‘Wopke Hoekstra niet beschikbaar als lijsttrekker CDA’

Demissionair minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken na de val van het kabinet-Rutte IV
Demissionair minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken na de val van het kabinet-Rutte IV Foto Phil Nijhuis/ANP

Wopke Hoekstra stelt zich niet beschikbaar voor het lijsttrekkerschap van het CDA, zegt hij in een interview met de Telegraaf. Hij heeft dat besluit naar eigen zeggen al wat langer geleden genomen.

„Dat gaat eigenlijk terug naar het gesprek dat ik drie jaar geleden met u had, toen ik zei dat ik me meer een bestuurder dan een beroepspoliticus voel”, zegt hij tegen de krant. „Ik zei toen ’nee’ tegen het lijsttrekkerschap, maar er is later een klemmend beroep op me gedaan om het alsnog te doen. Ik heb altijd een enorm commitment gevoeld om de publieke zaak te dienen en heb het daarom toen toch geaccepteerd. Maar in de kern ben ik niet veranderd.”

Volgens Hoekstra zijn er nu „allerlei jonge talenten” die het ook kunnen. Hij geeft aan dat de kritiek die er op hem is binnen de partij geen rol heeft gespeeld bij zijn besluit. „Je krijgt altijd kritiek als partijleider en eerlijk is eerlijk, in een aantal gevallen was die ook terecht. Tegelijkertijd moet je je daar ook niet gek door laten maken”.

Hoekstra zegt zijn demissionaire ministerschap af te willen maken, maar laat zich nog uit over wat hij daarna wil gaan doen.

Dit weekend zei ook Hugo de Jonge niet beschikbaar te zijn voor het lijsttrekkerschap van het CDA. Hij zei zaterdag bij het tv-programma Op1 dat hij het ook niet logisch zou vinden terug te keren als partijleider als Hoekstra zou besluiten af te zien van het partijleiderschap.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Wopke Hoekstra niet beschikbaar als lijsttrekker CDA