N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Streamingdiensten Waar Netflix een goed halfjaar kende met een flinke groei van het aantal abonnees, moet Viaplay de broekriem stevig aanhalen.
Terwijl Netflix de eerste vruchten plukt van een rigoureuze ingreep die het delen van wachtwoorden inperkt, trekt de Scandinavisch streamingdienst Viaplay de stekker uit een groot deel van de internationale markt. Alleen Nederland wordt daarbij gespaard.
Het Zweeds-Noorse mediabedrijf achter Viaplay, dat in Nederland vooral marktaandeel verwierf door de uitzendrechten voor de Formule 1 in 2021 over te nemen van Ziggo, kondigde aan een verkoop van de streamingdienst te overwegen. Dat verklaarde topman Jørgen Madsen Lindemann bij de presentatie van de tweedekwartaalcijfers. Afgelopen maand werd zijn voorganger vervangen wegens tegenvallende resultaten. Donderdag kondigde het bedrijf aan zich terug te trekken uit onder meer de VS en het VK en de Baltische staten, waarbij een kwart van de banen bij Viaplay verdwijnt.
De kwartaalomzet van Viaplay over 2022 was 400 miljoen euro. Hoewel de omzet nog altijd groeit, blijft het resultaat (operationeel verlies 42 miljoen euro) bij de internationale activiteiten tegenvallen vanwege onder meer hoge kosten van het verwerven van sportuitzendrechten, liet Viaplay weten. Het operationeel resultaat inclusief eenmalige afboeking van content en reorganisatiekosten bedraagt ruim een half miljard euro negatief in het tweede kwartaal.
Opgeschorte producties
Een aantal Nederlandse producties is opgeschort, bleek vorige week. Onbekend is of die nog worden hervat. Het aantal Nederlandse abonnees is gedaald in het tweede kwartaal, maar onbekend is met hoeveel. Eind 2022 rapporteerde Viaplay 1,2 miljoen abonnees (totaal internationaal 2,7 miljoen), waarmee Nederland de grootste markt zou zijn buiten Scandinavië. Een abonnement kost 13,99 per maand en is daarmee een van de duurdere in de videostreamingmarkt.
De presentatie van de tweedekwartaalcijfers was woensdag voor Netflix juist een goednieuwsshow, al kon de wereldwijde leider in de streamingmarkt niet helemaal voldoen aan de verwachtingen over omzetgroei. De strategie van inperking van het delen van wachtwoorden op één abonnement heeft mede tot bijna 6 miljoen meer abonnees geleid, nu 238 miljoen in totaal. In ruim honderd landen, waaronder de VS en Nederland, is deze maatregel van kracht. De gemiddelde opbrengst per abonnement was wel lager. Ook was de inperking op het delen van één abonnement afgekondigd op 23 mei, waardoor daarmee samenhangende groei pas in de laatste weken van het kwartaal plaatshad.
Acteursstaking
Ted Sandaros, topman van Netflix, stond in een interview voor de aandeelhouders stil bij de staking die de productiekant van de Amerikaanse entertainmentindustrie grotendeels heeft stilgelegd. Acteurs hebben zich bij de scriptschrijvers aangesloten in de al wekenlang durende strijd voor betere arbeidsvoorwaarden. Ook Netflix wordt verweten mensen onvoldoende en onregelmatig te betalen.
Sandaros ging niet te diep in op de problemen en sprak van een „handvol gecompliceerde onderwerpen” in de onderhandelingen met vakbonden. Hij stelde dat er hard gewerkt wordt aan een overeenkomst die „rechtvaardig is en ons gezamenlijk als branche en iedereen daarbinnen verder helpt naar de toekomst”. Netflix heeft geen last van de werkonderbreking door een uitgebreid aanbod en veel in het buitenland geproduceerde titels, zei Sandaros. „Maar dat doet op dit moment niet terzake. We moeten er met z’n allen uit komen.”
Wat betreft contentuitgaven, financiering van series en films van Netflix uit de kasstroom, belooft 2023 een relatief zuinig jaar te worden. De contentuitgaven zijn in het tweede kwartaal iets hoger dan in het eerste kwartaal. Toen haalde Netflix het laagste niveau sinds 2017. Zelfs in het door corona-lockdowns geplaagde tweede kwartaal van 2020 waren de uitgaven niet zo laag.
Netflix legde in een verklaring aan zijn aandeelhouders uit dat de intensiefste periode van productie van eigen ‘original’ series en films achter de rug is. Deels heeft dat te maken met de afgevlakte omzetgroei aan het begin van 2022 die tot terughoudendheid heeft geleid, legde de financiële topman Spencer Neumann uit. Wel verwacht Netflix in 2024 weer 17 miljard dollar (15,3 miljard euro) aan contentuitgaven te bereiken, zoals in 2022.