Onderzoek: door coronapandemie hebben meer mensen last van PTSS

Nivel Mensen die last hebben van posttraumatische stressklachten (PTSS), ervaren vaak nachtmerries of flashbacks van een traumatische gebeurtenis.
Een ziekenhuisopname kan leiden tot posttraumatische stressklachten.
Een ziekenhuisopname kan leiden tot posttraumatische stressklachten. Foto Kees van de Veen

Door de coronapandemie hebben mensen in Nederland vaker last van posttraumatische stressklachten. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde studie van het onderzoeksinstituut Nivel. In het najaar van 2022 rapporteerde 3,7 procent van de wolwassen en 4,7 procent van de middelbare scholieren klachten die duidden op posttraumatische stress (PTSS). Bij ongeveer de helft van hen zijn die klachten een direct gevolg van gebeurtenissen gerelateerd aan de pandemie, zoals het overlijden van een dierbare of een ziekenhuisopname.

Voor dit onderzoek werden duizenden mensen ondervraagd. Van de middelbare scholieren uit deze groep gaf dertig procent aan een heftige gebeurtenis te hebben meegemaakt gerelateerd aan corona. Bij volwassenen was dat zeventig procent.

Wanneer mensen zich eenzaam voelen, is de kans groter dat zij na een heftige gebeurtenis last krijgen van PTSS. Ook bij meisjes is het risico hoger. Mensen die last hebben van PTSS, ervaren vaak nachtmerries of flashbacks van de traumatische gebeurtenis. Schaamte, woede en spanning zijn ook klachten die erbij horen.