N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Recensie Beeldende kunst
Tentoonstelling De Turkse fotograaf Ara Güler is ten onrechte minder bekend geworden dan zijn tijdgenoten in de jaren vijftig en zestig. Hij legde Istanbul uniek en iconisch vast.
„Ik heb een aantal foto’s van Güler zo vaak gezien, dat ik ze door de war haal met mijn eigen herinneringen aan Istanbul”, schreef Orhan Pamuk, Nobelprijswinnaar en een van Turkije’s beroemdste schrijvers. De foto’s die stadgenoot Ara Güler in de jaren vijftig en zestig had gemaakt van de mensen, de straten, de pleinen, de boten en de havens, hadden zich in zijn geheugen genesteld alsof hij er daadwerkelijk zelf bij was geweest. Op de Galatabrug, zo majestueus gelegen over de Gouden Hoorn, waar het op een dag in 1952 krioelt van de voetgangers, trams en auto’s. Bij die vissers in hun houten bootjes in het haventje in Karaköy. Bij de drie oude mannen die op houten krukjes op de stoep in Beyoğlu de wereld bespreken.
De iconische foto’s zijn te zien in de eerste zaal van de grote overzichtsexpositie Ara Güler – A Play of Light and Shadow in het Amsterdamse fotomuseum Foam. Ze tonen een nostalgisch beeld van Istanbul in zwart-wit. Rook uit de schoorstenen van de stoomschepen die langs de Galatabrug liggen afgemeerd, de skyline van moskeeën en minaretten op de achtergrond. Dreigende wolkenluchten, silhouetten die scherp aftekenen tegen de lucht, dramatisch schaduwen en opvallend theatrale composities – wat niet verbaast als je weet dat Güler als jonge man al experimenteerde met film en een theateropleiding volgde.
Kismet
Zie meer foto’s van Ara Güler in: Istanbul was de muze van Ara Güler
Ara Güler werd geboren in 1928 in Istanbul en begon als fotograaf bij de Turkse krant Yeni Istanbul. Zijn grote doorbraak kwam toen hij in 1958 werd aangenomen als correspondent Nabije Oosten voor Time Life in Turkije, en hij enkele jaren later ook ging werken voor Europese opdrachtgevers als Stern, Paris Match en de Sunday Times. Via zijn contacten met fotografen Henri Cartier-Bresson en Marc Riboud werd hij korte tijd lid van fotoagentschap Magnum, maar besloot toch liever zijn eigen weg te gaan. In 2018, vlak voor zijn dood, opende in Istanbul het Ara Güler Museum, waar ook zijn archief van zo’n 800.000 foto’s is ondergebracht.
Het werk van Güler is nu naar Amsterdam gehaald in het kader van Kismet, een meerjarig programma waarmee Turkse fotografie in Nederland een podium krijgt in Foam. Behalve de iconische stadsbeelden is er in de tentoonstelling vooral veel aandacht voor het minder bekende werk van Güler. De portretten van westerse beroemdheden als Alfred Hitchcock, Brigitte Bardot, Ansel Adams en James Baldwin. De foto’s van archeologische sites in Turkije. Reportages over de eerste generatie Turkse gastarbeiders in Duitsland, een Palestijns trainingskamp in Jordanië, vrouwelijke soldaten in Eritrea. Hoewel Güler altijd heel stellig beweerde vooral geen kunstenaar te zijn – liever legde hij de nadruk op de documentaire en journalistieke aspecten van zijn werk – toont Foam dat Güler wel degelijk experimenteerde met zijn fotografie. In de laatste zalen zien we abstracte beelden waarin hij speelt met licht en kleur, surrealistische landschappen waarin schaakstukken als torens in het zand staan, collages, natuurlijke vormen – koolbladen, takken, boomstronken – zo close gefotografeerd dat er alleen nog maar vorm rest.
Wereldklasse
Lees ook: Ara Güler was de chroniqueur van het oude Istanbul
A Play of Light and Shadow laat zien dat Güler een fotograaf van wereldklasse was – toch werd hij bij lange na niet zo bekend als westerse tijdgenoten. Terwijl zijn lichtjes op de nachtelijke Galatabrug in de glinsterende regen zich kunnen meten met de nachttaferelen van Brassaï (die ‘het Oog van Parijs’ werd genoemd – Güler was ‘het Oog van Istanbul’) en de mannen met witte paarden doen denken aan de Roma-serie van Jozef Koudelka.
De expositie past daarmee in de trend waarin musea de laatste decennia steeds meer ruimte creëren voor het vertellen van een alternatieve kunstgeschiedenis, die tot voor kort vooral bepaald werd door westerse (en voornamelijk mannelijke) makers. Of fotografen uit andere landen die zich in het westen vestigden: de Turkse Yousuf Karsh die al op jonge leeftijd naar Canada vertrok, de Hongaar André Kertész die in 1944 werd genaturaliseerd tot Amerikaan. Je kunt je afvragen of Güler niet veel beroemder was geworden als ook hij zich in Parijs of Amerika had gevestigd, en niet in Istanbul was gebleven – een vraag die blijft rondhangen in je hoofd.