Bij het bezoek van Modi aan Parijs gaat het om wapens, niet over interne problemen

Analyse

Nationale feestdag Deze 14 juillet is de Indiase premier Modi de eregast van president Macron. ‘Frankrijk beseft: India is dé nieuwe wereldmacht, de volgende grote markt.’

De Franse president Macron en de Indiase premier Modi tijdens een eerder bezoek in 2022.
De Franse president Macron en de Indiase premier Modi tijdens een eerder bezoek in 2022. Foto Daniel Piet/NurPhoto

Deze vrijdag zullen op de Champs-Élysées in Parijs tientallen Indiase militairen te vinden zijn. 77 leden van het Punjab-regiment lopen mee in de parade voor 14 juillet, de nationale feestdag van Frankrijk. Aan het defilé nemen in totaal 6.500 mensen deel. 5.100 te voet, de rest verdeeld over 67 vliegtuigen, 28 helikopters, 157 voertuigen, 62 motoren en tweehonderd paarden. India stuurt naast het Punjab-regiment – een van de oudste militaire eenheden van het Indiase leger, dat in beide wereldoorlogen met toenmalig kolonisator Engeland meevocht – ook leden van de marine, drie Indiase Rafale-vliegtuigen, en musici naar Parijs.

De Indiërs zijn er niet zonder reden: dit jaar is de Indiase premier Narendra Modi de eregast bij het militaire machtsvertoon. Bij de bekendmaking begin mei schreef het Élysée dat de feestelijkheden de „gelegenheid zullen zijn om een ​​nieuwe fase van het strategische partnerschap tussen Frankrijk en India in te luiden”. Modi sprak in een verklaring over het „diepe onderlinge vertrouwen” dat hij zou delen met Macron.

„Frankrijk en India zijn al jaren partners”, zegt de in India gespecialiseerde econoom Catherine Bros van de Universiteit van Tours telefonisch. Precies 25 jaar geleden sloten de landen een „strategisch partnerschap” en sindsdien werken ze vooral op het gebied van defensie nauw samen. „Voor India, dat altijd te maken heeft gehad met spanningen met buurlanden Pakistan en China, is defensie heel belangrijk en Frankrijk is een van de belangrijkste verkopers van wapens.” Voor Frankrijk is India de een-na-grootste afnemer van wapens (na Egypte). Tussen 2012 en 2021 schafte India voor 11,8 miljard euro Franse wapens aan. Ook in de lucht- en ruimtevaart werken de landen samen: zo kocht Air India vorige maand nog 250 vliegtuigen van het Franse Airbus.

Lees ook: De enorme omvang van het Indiase leger is eerder een nadeel dan een voordeel. AI moet de handelingssnelheid vergroten

Alternatief voor China

Onder de Franse president Emmanuel Macron zijn de banden verder aangehaald, zegt Bros. „Al sinds zijn eerste verkiezing in 2017 zien we dat hij het idee heeft: met China is het afgelopen. Dat gaat verder groeien op zijn eigen interne markt en het groeimodel van buitenlandse investeringen is aan het afkalven.” Daarom ging hij op zoek naar een alternatief. „Hij beseft: India is dé nieuwe wereldmacht, de volgende grote markt. En het is een land dat tegenwicht kan bieden aan China.”

Dat Modi in 2018 een van de eerste wereldleiders was die Macron als president bezocht, is geen toeval. Indiase media schreven destijds dat Modi, die zelf in 2014 aan de macht kwam, potentie zag in de nieuwe, jonge president van Frankrijk.

Sommige analisten stellen dat Frankrijk en India dichter bij elkaar zijn gekomen door de totstandkoming in 2021 van het anti-Chinese militaire pact AUKUS tussen het Verenigd Koninkrijk, Australië en de Verenigde Staten. Hiervoor was Frankrijk tot zijn grote verdriet niet uitgenodigd en door AUKUS verloor het land een miljardendeal met Australië over onderzeeërs. „AUKUS heeft gedrukt waar het pijn deed”, zegt Bros. „Maar al lang daarvoor bestond in Frankrijk het idee dat het zich moest richten op India.”

