeenkomst worden in veel vonnissen de overige bewijsmiddelen vaak niet eens genoemd”, zegt forensisch officier van justitie Mirjam Warnaar.