N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Recensie Beeldende kunst
Tentoonstelling Textielkunst kan een boodschap overdragen en uitnodigen tot bezinning, blijkt op de achtste Textiel Biënnale in Museum Rijswijk, met als thema ‘Images of Power’.
Poetin staart recht in de ogen van de bezoeker. Het hoofd van de Russische dictator is perfect vastgelegd in het geborduurde kunstwerk van de Nigeriaanse kunstenaar Badru Temitayo. Naast de Rus hangen vijf andere bekende gezichten, van onder anderen de aan politiegeweld overleden George Floyd, de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris en de Nigeriaanse atleet Tobi Amusan.
Wat deze zes figuren samenbrengt? Volgens Temitayo vormen ze samen de symbolen van uiteenlopende machtsvormen: of het nu gaat om de politieke invloed van Harris, de sportieve topprestatie van Amusan of het politiegeweld dat Floyd fataal werd. Macht en machtsmisbruik zijn overal om ons heen.
Op de Textiel Biënnale, met het thema Images of Power, in Museum Rijswijk gaat het deze editie om de macht en kracht van afbeeldingen. Geen (nieuws)foto’s of geëngageerde installaties, maar stof brengt hier de macht over. Of het nu gaat om stoffen installaties, geborduurde panelen of verhalende wandtapijten: textiel wordt hier ingezet om te reflecteren op beladen thema’s uit het heden en het verleden.
Textiel is als kunstdiscipline te vinden in vele culturen en tijden, maar binnen de westerse kunstcanon wordt de veelzijdige kunstvorm nog steeds ondergewaardeerd. Textiel wordt gezien als een middel, folklore of zelfs beschouwd als ondergeschikt aan het ‘echte’ werk. De diversiteit van deze kunstvorm komt hier in Rijswijk echter mooi voor het voetlicht: de Biënnale toont een veelheid aan onderwerpen omgezet in zacht materiaal.
Zachte drager
Textiel blijkt een zachte drager van de harde actuele realiteit. Zo ook het geweven drieluik Untitled (Abortion Law) van de Italiaanse kunstenaar Cristina de Marchi. Zij confronteert de kijker met de discussie rondom abortuswetgeving en het recht op zelfbeschikking.
Op kleine amberrode doeken is eenzelfde plattegrond van Amerika te zien, maar de plattegronden zijn op drie verschillende manieren geborduurd. Door het aanbrengen van variatie in diverse kleuren rood en schaduw, visualiseren de drie werken telkens een ander deel van de Amerikaanse abortuswet en de verschillende wetgeving hierover.
De sereniteit die de drie werken samen uitstralen, staat in scherp contrast met het politieke en sociaalmaatschappelijke beladen thema.
Het opvallende aan de textielwerken is dat het ambachtelijke proces zo uitermate zichtbaar is, waardoor de pijnlijke onderwerpen ‘harder’ binnenkomen. Dat geldt ook voor een groot geknoopt kleed dat het fotorealistische portret van een alledaags Amerikaans gezin op de bank toont. In de woonkamer zien we links de jongste van het gezin staan, en ligt kat Lilly onder tafel, terwijl vader Jep naast vrouw Diana vol trots een wapen omhoog houdt.
Kunstenaar Jan Keth vat in zijn geknoopte tapijten thema’s als oorlog, schijnveiligheid en de onzekerheid van macht samen. De afbeeldingen op de kleden zijn opgebouwd door geweven knopen als fotopixels in te zetten. Keth laat net als de andere kunstenaars zien dat door het werken met stoffen een krachtige gelaagdheid kan ontstaan.
Zondebok
Ook Marcos Kueh vindt het ambachtelijke proces een belangrijk onderdeel van zijn werk. Hij visualiseert thema’s als de ongelijkheid tussen mensen onderling, maar ook tussen mens en dier. Door te werken met Chinese, Maleisische en Europese iconografie visualiseert Kueh macht in al zijn vormen.
De hier getoonde kleurrijke muurgrote textielinstallatie, Monyet Merah(‘Rode Aap’) is opgebouwd uit losse onderdelen, door hem ‘affiches’ genoemd. Tijdens Kuehs reis in zijn vaderland Maleisië werd hij geconfronteerd met de vernietiging van grote delen van het regenwoud en het uitsterven van diverse apensoorten.
Hij vertelt in zijn installatie het verhaal van de ‘rode aap’: een aap die wordt gevangen, rood wordt geverfd en weer vrijgelaten. Zo wordt de aap niet alleen als zondebok gezien door de mens, maar ook door zijn soortgenoten. Het is een vertelling in stof over de complexiteit van onderlinge relaties door zondebokken te zoeken.
Textielkunst laat ook hier een directe en veelzijdige interpretatie zien van wat er speelt in de maatschappij. Het is de krachtige drager van niet alleen een boodschap, maar ook een bewustwording en een vorm van bezinning. In onze visueel hongerige consumptiemaatschappij, mogen we wel wat vaker stil staan bij de macht van de afbeelding. Hier in Rijswijk vind je antwoorden in textiel.