Niet één, niet twee, maar drie keer ligt het Franse publiek in een deuk om een taart-in-gezicht-grap

Recensie Muziek

Operafestival Aix-en-Provence Het internationale operafestival van Aix-en-Provence opent dit jaar met een Franse versie van ‘Die Dreigroschenoper’. Die lijkt vooral bedoeld voor het Franse publiek. Aan wie geen Frans spreekt of Franse humor niet snapt, gaat veel voorbij.

Taart-in-gezicht-hilariteit in L'opéra de quat'sous, de opening van het operafestival van Aix-en-Provence dit jaar.
Taart-in-gezicht-hilariteit in L’opéra de quat’sous, de opening van het operafestival van Aix-en-Provence dit jaar. Foto Jean-Louis Fernandez

Opener van het operafestival van Aix-en-Provence dit jaar: Die Dreigroschenoper van Bertolt Brecht en Kurt Weill, gebaseerd op de oudere The Beggar’s Opera van John Gay en kernrepertoire in Duitsland. Je kent er waarschijnlijk ‘Die Moritat von Mackie Messer’ wel uit. Het is niet zozeer een opera, maar een muziektheaterstuk ergens in het lichtgrijze grensdomein tussen cabaret en musical. Het overgrote deel van het stuk is gesproken theater.

Voor deze Franse versie, L’opéra de quat’sous, maakte vertaler Alexandre Pateau een nieuwe Franse hertaling in hedendaags Frans, vol straattaal. De opening van Claïna Clavaron is alvast overweldigend mooi: een jazzy, soul, klassieke stembeheersing van heb ik jou daar. Maar dat belooft veel meer dan er daarna komt. Zeker voor wie geen gevorderd Frans spreekt, want: een Frans kan erg snel gaan. Twee-en-half-uur flitst de Engelse boventiteling voorbij. Daar komt nog bij dat een belangrijk deel bestaat uit ‘luchtige’ tussendoortjes tussen de acteurs onderling, en onderonsjes met het publiek. Die delen zijn zogenaamd geïmproviseerd, en daarom niet boventiteld. Eigenlijk is deze voorstelling vooral voor bedoeld het Franstalige publiek. Je mag het gerust een statement noemen dat het festival, dat graag internationaal publiek wil trekken, juist hiermee opent.

Vooral goede acteurs

Het revueachtige karakter van de Driestuiveropera heeft regisseur Thomas Ostermeier maximaal uitgevent, met vier microfoons op een rijtje richting het publiek, waar de zangers naartoe lopen als er een liedje gezongen moet worden. Over het orkest valt niets te klagen. Weills orkestratie is heerlijk, met lekkere instrumenten die steeds heel kort klinken, soms maar een paar maten, waardoor je steeds meer wil. Even een sexy saxofoontje, éven een kolderieke banjo, éven een stoere gitaar, éven een swingende basklarinet. Orkest Le Balcon doet dat prima.

Naast de geweldig openende Clavaron zijn de andere zangers prima. Christian Hecq is als Peachum een goede runner-up. Maar ze blinken allen vooral uit als acteurs. Birane Ba acteert in zijn grijsleren jas en dito hoed, met zijn tong die regelmatig langs zijn uit elkaar staande voortanden glijdt, geweldig een vervaarlijke Macheath. Maar zijn zang is matig. En dat terwijl hij een paar snelle liedjes moet zingen op emotioneel cruciale momenten; die vallen niet.

Over het acteren gesproken: ook weinig toegankelijk voor de niet-Fransman is de Franse humor. De onderbroekenlol en clowneske uitvergrotingen zijn ronduit vermoeiend. Drie keer(!) krijgt iemand een taart in zijn gezicht. Het Franse deel van het publiek vindt dat bejammerenswaardig grappig. Net als dat het natuurlijk hilarisch is dat drie mensen een kwartier lang staan uit te glijden op de slagroom. Rollenbuiken is het als Jackie Brown komt aangalopperen op een imaginair paard en er eindeloos lang over doet om af te stappen, omdat zijn niet bestaande paard maar blijft steigeren.

Duits gescheld

Ook het strakke decor trekt niet aan: er is alleen een zwarte stalen brug met een trap naar links en rechts. Rechtsboven hangen een paar platte geometrische vormen; beeldschermen waarop af en toe oude zwart-witbeelden van mensen en verder wat onbestemde collages van bouwtekeningen, afgehakte handen en apparatuur te zien zijn. Links op het podium kruisen twee lichtkrantbalken elkaar, waarop in het Frans te lezen is welke scène er speelt of welk liedje er klinkt.

Het applaus is gemixt: het Franse publiek lijkt zich vermaakt te hebben, maar er wordt zeker ook gejoeld. Een Duitse groep loopt scheldend en tierend weg. Het lijkt voor het festival vooral een kans geweest om de populaire Comédie-Française een keer op het podium te krijgen. L’Opéra de quat’sous stond sowieso al op hun programma, als opener van hun volgende seizoen. Alle 32(!) voorstellingen zijn al uitverkocht.

Terug naar het overzicht: Dit is het operafestival van Aix-en-Provence 2023