Commerciële voetbalscholen mogen Amsterdamse gemeentevelden niet zomaar meer gebruiken

Amateursport Voetbalscholen betalen niet voor de velden. Volgens de wethouder hebben amateurclubs bovendien „last van het oneigenlijk gebruik omdat hierdoor bijvoorbeeld conflicten ontstaan over het gebruik van het veld”.
Er zijn zo'n 145 gemeentelijke voetbalvelden in Amsterdam.
Er zijn zo’n 145 gemeentelijke voetbalvelden in Amsterdam. Foto Sabine Joosten/ANP/Hollandse Hoogte

Commerciële voetbalscholen mogen gemeentelijke sportvelden in Amsterdam vanaf volgend seizoen niet zomaar meer gebruiken. Dat meldt de gemeente maandag in een brief. Er komen onder meer twee toezichthouders die moeten controleren of de voetbalscholen wel een huurovereenkomst hebben afgesloten voordat zij trainen op de 145 gemeentelijke velden.

Binnen de Amsterdamse amateursportwereld is al langer discussie over de ongeveer tachtig lokale voetbalscholen, waar kinderen tegen betaling extra trainingen krijgen. Een aantrekkelijk aanbod voor (ouders van) kinderen die dolgraag het profvoetbal willen bereiken. De scholen verdienen goed geld (zo’n 13 euro per training), maar betalen niet mee aan de velden die zij gebruiken. Bij een amateurvereniging kost een training omgerekend nog geen twee euro. Intussen hebben die toegankelijke amateurclubs het veelal zwaar; er komt weinig geld binnen en het aanbieden van hoge kwaliteit trainingen is lastig.

De ontstane situatie is krom, aldus wethouder Sofyan Mbarki, zeker omdat de amateurclubs „ook last van het oneigenlijk gebruik omdat hierdoor bijvoorbeeld conflicten ontstaan over het gebruik van het veld”. Ook wijst Mbarki op het feit dat veel van de scholen geen Verklaring Omtrent het Gedrag vragen van hun medewerkers, hetgeen onveilige situaties kan creëren voor de voetballeerlingen.

Lees ook Hoe commerciële voetbalscholen verdienen aan de ambities van kinderen én hun ouders