N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Schandaal Nieuwslezer Huw Edwards kwam in opspraak omdat hij een jongere zou hebben betaald voor naaktfoto’s, maar volgens de politie heeft hij niets strafbaars gedaan. Nu krijgen tabloid The Sun en Edwards’ werkgever de BBC kritiek.
Als de Britten belangrijk nieuws te vertellen was, dan deed Huw Edwards dat. Rustig, met gedragen stem, waardig. De aanslagen op het WTC, belangrijke verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk, het overlijden van koningin Elizabeth. De BBC schoof altijd Huw Edwards naar voren om dit nieuws te presenteren. Als iemand stond voor wat de BBC graag wil uitstralen – betrouwbaarheid en onafhankelijkheid – dat was het Huw Edwards.
Maar Huw Edwards (61) is deze week van zijn voetstuk gevallen, of volgens sommigen: geduwd. De BBC bracht het zelf de hele woensdagavond als breaking news. News At Ten ging over bijna niets anders dan over de presentator van News At Ten.
Britse media waren al sinds dit weekend druk met de kwestie, maar nog niet bekend was dat het om hét BBC-gezicht ging, Edwards. Tabloidkrant The Sun had in het weekend een verhaal gebracht waarin ouders beweerden dat „een BBC-ster” in totaal rond de 40.000 euro had betaald voor naaktfoto’s van hun kind. Dat zou zelf al drie jaar geleden zijn gebeurd toen hun kind nog minderjarig was. Daarmee zou sprake zijn geweest van een strafbaar feit.
De ouders waren verbolgen dat de BBC wekenlang niets met een klacht had gedaan, en de presentator nog steeds op televisie te zien was. The Sun liet overigens achterwege dat de jongere zelf vond dat er niks ongepasts was gebeurd.
De BBC-leiding kwam onder grote druk te staan. De presentator, die sinds 1984 bij de BBC werkt, werd hangende een onderzoek zondag geschorst. Andere BBC-kopstukken voelden zich genoodzaakt te verklaren dat zij het niet waren. Radiopresentator Jeremy Vine voerde woensdag de druk op met een oproep aan zijn collega om zich bekend te maken.
Dat deed Edwards eindelijk via een verklaring van zijn vrouw Vicky Flind, nadat de politie van Londen uit een snel onderzoek had geconcludeerd dat de presentator niets strafbaars heeft gedaan. Edwards had pas een week geleden, toen The Sun vragen stelde aan de BBC, gehoord over de klacht.
„Huw lijdt aan ernstige psychische problemen”, schreef zijn vrouw. Van Edwards was bekend dat hij vaker psychische problemen had gehad en was opgenomen geweest met een depressie. „De gebeurtenissen van de afgelopen dagen hebben de zaken veel erger gemaakt, hij maakt opnieuw een ernstige episode door en wordt nu in het ziekenhuis behandeld.”
Klachten over Edwards
Aan het begin van de week trokken media de vergelijking van de zaak rond presentator Jimmy Savile – de pijnlijkste kwestie uit de geschiedenis van de BBC. Savile had vanaf de jaren vijftig honderden kinderen kunnen misbruiken, onder meer rond opnames van programma’s. Die vergelijking gaat nu mank, omdat geen sprake lijkt van strafbare feiten.
Maar over Huw Edwards kwamen deze week wel meer klachten naar buiten. Twee BBC-werknemers en een voormalige medewerker verklaarden dat Edwards ongepaste berichten had gestuurd. En met twee twintigers zou hij contact hebben gehad via dating apps. Bij één zou hij de coronaregels hebben overtreden, de ander zou hij hebben bedreigd toen die zei zijn naam te onthullen.
Maar de ‘zou’-vorm is in deze zaak nog wel aan te bevelen. Er zijn veel onzekerheden. Grote vraagtekens worden er nu gezet bij de werkwijze van The Sun, een krant van mediamagnaat Rupert Murdoch. Die vindt al decennia dat de gesubsidieerde BBC een oneerlijke concurrent is. De krant bleek na de eerste publicaties geen contact te hebben gehad met de jongere om wie het ging. En van zijn ontkenning, die hij vrijdagavond naar de krant stuurde, maakte The Sun geen melding.
The Guardian wist eerder deze week op basis van anonieme bronnen te melden dat op de redactie van The Sun nervositeit was over hoe dit verhaal is gebracht. De krant reageert steeds summier op vragen, maar de krant liet woensdag wel weten nooit te hebben gemeld dat Edwards iets illegaals had gedaan. Terwijl dat toch wel gesuggereerd was, door bijvoorbeeld op te voorpagina te schrijven dat het betalen voor de naaktfoto’s was begonnen toen de tiener zeventien was.
Huw Edwards heeft deze week een twitterbericht geliked met de mededeling dat The Sun weleens ‘de moeder aller smaadaanklachten’ tegemoet kan zien. Dat The Sun niet zelf de naam van Edwards heeft onthuld, suggereert dat krant al vreesde voor een smaadclaim.
Lees ook het verhaal Mopperen op de BBC hoort erbij voor de Britten
Maar met de kritiek op The Sun is er ook meteen weer kritiek op de BBC. Heeft de nationale omroep onder druk van publiciteit Edwards in het weekend te snel geschorst? En ging de BBC niet in de overdrive, zoals wel vaker als de omroep zelf onderwerp van nieuws is? In de berichtgeving liet de redactie niet na te benadrukken dat de BBC net zo behandeld werd als elke andere organisatie. Maar bijvoorbeeld Stewart Purvis, oud-directeur van omroep ITN, vond dat BBC News zelf wel erg hard van stapel was gelopen en wat minder snel de beschuldigingen van andere media had moeten overnemen. Oud-collega Jon Sopel die contact heeft gehad met Edwards, wist te melden dat de presentator zich erg in de steek gelaten voelde door de media en „niet erg onder de indruk” was van de BBC-verslaggeving.
De BBC is bezig met intern onderzoek dat zich richt op fact finding, zei een woordvoerder, en dat zal niet overhaast gebeuren.