N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Interview
Muziektheater Dat Oppenheimer worstelde met morele vragen toen hij aan de atoombom werkte, is te zien in de opera ‘Doctor Atomic’. Studenten voeren die deze maand uit. „Mozart is ook mooi, maar voor studenten komt déze opera heel dichtbij.”
‘Nu ben ik de Dood, de Vernietiger van Werelden.’ Aan die zin uit de Bhagavad Gita zou Robert Oppenheimer gedacht hebben toen op 16 juli 1945 de eerste atoombom succesvol ontplofte. ‘Zijn’ atoombom. ‘Trinity’ was het resultaat van ‘zijn’ Manhattanproject in de woestijn van New Mexico in de Verenigde Staten; het Brits-Amerikaanse antwoord op de vrees dat de nazi’s een atoombom aan het ontwikkelen waren, nadat Duitse wetenschappers eind jaren 30 kernsplijting hadden ontdekt. En daarmee dus de enorme hoeveelheid energie die daarbij vrij komt.
Oppenheimer is een intrigerend persoon, vonden ook componist John Adams en librettist Peter Sellars. Begin deze eeuw maakten ze een opera over hem: Doctor Atomic. De atoombom is bijzaak. De dilemma’s die aan je knagen als je een wetenschappelijke ontdekking doet die de wereld zal veranderen, is de hoofdzaak. Niet dat het Amerikaanse atoomprogramma aan het begin van de race moreel heel ingewikkeld was; er was een reële dreiging uit Duitsland, de eerste zijn met een bom was van cruciaal belang. Het morele dilemma begon toen de geallieerden ontdekten dat het Duitse atoomprogramma faliekant was mislukt. Er bleek geen dreiging te zijn. Het Manhattanproject had kunnen stoppen. Maar dat gebeurde niet.
„Het is een spannend thema, zeker omdat we allemaal wetenschappers in spe zijn. Wij kunnen ook voor zo’n dilemma komen te staan.” De net afgestudeerde student sociale wetenschappen en cellist Dauwe Lentz (27) zegt het in een soort loodsachtige hal midden in een flatgebouw in Utrecht. Hier wordt een Doctor Atomic gerepeteerd die vanaf 13 juli te zien is in de Utrechtse Werkspoorkathedraal, samen met een klein wetenschapsfestival over Oppenheimer en de eerste atoombom. Lentz stuurt de kar die getrokken wordt door nog negen andere studenten. Zij, en de studenten in het koor en orkest, doen het allemaal vrijwillig. Alleen de cast en crew zijn professioneel.
Lees ook: Doctor Atomic: bom is altijd actueel
De impact kennen we niet
Lentz hoeft niet lang na te denken als hij een wetenschappelijk dilemma van deze tijd moet opnoemen: artificiële intelligentie, zoals ChatGPT. „Het voelt als wetenschapper geweldig om iets nieuws te ontdekken en dat te ontwikkelen. Maar je weet niet altijd welk pad je bewandelt. Bij ChatGPT wéten we dat de gevolgen niet te overzien zijn, maar wat de impact precies wordt, weten we niet. Het kan een simpele zoekmachine worden. Het kan ook het verdienmodel van kranten helemaal op z’n kop zetten. Het kan het hele educatiesysteem overhoop halen. Het kan…? Het fascinerende is: we kennen de risico’s van onze onzekerheid, en toch hebben we bijna geen grip op wetenschappelijke vooruitgang. De mens heeft een bijna niet te stoppen creatiedrang. Daar gaat deze opera over. Je ziet dat het Oppenheimer niet lúkt om te stoppen en daar worstelt hij enorm mee. We willen laten zien dat dat voor iedereen kan gelden. Niet alleen voor Nobelprijswinnaars. Ook voor de app-ontwikkelaar ‘om de hoek’.” Heeft Doctor Atomic de oplossing? „Nee, maar bij de studenten hier blijft zeker iets hangen. Het is net als met vooroordelen. Het zit in je, maar je ervan bewust zijn helpt.”
Deze repetitie staat nog in een decor van kale planken. In de Werkspoorkathedraal staat straks een decor dat soms het laboratorium in de woestijn van New Mexico voorstelt, en soms de droomwereld van Oppenheimer. De vormen zijn gebaseerd op de schematische weergave van een atoom. Wel staat er nu al een indrukwekkend nagebouwde Trinity-bom, waar figuranten aan ‘sleutelen’. Het is nog een pianorepetitie en het gaat nog vooral om wie waar wanneer moet staan, maar in de korte stukjes die de Utrechtse Studenten Cantorij zingt, maken ze nu al indruk. Het is echt niet de makkelijkste muziek die hier strak door de loods galmt.
Schaduwkant van creatie
Het wetenschapsfestival dat elke avond een paar uur aan de opera voorafgaat, moet gaan over ‘de schaduwkant van creatie’. Een van de wetenschappers die bij Doctor Atomic aanklopte om deel te nemen is Machiel Kleemans (49). Samen met Frans Kingma dook hij in het leven en werk van Oppenheimer en schreef daar een boek over. Op het wetenschapsfestival putten ze daar voor bezoekers verhalen, foto’s en bouwtekeneningen uit.
Lees ook: ‘Atoombom’ is iets groots, iets onvoorstelbaars
De wetenschappelijke creatiedrang herkent Kleemans. „Je ziet vaak wetenschappers die iets ontdekken en volledig gefascineerd raken door de mogelijkheden. ChatGPT is een goed voorbeeld, je kunt ook denken aan de kwantumcomputer. Die gaan wij nog meemaken. Met kwantumcomputers [computers die 100 biljoen keer sneller rekenen dan de computers nu, red.] kun je geweldige dingen doen, maar je kunt er ook bijna alle bestaande computerbeveiligingen mee kraken. Dan kun je toegang krijgen tot van alles: van militaire geheimen tot privé-communicatie. Een dilemma.”
Een hoogtepuntje in het repetitieproces van de studenten was een daadwerkelijke ontmoeting met Adams en Sellars. Dat studenten nu deze moderne muziek aankunnen, heeft Adams verrukt, vertelt Lentz. Hij zou verbaasd hebben uitgeroepen dat toen hij student was, ze braaf Mozart speelden. Sellars belde hem zelfs nog na, om te benadrukken dat studenten dit echt nog nooit eerder gedaan hebben. Lentz snapt dat niet helemaal: „Een opera van Mozart is natuurlijk ook mooi, maar voor studenten komt deze opera echt heel dichtbij. En het is gewoon kneiterspannende muziek. Het had zo onder een thriller gekund.”
Wil Lentz na deze hele productie nog wel wetenschapper worden? „Nee”, lacht hij. „Maar dat komt vooral omdat ik ontdekt heb hoe leuk het is om zo’n voorstelling in elkaar te draaien.”