Dit alles gebeurt tegen een achtergrond van groeiende spanningen in de Indo-Pacific, het gebied in de Indische en Stille Oceaan dat wordt gezien als het nieuwe zwaartepunt van de wereldpolitiek. Door de Chinese expansiedrift voelt India zich genoodzaakt zich verder te bewapenen en niet alleen de landmacht, maar ook de marine en luchtmacht uit te breiden om in het betwiste zeegebied te kunnen opereren.

Lees ook: Voor de strijd om de wereldmacht moet je nu kijken naar de ‘Indo-Pacific’

Dat is niet alleen een financiële kans voor wapenverkoper Frankrijk; ook hoopt Macron hiermee de Franse positie in de Indo-Pacific te versterken. „Frankrijk is al aanwezig in het gebied via overzeese gebieden [zoals Frans-Polynesië en Nieuw-Caledonië], maar wil zijn macht er uitbreiden door allianties met lokale partners aan te halen.”

Heel praktisch gezien gebeurt dat deze 14 juli waarschijnlijk met de verkoop van 26 Rafale-vliegtuigen aan India, dat het wil gebruiken voor zijn marine. Mogelijk gaan Frankrijk en India ook samenwerken bij de ontwikkeling van moderne vliegtuigmotoren. Bros: „Dit past bij Modi’s motto Make in India. India wil dat andere landen kennis en geld investeren, waarna producten lokaal worden geproduceerd.”

Zorgen over mensenrechten

Het bezoek van Modi aan Parijs komt bepaald niet op een moment van kalmte voor beide landen. In Frankrijk was het de afgelopen maanden onrustig door protesten tegen Macrons pensioenhervorming, gevolgd door dagenlange gewelddadige rellen naar aanleiding van de dood van de 17-jarige Nahel, die omkwam door een politiekogel – de agent zit vast. Modi’s binnenlandbeleid krijgt veel kritiek van internationale mensenrechtenorganisaties, die stellen dat de democratie onder druk staat. Onder Modi is de persvrijheid beperkt en ook de inzet van juridische macht tegen politieke tegenstanders als oppositieleider Rahul Ghandi baart zorgen. Ook wordt de hindoe-nationalistische premier verweten de rechten van moslims in zijn land met voeten te treden.

Deze onderwerpen zullen vrijdag waarschijnlijk niet (publiekelijk) worden besproken, verwacht Bros. „India heeft duidelijk gemaakt dat wat in India gebeurt, alleen India aangaat – eenzelfde retoriek als we hebben gezien bij leiders als [de Braziliaanse oud-president] Jaïr Bolsonaro en de Turkse president Reccep Tayyip Erdogan.”

Lees ook: Mohammed bin Salman weer welkom in Europa – dankzij oorlog in Oekraïne

Het niet-bespreken past ook bij Macron, die bekendstaat als realpolitiker die vindt dat hij als Franse president open moet staan voor contact met alle wereldleiders, hoe omstreden ook. Dezelfde Macron ontving afgelopen maanden tweemaal de Saoedische hoofdprins Mohamed Bin Salman en hield ook na het begin van de oorlog in Oekraïne contact met de Russische president Vladimir Poetin. Omdat India zelf inmenging van andere landen niet duldt, zal Modi zich naar verwachting ook niet uitlaten over interne spanningen in Frankrijk, ook al bestaan er in India zorgen dat rellen op 14 juli het bezoek zouden kunnen verstoren. Volgens een deel van de Indiërs worden die rellen gezien als „het gevolg van een te liberale democratie”, zegt Bros.

Het kan dat de onrust in Frankrijk terug zal keren op deze 14 juli – veiligheidsdiensten houden er rekening mee dat de nationale feestdag kan worden aangegrepen voor protesten. Om chaos te voorkomen is de verkoop en het vervoeren van vuurwerk tijdelijk verboden. Dat is normaal gesproken te koop in speelgoedwinkels, en vuurpijlen worden bij rellen vaak ingezet als wapen tegen agenten. In verschillende plaatsen zijn door de gemeente georganiseerde vuurwerkshows om dezelfde reden afgelast. In Parijs gaat de vuurwerkshow wel door. In het hele land moeten 130.000 agenten en gendarmes de rust bewaken.

Met medewerking van Lisa Dupuy.