OM maakte fout tijdens onderzoek naar Inez Weski

Verschoningsrecht Het is niet de eerste keer dat het OM het verschoningsrecht met voeten treedt. De Nederlandse advocatuur maakte vorig jaar al stevige gebaren van afkeuring richting de handelwijze van het OM.
Inez Weski vorig jaar voorafgaand aan een rechtszaak.
Inez Weski vorig jaar voorafgaand aan een rechtszaak. Foto Remko de Waal/ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tijdens het lopende onderzoek naar advocaat Inez Weski (68) het verschoningsrecht, dat vertrouwelijke communicatie tussen advocaat en cliënt waarborgt, geschonden. Dat is vorige week naar boven gekomen tijdens een rechtszitting in Den Haag, meldt Het Financieele Dagblad maandag. Volgens de financiële krant kan de vervolging van Weski door de „juridische doodzonde” op losse schroeven komen te staan.

Het Financieele Dagblad schrijft dat het OM tijdens de aanhouding van Weski, afgelopen april, een groot aantal vertrouwelijke documenten uit haar Rotterdamse praktijk in beslag nam. Daaronder waren ook documenten die onder bescherming van het verschoningsrecht vielen. Desalniettemin heeft de officier van justitie eind mei een proces-verbaal gedeeld met „informatie uit het onderzoek” naar Weski. Die informatie belandde vervolgens bij de zaakofficier van het onderzoek naar de voormalig advocaat van Ridouan Taghi.

In mei oordeelde het gerechtshof Den Bosch nog dat het OM in de fraudezaak rond de Brabantse vermogensbeheerder Box Consultants meermaals en structureel het verschoningsrecht van advocaten van kantoor Stibbe had geschonden. In het strafrechtelijk onderzoek naar het bedrijf had het OM geput uit vertrouwelijk e-mailverkeer tussen advocaten en cliënten. De Nederlandse advocatuur maakte vorig jaar al stevige gebaren van afkeuring richting de handelwijze van het OM.