Wat vindt NRC | De mobiele telefoon moet zo snel mogelijk de klas uit

Commentaar

In principe niet toegestaan – dat is de nieuwe richtlijn voor mobiele telefoons in de klas. De vele verleidingen van de smartphone – die ook piept en trilt als hij is weggestopt in een schooltas – zijn te groot voor tieners die over de Industriële Revolutie zitten te lezen of naar de leraar luisteren. Het verstoort de concentratie.

De oproep van minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, D66) om telefoons, smartwatches en iPads niet meer toe te staan in de klas, wordt gelukkig gesteund door schoolbesturen, lerarenbonden, leerling- en oudervertegenwoordigers. Alleen als de leraar vindt dat de telefoon of iPad nodig is voor een specifieke les, mag hij voortaan worden gebruikt.

Eind vorig jaar was een verbod nog taboe. De Kamerleden René Peters (CDA) en Harm Beertema (PVV) pleitten er eind november in een motie voor. Op Franse scholen is de telefoon al vijf jaar wettelijk verboden. Andere Kamerleden vonden het voorstel onzin. Telefoons en internet horen nu eenmaal bij de moderne maatschappij, was de kritiek, en bovendien worden veel lessen ondersteund met digitale apps en oefeningen. De telefoon zou dus onmisbaar zijn. Maar noodkreten over de concurrentie die leraren in de klas dagelijks ondervinden van mobiele telefoons, leidden al snel tot gesprekken tussen OCW en alle onderwijsorganisaties. Er moest iets veranderen.

Sommige scholen, vooral reformatorische, hebben de telefoon al verboden onder de noemer ‘thuis of in de kluis’. Zelfs tijdens de pauzes mogen leerlingen de telefoon niet aanraken. Een verademing, zeggen leraren én leerlingen. Er wordt weer gekletst in de pauzes, gekaart en gevoetbald.

Nu de rest van de middelbare scholen nog. Het beleid verschilt momenteel: in de ene klas is de telefoon verboden en leggen leerlingen hem bij aanvang in één telefoonzak bij de deur. De andere leraar vindt het prima dat de telefoon in de broekzak of schooltas blijft. Die verschillen scheppen verwarring en discussie: waarom mag het van u niet, bij de andere leraar mag het wel? Feit is, dat als je het aan leerlingen overlaat, de meesten hun telefoon bij zich houden.

Intussen verschijnen er steeds meer onderzoeken waaruit blijkt dat de telefoon verslavend werkt bij veel jongeren. Zes jaar geleden bleek al uit een Amerikaanse studie dat 63 procent van de kinderen tussen 8 en 11 jaar meer dan twee uur per dag op hun telefoon zat. Alle gebruik boven de twee uur per dag geldt op die leeftijd als ongezond omdat de hersens van kinderen en tieners nog volop in ontwikkeling zijn. In Nederland constateerden onderzoekers tijdens het Health and Behavior in Schoolaged Children onderzoek in 2021 dat 5,3 procent van de middelbare scholieren „problematisch” gebruik maakt van sociale media – meer meisjes dan jongens. Problematisch gamen komt weer meer bij jongens voor dan bij meisjes – 3 procent van alle scholieren.

Een wettelijk verbod op telefoons in de klas, zou tijdrovend zijn en ook moeten worden gehandhaafd door de school en de Inspectie. Dijkgraaf heeft met de onderwijsorganisaties afgesproken dat ze in oktober dit jaar hun telefoonbeleid bepalen en in juni volgend jaar het beleid evalueren. Heeft dat niet genoeg effect, dan zal een wettelijk verbod mogelijk volgen. Als dat moet, dan moet het. Want de leerresultaten van de gemiddelde scholier dalen al gestaag. Zelfs zonder piepende, zoemende telefoon in de klas.