‘Inzet clustermunitie alleen buiten Russisch gebied’

Wapenlevering Oekraïne Het besluit om omstreden clusterbommen te leveren aan Oekraïne was volgens de Amerikaanse president Biden moeilijk, maar nodig.

Clustermunitie op de Amerikaanse legerbasis Camp Hovey, Zuid-Korea. Foto Amerikaanse krijgsmacht/handout via Reuters

Clustermunitie op de Amerikaanse legerbasis Camp Hovey, Zuid-Korea.

Foto Amerikaanse krijgsmacht/handout via Reuters

Oekraïne zegt dat het door de VS geleverde clustermunitie „alleen zal gebruiken om onze internationaal erkende territoria te ontzetten”. De munitie zal dus „niet gebruikt worden op het officieel erkende territorium van Rusland”, aldus de Oekraïense defensieminister Oleksii Reznikov dit weekeinde tegenover internationale persbureaus. Dat betekent mogelijk dat Oekraïne de omstreden munitie wel wil gaan gebruiken op de door Rusland geannexeerde Krim en in de door Rusland bezette regio Donetsk.

De Verenigde Staten kondigden vrijdag aan clusterbommen aan Oekraïne te zullen leveren, als onderdeel van een nieuw militair steunpakket ter waarde van 800 miljoen dollar. Met zulke bommen kunnen tientallen tot honderden kleinere explosieven boven de grond worden losgelaten. Deze explosieven ontploffen niet altijd, kunnen lange tijd in de grond blijven zitten en vormen daardoor nog lange tijd een gevaar voor burgers die na afloop van een oorlog bestookte gebieden weer willen gaan bewonen. Om die reden hebben 123 landen een verdrag getekend om dit soort wapens te verbannen. Oekraïne en Rusland tekenden niet en hebben nog een voorraad clustermunitie uit de Sovjettijd.

Heel moeilijk besluit

De Amerikaanse president Joe Biden zei vrijdag in een interview met CNN dat het een „heel moeilijk besluit” was geweest om tot levering over te gaan. Hij had er „een tijdje” over moeten nadenken. Dat er in Oekraïne een munitietekort dreigt, wat de bevrijding van bezette gebieden zou kunnen vertragen, gaf uiteindelijk de doorslag. Volgens Jake Sullivan, de belangrijkste veiligheidsadviseur van Biden, is er „een groot risico op burgerslachtoffers als Russische troepen en tanks over Oekraïne walsen, meer Oekraïens land veroveren en meer Oekraïners onderdrukken omdat Oekraïne niet genoeg artillerie heeft”. Tegelijk zei Sullivan: „We realiseren ons dat clustermunitie een risico voor burgers creëren”.

Vanuit de internationale gemeenschap klinkt kritiek op het besluit. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties laat via een woordvoerder weten tegen het gebruik van de wapens te zijn. Verschillende landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, herhaalden in het weekend dat ze het verbod op clustermunitie onderschrijven. Oekraïne zelf zegt dat de nieuwe wapens uit de VS een „uitzonderlijke psycho-emotionele impact” zullen hebben op de Russen.

Nieuw rapport

Rusland heeft sinds het begin van de invasie geregeld en op grote schaal clustermunitie gebruikt. In een nieuw rapport concludeerde mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) donderdag dat ook Oekraïne dit soort munitie (van Sovjetmakelij) heeft ingezet, zij het op kleinere schaal. HRW achterhaalde dat daarbij zeker acht Oekraïense burgerdoden zijn gevallen, en vijftien gewonden. Formeel ontkent Kyiv de inzet van clustermunitie. HRW vreest dat bondgenoten van Oekraïne een oogje dichtknijpen.

De VS mogen door eigen wetgeving uit 2009 in principe het overgrote gedeelte van hun clustermunitie niet verhandelen, maar de president kan dat verbod naast zich neerleggen. Eerder deed president Donald Trump dat om clustermunitie naar Zuid-Korea te sturen.