Coalitiepartijen praten na crisisnacht verder over asielbeleid

Kabinetscrisis Donderdagavond en -nacht kwamen de coalitiepartijen niet tot een akkoord over asielbeleid. Vrijdag praten ze verder, ondertussen wordt aan een compromisvoorstel geschaafd.
Premier Mark Rutte, in de Trèveszaal tijdens een crisisoverleg over maatregelen om de asielinstroom te beperken.
Premier Mark Rutte, in de Trèveszaal tijdens een crisisoverleg over maatregelen om de asielinstroom te beperken. Foto Bart Maat/ANP

Na een avond en nacht waarin woorden als kabinetscrisis en zelfs kabinetsval niet van de lucht waren, onderhandelen de vier coalitiepartijen vrijdag vanaf 17.00 uur verder over de toekomst van het Nederlandse asielbeleid. De sfeer belooft na excuses van Rutte iets beter te worden, maar de onenigheid is nog niet verdwenen. Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Eric van der Burg (VVD) had afgelopen nacht ‘huiswerk’ waarmee hij deze vrijdag aan de slag moet.

De bom barstte woensdagavond, toen premier Mark Rutte (VVD) eiste dat alle vier de coalitiepartijen akkoord zouden gaan met een beperking van het aantal kinderen dat vanuit oorlogsgebied naar Nederland zou mogen komen. Gezinshereniging van reeds gearriveerde vluchtelingen is niet meer mogelijk zodra een maandelijks asielquotum is bereikt. Het voorstel werd bijna als ultimatum gebracht: als de coalitiepartijen weigerden akkoord te gaan, was de VVD bereid uit het kabinet te stappen en Rutte-IV dus ten val te brengen.

ChristenUnie

Dit was tegen het zere been van met name ‘gezinspartij’ ChristenUnie, die niets zag in een maximumaantal dat gesteld kan worden aan nareizigers. Een dag later bood Rutte volgens ingewijden excuses aan voor zijn harde opstelling, zo meldt de NOS vrijdag. Hierdoor zou de sfeer inmiddels iets zijn verbeterd. Het kabinet werkt aan een nieuw stelsel waarin vluchtelingen twee verschillende statussen zouden krijgen. Daarin wordt onderscheid gemaakt tussen mensen die vluchten voor oorlog en personen die vluchten voor bijvoorbeeld vervolging vanwege hun geloofsovertuiging of seksuele geaardheid. Dit stelsel zelf is in de huidige impasse niet zozeer het probleem, maar wel de restricties die met name de VVD wil op gezinshereniging.

Lees ook: Onrust in Rutte IV groeit over asiel en migratie: tijd dringt voor kabinet

Achter de schermen werken ambtenaren van het ministerie van Justitie en Veiligheid een voorstel uit waarin de pijnpunten over gezinshereniging moeten zijn weggewerkt. Dit plan moet leiden tot een inperking van de asielinstroom, acceptabel zijn voor de ChristenUnie en D66 én juridisch haalbaar zijn. De hoop is dat dit alsnog resulteert in een compromisvoorstel waarmee VVD, CDA, D66 en ChristenUnie alle kunnen leven. Aan het einde van de middag praten de vier partijen verder.

‘Niet gemakkelijk’

Dat het niet eenvoudig wordt om tot een akkoord te komen, was donderdagavond veelvuldig te horen. Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD) noemde het vrijdagochtend „niet gemakkelijk”, vicepremier Carola Schouten (ChristenUnie) gebruikte die exacte woorden een avond eerder. Minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge (CDA) zegt hoop te hebben dat de onderhandelende partijen eruit komen.

De druk die premier Rutte ervaart vanuit zijn achterban beweegt hem er nu toe het spel hard te spelen. Veel VVD-politici en -stemmers dringen er al langer bij de regeringsleider op aan om de asielstroom in te perken. Fractievoorzitter Sophie Hermans zei vorige maand op een VVD-congres dat de betrokken ministers pas met zomerreces mogen wanneer er een pakket met maatregelen is afgesproken om dit te bewerkstelligen. Mogelijk zijn het deze geluiden die premier Rutte nu bewegen om de zaak op de spits te drijven.