Noodtoestand afgekondigd in Nigeria vanwege hoge voedselprijzen

Voedseltekorten De nieuwe Nigeriaanse president Bola Tinubu wil armere huishoudens omgerekend acht euro per maand geven, om de hoge inflatie en stijgende voedselprijzen te compenseren. Critici vinden de maatregel tekortschieten.
Een markt in de Nigeriaanse stad Lagos. De voedselprijzen in Nigeria zijn flink gestegen.
Een markt in de Nigeriaanse stad Lagos. De voedselprijzen in Nigeria zijn flink gestegen. Foto Akintunde Akinleye/EPA

De Nigeriaanse president Bola Tinubu heeft vrijdag de noodtoestand in het land afgekondigd vanwege de aanhoudende voedselonzekerheid. Hij wil de stijgende voedselprijzen en -tekorten aanpakken, laat een woordvoerder van de president weten volgens internationale media en persbureaus. De president wil 12 miljoen armere huishoudens gedurende zes maanden omgerekend acht euro per maand geven.

Tinubu wil de tijdelijke uitkering bekostigen met geld dat de regering overhoudt door een recente afschaffing van brandstofsubsidie. Ook wil de president met dat geld kunstmest en graan aan boeren leveren. Volgens Tinubu zal de tijdelijke uitkering een positief „sneeuwbaleffect” hebben op tientallen miljoenen Nigerianen, hoewel critici de regeling als gebrekkig en onhoudbaar beschrijven.

Lees ook: Nu Nigeria de brandstofsubsidie afschaft, kost een volle tank ineens een maandloon: ‘Het is in Gods handen’

De relatief nieuwe president — Tinubu trad in mei dit jaar aan — schrapte de benzinesubsidie op zijn eerste dag in functie vanwege de hoge kosten. De subsidies kostten de regering namelijk vorig jaar vele miljarden. Tinubu maakte met de besparing een einde aan een decennialange bijdrage die voor veel gezinnen brandstof betaalbaar maakte. De prijs van benzine is in Nigeria sindsdien verdubbeld, in sommige plaatsen zelfs verdriedubbeld. Mede door de hoge brandstofprijzen zijn de voedselprijzen omhooggeschoten.

Bendegeweld jaagt boeren weg

Bezorgdheid over voedselonzekerheid bestaat al lang in Nigeria, dat met zo’n 210 miljoen inwoners het meest bevolkte land is van Afrika. Burgers hebben te maken met een inflatie van meer dan 22 procent en meer dan de helft leeft in armoede. Ook kampt het land al jaren met onveiligheid vanwege bendegeweld, waar onder meer veel boeren het slachtoffer van zijn. Zij worden ontvoerd voor losgeld of vermoord.

Tinubu wil veiligheidsmaatregelen treffen voor boeren. Wat die maatregelen precies zijn is nog niet duidelijk. Maar de president wil verzekeren dat de maatregelen in ieders voordeel zijn.

Lees ook: Jonge Nigerianen zien hoop op revolutie vervliegen