Lana Del Rey kruipt song voor song onder de huid in de Ziggo Dome

Recensie

Popconcert Op het last-minute ingeplande concert in de Amsterdamse Ziggo Dome zorgde Lana Del Rey voor dezelfde sfeer als twaalf jaar geleden in een klein zaaltje: even bedwelmend als fascinerend.

Lana Del Rey afgelopen dinsdag in de Ziggo Dome in Amsterdam.
Lana Del Rey afgelopen dinsdag in de Ziggo Dome in Amsterdam. Foto Andreas Terlaak

In 2011 was ze de It-girl die alle blikken op zich wist gericht. De New Yorkse zangeres Lana Del Rey (Elizabeth Woolridge Grant) debuteerde in het bovenzaaltje van Paradiso: jong, mooi, quasi-onschuldig zong ze met een wat lijzige stem trage, slepende liedjes als ‘Video Games’. Even bedwelmend als fascinerend leek ze een actrice in haar eigen technicolor Hollywoodfilm.

Ruim twaalf jaar later ademt de show van Lana Del Rey, dinsdagavond in de veel grotere Ziggo Dome, direct weer die sfeer. Er zijn korrelige videobeelden met elementen uit de Amerikaanse populaire cultuur van de jaren vijftig en zestig. Er hangen bloemenschommels aan touwen, oude spiegels en een kaptafel.

Maar in een zaal, waar bijna al het vrouwelijke publiek ‘iets als Lana’ draagt, van vintage bloemetjesjurk tot elegante glamour, is er duidelijk een verandering. Niet alleen meer in esthetiek maar nu ook in haar teksten neemt Lana Del Rey, inmiddels eind dertig, de luisteraar gracieus mee door de zwaarte van haar bestaan. En dat spreekt ook een jonge, zoekende generatie zeer aan.

Lees ook: Hoe de Lana Del Rey-esthetiek een eigen leven ging leiden

Last-minute

Het optreden in de Ziggo Dome was een ijlings binnen een week geregelde show – er bleek ruimte te zijn tussen twee van haar Britse shows. Een zeldzame last-minute-operatie, maar de zaal was stijf uitverkocht (16.000 kaarten). Het was alweer tien jaar geleden dat Del Rey optrad in Nederland.

Als ze nu eindelijk opkomt – fashionably late net als op festival Glastonbury laatst – is het onthaal dan ook grandioos. In haar opening ‘A&W’ moet ze er even van knipperen. Maar zittend aan haar kaptafel vindt ze meer rust met een hoog zuivere stem. Als Del Reys volumineuze sixtieskapsel nog wat hoger wordt opgetoeft en het diamanten kroontje perfect recht komt te staan, slaat ze weemoedig aan het mijmeren. „Houd je nog van mij als ik niet langer jong en mooi ben?”, zingt ze in ‘Young and Beautiful’.

Wiebelig

Goed, een arenashow nu dus. Maar Del Rey, prinses van de ‘Hollywood sadcore’ die zwelgen kan in somberheid en vervallen glamour omarmt, is helemaal geen performer van hoge energie die zingt naar hoogste ring. Ze houdt het dicht bij zichzelf, waarin ze wat wiebelig en ietwat verdwaasd op haar laarzen meedanst of gewoon maar bevallig op haar hurken gaat zingen. Ach, perfectie, ze veegt het resoluut van tafel. En met drie gospelzangeressen en band ligt er muzikaal sowieso een stevig fundament.

Gaandeweg prikkelt Del Rey de zinnen meer. Haar ‘Cherry’: ronduit sensueel. En als ze het tamelijk stevig in gitaar aangezette ‘Pretty When You Cry’ op de grond ligt te zingen, gilt de zaal het uit. De zang wint aan kracht en noten krijgen decoraties, terwijl ze zigzagt langs de topstukken van haar indrukwekkende verzameling albums. In ‘Ride’ blikt ze met de dieplage stem van toen terug: oude beelden terwijl haar danseressen schommelen. En met ‘Born to Die’ en ‘Blue Jeans’ zijn we helemaal terug in die bovenzaal.

Zo kruipt ze song voor song onder de huid. En er is haast geen vinger op te leggen waarom het steeds emotioneler aanvoelt. Is het dat we haar nieuwere muziek eindelijk eens live horen? Zoals ‘Norman Fucking Rockwell’, van het gelijknamige hitalbum uit 2019, ‘Ultraviolence’ in magische glitterregen of het hitsige ‘White Mustang’, met Del Rey bovenop de vleugel. Zijn het de duizenden lichtjes van haar welwillend publiek?

Lijfnummer ‘Summertime Sadness’ is in een zwoele, oranje gloed een hoogtepunt. Maar hét moment komt bij ‘Did You Know that there’s a Tunnel under Ocean Blvd’, een verhalend nummer van extreme afgepelde emotie. Er wellen tranen bij haar op. Misschien wel meer dan we weten is het een show geworden die voelt als een overwinning. De aanblik van de extreem juichende zaal neemt ze mee voor de slechte dagen, zegt ze.