N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Reportage
Kunstroute Helsinki Voor de tweede keer organiseert Helsinki een kunstbiënnale. Deze keer buigen 29 kunstenaars zich over de nieuwe richting die de wereld opgaat. Breed, maar ook toepasselijk met Joe Biden in de stad.
Een ‘Happy Joe Cider’ kost € 5,50. Het papiertje dat geplakt is op het bootje dat bezoekers naar het voormalige militaire eiland Vallisaari brengt, hangt er weliswaar maar tijdelijk, maar een feestje is het. De Amerikaanse president Joe Biden is twee dagen in de Finse stad. Oud-president Trump heeft de stad weliswaar ook eens bezocht maar dat was in 2018, om de Russische president Poetin te ontmoeten. Biden is gekomen om de toetreding van Finland tot de NAVO te vieren.
De Finnen, voorheen het militair neutrale terrein als baken tussen Rusland en Noord-Europa, hebben niet alleen een interessant militair historisch verleden, maar weten ook elke twee jaar kunst aan hun militair verleden te verbinden. Het is natuurlijk de vraag of Biden tijd heeft om zich te verdiepen in kunst en leger, maar om greep te krijgen op het militaire verleden van de Finnen zou hij eigenlijk met een ‘Happy Joe Cider’ in de hand de boot moeten nemen naar Vallisaari. Daar bevindt zich langs een drie kilometer lange route het grootste deel van een kunstbiënnale. Het is de tweede keer dat er op dat eiland de Helsinki Biennial (van de organisatie mag je geen Biënnale zeggen, om vergelijkingen met Venetië te voorkomen) wordt georganiseerd.
De eerste Biennial draaide om het thema The Same Sea – om te benadrukken dat Finland bij Europa hoorde en een veilige buffer vormde. Die editie was een sterk en omvangrijk geheel. Voor de editie van dit jaar – sterk afgeslankte en iets minder overtuigend – buigen 29 kunstenaars en collectieven zich over het onderwerp New Directions May Emerge. De kunst begroet de nieuwe weg die Finland is ingeslagen.
Militair meertje
Fascinerend, ook in militair historisch opzicht, is bijvoorbeeld de rook die uit een meertje komt. Op een plek die de rust zelve ademt, hebben de Finse kunstenaars Sasha Huber en Petri Saarikko een installatie gebouwd juist daar waar militairen hun verse water haalden.
Het meertje waar hun werk Remedies te zien is, werd gegraven door de militairen toen ze van de Russische bezetting af wilden komen. Aanvankelijk onder het juk van de Zweden die Finland hadden ingelijfd, waren het sinds begin negentiende eeuw de Russen die het land beheersten. De voorziening voor vers water was na de onafhankelijkheid in 1920 geen opslagplaats meer voor militaire dorstigen, maar werd een recreatief meertje. Door het verstoren van de biodiversiteit mag zwemmen inmiddels niet meer. Interventie, bezetting, de mens die de natuur vormt: de rook uit het meer verstoort de idylle en toont de militaire achtergrond van het eiland.
Baltische Zee
Dreiging genoeg, daarvan raak je als bezoeker wel doordrongen tijdens die wandeling over het beeldschone eiland. De Russische dreiging is weliswaar bij de overige werken minder aanwezig, maar over rampen gaat het op deze Biennial genoeg, vooral: de ecologische ramp waarmee de mens zichzelf vernietigt. De Baltische Zee waar het eiland Vallisaari in ligt, is een van de meest vervuilde zeeën wat militaire munitie betreft. Los van de plastic en chemicaliën vervuiling, is hier een flinke dosis militair afval.
Daar speelt de Litouwse kunstenaar Emilija Skarnulyte knap op in. In haar videokunstwerk Hypoxia bekijkt ze de zee vanuit het perspectief van een ‘buitenaardse archeoloog’ die de resten van de Koude Oorlog in de zee onderzoekt. Wat deze ‘archeoloog’ vindt is het resultaat van die oorlog en van mijnbouw in de diepzee. Dode zones zijn het gevolg en het ‘stikken’ van het leven wordt het nieuwe normaal.
De Finse kunstenaar Tuula Närhinen verzamelt sinds 2006 het afval dat aanspoelt op het eilandje in de Baltische Zee waar ze werkt. Ze kwam tot een schitterend uitziende, maar somber makende installatie The Plastic Horizon. Leg het plastic afval op kleur en je hebt een staalkaart waar menig verfwinkel jaloers op zal zijn.
Niet alles is even boeiend: een videowerk waarin uitgelegd wordt dat ‘water leven is’, zoals de Franse kunstenaar Tabita Rezaire meermaals herhaalt, verveelt. Hetzelfde geldt voor de diepzinnige woorden die de Brits-Portugese kunstenaar Diana Policarpo fluistert bij haar film over kapitalisme en biodiversiteit. Allemaal belangrijke boodschappen, maar beeldend kunstenaars kunnen nu eenmaal beter tonen dan vertellen. Hoewel: de sculpturen die organische resten van een beest moeten voorstellen, en op allerlei plekken op het eiland zijn gedropt, van de Argentijnse Adrián Villar Rojas zijn ook weinig boeiend.
De toekomst van de mot
Wat Biden kan opsteken van het eiland is vooral te vinden bij de werken in de bunkers, zoals dat van de Sámi-kunstenaar Matti Aikio dat getoond wordt in een oude buskruit-opslagplaats. In zijn collage-videowerk Oikos zie je het leefgebied van de Sámi waar windmolens en fossiele energie strijden om de ruimte, zonder dat er rekening mee wordt gehouden dat het ook een leefgebied is. Beelden lopen over elkaar zonder dat er een woord wordt gezegd, en uiteindelijk draait het om de sporen die de overheid en bedrijven hun sporen nalaten op een vergeten samenleving.
Of neem Lotta Petronella, een filmmaker die samen met een geluidskunstenaar de installatie Materia Medica of Islands neerzette. Zelf twee decennia wonend op het Finse eiland Seili – waarop vier eeuwen lang, tot 1962, zieken en andere ongewenste bewoners van het vaste Finse land werden geplaatst – koppelt ze heling en vernietiging in één werk. Kruiden van weleer, muziek en geborduurde motten vormen het geheel. Elke mot heeft een andere betekenis, een eigen gedicht ook. Waarbij de tekst bij de mot ‘De Hogepriester’ de hele Biennial en de achtergrond goed samenvat: „I am the son of war, / I am the son of river, / a survivor of pollution. // I am your teacher / hold softly my legacy / the skies are changing” (‘Ik ben de zoon van de oorlog, / ik ben de zoon van de rivier, / een overlevende van vervuiling. // Ik ben je leraar / houd zachtjes mijn nalatenschap vast / de lucht verandert’). Inderdaad: New Directions May Emerge met een Joe Cider in de hand, maar of het daadwerkelijk zo vrolijk is: je zou zeggen van niet.