OM vervolgt schippers voor aandeel in dodelijk bootongeluk nabij Terschelling

Waddenzee Bij een botsing tussen een watertaxi en veerboot nabij Terschelling vorig jaar kwamen vier mensen om het leven, onder hen een 12-jarige jongen die nog altijd wordt vermist.
Reddingsboten na het ongeluk tijdens een zoekactie. Het lichaam van een 12-jarige jongen is nog altijd niet gevonden.
Reddingsboten na het ongeluk tijdens een zoekactie. Het lichaam van een 12-jarige jongen is nog altijd niet gevonden. foto Jilmer Postma/ANP

Het Openbaar Ministerie vervolgt twee schippers vanwege hun aandeel bij een dodelijk bootongeluk op de Waddenzee vorig jaar. Daarbij kwamen vier mensen om het leven, onder wie een 12-jarige jongen die nog altijd wordt vermist. Op basis van meerdere verklaringen en onderzoek concludeert justitie dat er door beide schippers te hard is gevaren op het moment van de botsing.

De schippers van de watertaxi en veerboot, een 33-jarige man uit de gemeente Harlingen en een 47-jarige man uit de gemeente Terschelling, worden verdacht van dood door schuld en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel door schuld. Het ongeluk vond plaats in een vaargeul die niet de aangewezen veerbootroute is, zegt het OM. De maximale snelheid is daar 20 kilometer per uur, maar de veerboot voer met een snelheid van 55 kilometer per uur en de watertaxi 28 kilometer per uur, aldus het OM.

Volgens het OM is er door de schippers onvoldoende gecommuniceerd en zijn er onduidelijke afspraken gemaakt hoe de twee boten elkaar zouden passeren. De schipper van de watertaxi heeft vlak voor de aanvaring een „onbegrijpelijke en onveilige stuurbeweging” gemaakt, zo oordeelt justitie. Daardoor kon de schipper van de veerboot alleen nog maar over de watertaxi heen varen.

Lees ook: Verdriet en rouw op Terschelling na aanvaring met doden en vermisten