‘Twitter killer’-app Threads gelanceerd, 10 miljoen gebruikers in eerste uren

Twitter vs. Threads Meta-baas Mark Zuckerbergs nieuwe platform Threads expliciet als een verbeterde versie van Twitter. Het bedrijf ligt nu al onder vuur vanwege zijn vergaande privacy-voorwaarden.
Als een vierde van de Instagram-gebruikers ook een Threads-account aanmaakt heeft Threads Twitter al ingehaald. Maar daar is het bedrijf nog lang niet: de app van Musk heeft 368 miljoen maandelijks actieve gebruikers.
Als een vierde van de Instagram-gebruikers ook een Threads-account aanmaakt heeft Threads Twitter al ingehaald. Maar daar is het bedrijf nog lang niet: de app van Musk heeft 368 miljoen maandelijks actieve gebruikers. Foto Justin Sullivan/Getty Images

Threads, het nieuwe sociale mediaplatform van Facebook-moederbedrijf Meta, heeft in de eerste zeven uur na lancering in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten tien miljoen gebruikers behaald. Dat maakte Meta-baas Mark Zuckerberg donderdagochtend bekend aldus internationale persbureau’s. Het is een goede eerste oogst, zeker aangezien ook bekendheden als Gordon Ramsay, Shakira en het Democratische Congreslid Alexandria Ocasio-Cortez zich al naar het platform hebben begeven, evenals gerenommeerde nieuwsorganisaties The Washington Post, Reuters en The Economist. Ook de VVD heeft inmiddels een Threads-account.

Threads lijkt in alles – hoe het eruitziet, wat je ermee kan en hoe het werkt – op Twitter. De grootste gebruiksverandering is dat een bericht 500 tekens mag beslaan op Threads, bij Twitter zijn dat er 280. De overeenkomsten zijn geen toeval; de app wordt ook wel de ‘Twitter killer’ genoemd. Zuckerberg ziet het nieuwe platform expliciet als een nieuwe, betere versie van Twitter, dat kwetsbaar is onder het hectische leiderschap van Teslamiljardair Elon Musk. Als een vierde van de Instagram-gebruikers ook een Threads-account aanmaakt heeft Threads Twitter al ingehaald. Maar daar is het bedrijf nog lang niet: de app van Musk heeft 368 miljoen maandelijks actieve gebruikers.

Lees ook Meta’s Zuckerberg gaat knokpartij aan met Twitter

Privacy-nachtmerrie

Threads oogst nu al kritiek vanwege zijn gebruiksvoorwaarden. Om een account op de app aan te maken moet je een Instagram-profiel hebben om mee te verbinden. Van daaruit kunnen gebruikers ook direct hun contactenlijst importeren. De integratie tussen Threads en Instagram is handig voor sommigen, maar wanneer je een Threads-account wil verwijderen, wordt ook het verbonden Instagram-profiel verwijderd.

Bovendien blijkt na lancering dat Threads een ‘privacy-nachtmerrie’ is, aldus techplatform Tech Crunch. De app verzamelt een waslijst aan privacygevoelige gegevens van gebruikers, waaronder informatie over je contacten, aankopen, locatie, gezondheid en fitness, financiële informatie, zoekgeschiedenis en welke berichten je in de app hebt bekeken. Met de robuuste gegevensverzameling van Facebook en het geïntegreerde Threads en Instagram heeft Meta een enorme hoeveelheid gegevens tot zijn beschikking, die in potentie nog groter wordt. Die gebruikersgegevens verkoopt Meta door aan bedrijven, die dankbaar gebruik maken van de inzichten die in de datasets verscholen liggen voor bijvoorbeeld het aanbieden van toegespitste reclames. Meta heeft besloten de app nog niet in de Europese Unie uit te brengen; het bedrijf heeft er – begrijpelijkerwijs – geen vertrouwen in dat Threads met deze voorwaarden langs de privacywaakhond van de EU zou komen.

Gedateerde meme

Zuckerberg zelf keerde na elf jaar terug op Twitter om – in een poging tot ietwat gedateerde internethumor – een Spiderman-meme te posten waarmee hij op spottende wijze laat blijken dat Threads enorm op Twitter lijkt.

Zuckerberg is niet de eerste die bloed rook toen Musk de leiding name over Twitter. Ook gedecentraliseerd platform Mastodon kwam op de markt met als doel de houdgreep van Twitter op de markt te breken. De oprichter van Mastodon, Eugen Roche, is dolenthousiast over Threads, omdat het belooft gebruikers te laten interacteren met andere platformen: „We pleiten al jaren voor het mogelijk maken van interactie tussen platformen. De grootste horde om over te stappen naar een ander sociaal medium is het feit dat je iedereen die je kent achterlaat.” Volgens Roche dwingt het feit dat meer apps met elkaar in contact staan „platformen tot het bieden van betere, minder uitbuitende diensten”.

Musk, die normaal een grote ‘internet-troll’ is, houdt zich onkarakteristiek stil. Mogelijk om niet meer aandacht te schenken aan zijn nieuwe rivaal.