Column | Teleurgesteld in WK-speelsters

Carolina Trujillo

Het WK voetbal begint donderdag pas, maar ik heb mijn eerste teleurstelling al binnen. Daarmee bedoel ik niet dat het schip van oh-wat-zijn-die-vrouwen-toch-sportief als een baksteen zonk toen de oefeninterland Colombia-Ierland, met twee gele kaarten en een sterspeelster voor onderzoek naar het ziekenhuis, na 23 minuten gestaakt werd wegens ‘te fysiek spel’. De teleurstelling was ook niet dat ik bij het bestuderen van het wedstrijdschema ontdekte dat voor de nachtmensen onder ons de meeste potjes ontiegelijk vroeg worden gespeeld.

De teleurstelling was dat ruim veertig WK-speelsters de grootste spelersgeleide klimaatcampagne in het voetbal lanceerden om de uitstoot van hun vluchten te compenseren. Dat doen ze door geld te doneren aan toffe organisaties. Een van de initiatiefnemers, de Deense Sofie Junge Pedersen, zei dat klimaatverandering de grootste uitdaging is waar de mensheid voor staat. Ze wil deel van de oplossing zijn.

Vorig jaar stond KLM voor de rechter omdat ze haar klanten wijsmaakte dat je een vliegreis kon compenseren door bomen te planten. Een vrouw van milieuorganisatie Fossielvrij beantwoordde op Radio 1 vragen als: Wat is er nou erg aan dat er wat bomen worden geplant? Het is beter dan niks, toch? Het erge was mensen wijsmaken dat schade die je door vliegen veroorzaakt, te neutraliseren valt. Het erge was dat mensen hun gedrag dan niet veranderen, maar blijven vliegen en betalen voor fantasiecompensaties.

De Canadese middenvelder Jessie Fleming zei dat ze hoopt dat hun initiatief „specifiek de jonge supporters zal tonen dat voetbal betekent dat je je stem laat horen en opkomt voor dingen die je belangrijk vindt”. Opkomen en afkopen lijken ook wel op elkaar. Wat ze jonge supporters met dit initiatief laten zien, is dat impact op het klimaat af te kopen is. Hele generaties groeien zo op met het idee dat als een orkaan op hun school afkomt, ze snel geld kunnen overmaken naar een toffe organisatie. Als ze al niet naar buiten rennen met hun spaarpot naar de wind gericht.

‘Het is beter dan niks,’ zei ik, maar toen kwam die vrouw van Fossielvrij weer voorbijzeilen met in haar slipstream psychiater Carl Jung. Die riep dat kinderen geen voorbeeld nemen aan wat je zegt, maar aan wat je doet.

‘Het is beter dan die nitwits van Ajax!’ riep ik. Vrijdag liet Jurriën Timber zich in een privékist naar Londen vliegen. Zaterdag ging Dusan Tadic per privéjet naar Istanbul. Voetballers die dat doen, laten zien dat het hen worst zal zijn als jonge supporters de scoringskansen op een onleefbare planeet moeten zoeken.

De voetbalsters zouden misschien, voor ze een voorbeeld geven, moeten kijken waar ze een voorbeeld aan kunnen nemen. Wat is de groenste voetbalclub van de wereld? Forest Green Rovers. Wat doen ze daar? Ze rijden elektrisch en vermijden wegwerpplastic, maar vooral eet iedereen daar plantaardig. Een van de belangrijkste dingen die een mens kan doen om zijn voetafdruk te verkleinen, is plantaardig eten. Als die tuttebellen dat nou als voorbeeld gaan geven in plaats van uitstoot af te kopen met spiegeltjes, dan gaat deze jonge supporter de wekker wel voor ze zetten.

Carolina Trujillo is schrijfster.