Opinie | Nu opeens niet naar Rammstein luisteren is hypocriet

Rammstein Moet het gedrag van een kunstenaar ons afhouden van zijn kunst, vraagt zich af.
Protest tegen Rammstein voorafgaand aan een concert in het Zwitserse Bern.
Protest tegen Rammstein voorafgaand aan een concert in het Zwitserse Bern. Foto Anthony Anex / EPA

Nu is er weer in Duitsland een groot #MeToo-schandaal. Sinds mei raakt men er in de media niet over uitgepraat. Till Lindemann, de zware, in leer gehulde, zestigjarige zanger van de popgroep Rammstein wordt door een reeks jonge vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag. Een fan uit Noord-Ierland, Shelby Lynn, zou hem ten prooi zijn gevallen nadat drugs in haar drankje waren gestopt. Anderen hebben geklaagd dat zij zich niet durfden te verzetten tegen Lindemanns intimiderende toenaderingen. Er is ook sprake van een ‘row zero’ vlakbij het toneel, waar meisjes werden geselecteerd om na het concert de zanger te bevredigen.

Duitse aanklagers zijn nu bezig uit te pluizen wat er waar is aan deze beschuldigingen. Volgens de voormalige echtgenote van Lindemann is hij altijd lief voor vrouwen geweest. En Lynn heeft later toegegeven dat hij haar in feite nooit heeft aangeraakt.

Hoe het ook zij, de Lindemann-affaire heeft weer een thema losgemaakt dat mensen nu al enige jaren heeft beziggehouden, vooral in de Verenigde Staten, maar ook in Europa, namelijk de vraag in hoeverre wij ons in onze beoordeling van kunst moeten laten beïnvloeden door het gedrag van de kunstenaar.

Het is nu vrij gebruikelijk om de schilderijen van Picasso af te keuren omdat hij vrouwen zou hebben misbruikt. A.O. Scott, een bekende filmrecensent van The New York Times, zegt nu een probleem te hebben met de films van Woody Allen omdat de regisseur – overigens zonder enig bewijs – ervan werd beschuldigd zich in 1992 te hebben vergrepen aan zijn toen zevenjarige peetdochter. En de films van Roman Polanski worden niet meer vertoond in de VS vanwege zijn aanranding van een dertienjarig meisje in 1977.

Picasso heeft prachtige portretten gemaakt van vrouwen die hij zou hebben mishandeld. In tenminste één film van Woody Allen speelt hij de rol van een oudere man met een veel jongere vriendin. Hoewel dit geenszins hetzelfde is als seksueel misbruik maken van een klein kind, wordt deze film, Manhattan, toch door velen gezien als een bewijs dat de beschuldiging tegen Allen moet kloppen.

Ruige seks en Übermenschen

Lindemanns geval is lastiger. Provocatie en seksueel geweld vormen de kern van de shows van Rammstein, en ook van Lindemanns poëzie. Een van zijn gedichten, Wenn du schläffst, gaat over seks met een vrouw die eerst is verdoofd.

Duitsers hebben alles gedaan om zich na de oorlog te distantiëren van het nazistische imago van de geüniformeerde sadist, het blonde beest, en de extase van joelende massabijeenkomsten. In het vreedzame, beschaafde naoorlogse Duitsland geldt eigenlijk alles dat doet denken aan het Derde Rijk als een taboe. De concerten en video’s van Rammstein – de opgezweepte fans, het sadomasochisme, het spelen met nazi-symbolen en scènes in concentratiekampen – zijn een theatrale rebellie tegen het brave naoorlogse Duitsland.

Hun duivels imago heeft Rammstein alleen maar meer fans opgeleverd

De gezwollen esthetiek van Albert Speer is nooit ver te zoeken in optredens van Rammstein, en beelden uit een Leni Riefenstahl-film duiken op in een van hun video’s. Pussy is een lied over ruige seks. In Deutschland, een ander populair nummer, worden toespelingen gemaakt op Übermenschen.

Nu is het misschien zo dat het veiliger is om donkere menselijke driften te verbeelden in kunst, of uit te leven in voetbalstadions, dan om ze de vrije loop te laten in de politiek. Er zit in de act van Rammstein ook een flinke dosis ironie – meer om de demonen van het verleden te bezweren dan om ze te laten herleven. De verbeelding van gruwelijke concentratiekampen getuigt niet van goede smaak, zo veel is zeker. Maar goede smaak is wel het laatste wat Rammstein ambieert. En over de hele wereld raken mensen in extase door de oorverdovende spielerei met Duitse schuld: Deutschland – dein Herz in Flammen/ Will dich lieben und verdammen.

Lees ook: Geweld en seks: hoe houdbaar is Rammsteins schandaal-formule?

Er is al veel kritiek geleverd op Rammstein, maar hun duivelse imago heeft de groep alleen maar meer fans opgeleverd. Moeten we nu toch na de aantijgingen tegen Lindemann anders over Rammstein gaan denken? Moet hun muziek verboden worden door zijn vermeende wangedrag? 45 procent vindt volgens een recente opiniepeiling in Duitsland van wel. 23 procent is het daar absoluut niet mee eens. Inmiddels hebben 240.000 mensen al kaartjes gekocht voor een concert in München. Ook in Nederland staan concerten op het programma.

Verkrachtingsfantasieën

Maar de beschuldigingen hebben wel een effect gehad. Lindemanns uitgever, Kiepenheuer & Witsch, heeft hem van zijn lijst geschrapt, al had de uitgeverij drie jaar geleden geen enkel bezwaar tegen het gedicht Wenn du schläffst. In Berlijn zijn de ruiten van het Rammsteinkantoor ingegooid. En sommige mensen geven hun dure kaartjes terug.

Dat de groep meteen de vrouw die meisjes in ‘row zero’ zou hebben geronseld heeft ontslagen is geen goed teken. Er bestaat geen ‘row zero’ meer, en feesten na de voorstelling zijn nu ook van de baan.

Nu zijn er best goede redenen om Rammstein te kritiseren; het is misschien niet zo’n goed idee om al te losjes om te gaan met de naoorlogse Duitse taboes, al is het alleen maar voor de bühne, en ironisch bedoeld. Misschien had Kiepenheuer & Witsch wat langer moeten nadenken alvorens een gedicht over verkrachtingsfantasieën uit te geven. Maar de vraag blijft of het gedrag van een kunstenaar ons moet afhouden van zijn kunst. Ik heb hierover ernstige twijfels.

Als Lindemann zich werkelijk schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik, dan moet hij daarvoor boeten. Maar dat is geen reden waarom mensen niet langer naar zijn muziek zouden moeten luisteren. Er is van alles op Rammstein aan te merken. Ik sta zelf niet te springen om naar het stadion te trekken om hen temidden van een uitzinnige massa toe te juichen. Maar er is van alles wat in het dagelijks leven niet door de beugel kan, dat in de kunst wel moet kunnen. Er is geen bewijs dat de muziek van Rammstein leidt tot misdaden. Als Lindemann een aanrander is, dan zou hij dat ook zonder zijn uitzinnige theater zijn geweest.