N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Balanceeract De coalitiepartijen in Berlijn denken verschillend over China, zoals het afgelopen jaar meermaals publiekelijk bleek. Een nieuwe strategie moet de standpunten stroomlijnen.
Dat de coalitiepartijen in Berlijn verschillende opvattingen hebben over de opstelling tegenover China werd het afgelopen jaar genoegzaam duidelijk. Toen kanselier Olaf Scholz (SPD) in november een bezoek bracht aan China, maande zijn minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Groenen) hem openlijk ook de mensenrechtenschendingen in het land te benoemen.
Een maand eerder ruziede Scholz met zijn minister van Economie Robert Habeck (Groenen) over de Chinese overname van een deel van de Hamburgse haven. De Chinese rederij Cosco wilde een significant aandeel in één van de Hamburgse terminals. Habeck en ook Baerbock waren fel tegen, Scholz was voor. Stilletjes werd de koop vorige maand de koop beklonken. Scholz had het laatste woord.
Baerbock en Habeck willen een steviger positie tegenover China innemen, Scholz is juist voor een behoudender aanpak. Om de Chinapolitiek van coalitiepartners SPD, Groenen en FDP te stroomlijnen, presenteerde minister Baerbock donderdag een nieuwe Chinastrategie. Doel ervan is onder meer de verschillende ministeries een handvat te bieden om een enigszins gelijke koers te varen.
Uit het document van 64 pagina’s spreekt duidelijk de balanceeract van het kabinet-Scholz. Nadruk op het belang van China, als handelspartner en als partner in de klimaatcrisis, wordt steeds afgewisseld met waarschuwingen voor een te grote economische afhankelijkheid en wat omfloerste opmerkingen over mensenrechtschendingen.
In terminologie die ook de EU gebruikt, wordt China omschreven als „partner, concurrent en systemische rivaal”. „Met zorg”, zo klinkt het, „beziet de Bondsregering het streven van China om de internationale orde in het eigen belang te beïnvloeden”. Spionage in Duitsland door China neemt toe, en ook desinformatiecampagnes uit Chinese koker, stellen de auteurs.
Belangrijkste handelspartner
China is voor Duitsland verreweg de belangrijkste handelspartner. Het handelsvolume tussen de twee landen bedroeg afgelopen jaar 300 miljard euro. Voor autofabrikanten VW, BMW en Mercedes Benz is China de belangrijkste afzetmarkt.
Bij de presentatie van het rapport in Berlijn benadrukte Baerbock dat Duitse bedrijven minder afhankelijk moeten worden van China. „Hoe verder China zich van de normen en regels van de internationale orde verwijdert”, klonk het, „hoe meer de kritische afhankelijkheid van bepaalde branches en bedrijven van de Chinese markt een probleem zal zijn.” In de passage klinkt de slechte ervaring door met de grote Duitse afhankelijkheid van Russisch gas.
De regering wil Duitse bedrijven bewust maken van de „geopolitieke risico’s” van investeringen in China. Toch hebben veel concerns uitbreidingsplannen in China: chemieconcern BASF kondigde onlangs een investering van rond 10 miljard aan, Volkswagen een investering van 1 miljard.
Het ‘de-risking’ waar Baerbock voor is werd eerder al door Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gepromoot, in plaats van het ‘de-coupling’ wat door de VS wordt bepleit.
Behalve bedrijven bewust te maken van een te grote afhankelijkheid, werkt de regering in Berlijn er ook aan om de productie van strategisch belangrijke goederen als batterijen en chips naar Duitsland te halen. Eind juni maakte de Amerikaanse chipproducent Intel bekend dat het een nieuwe fabriek bouwt in Magdeburg. De Duitse regering kwam het bedrijf tegemoet met een subsidie van maar liefst 10 miljard euro.