Familie gevangen Navalny spant rechtszaak aan om hem te mogen bezoeken in cel

Rusland Afgelopen jaar mocht Navalny geen enkele keer bezoek ontvangen, zijn ouders mochten ook niet bij zijn rechtszaak aanwezig zijn. De familie spant nu een rechtszaak aan om Navalny in de strafkolonie waar hij gevangen zit te kunnen zien.
De Russische oppositiepoliticus Aleksej Navalny stond vorige maand terecht in een nieuwe rechtszaak wegens "extremisme" die tegen hem is aangespannen.
De Russische oppositiepoliticus Aleksej Navalny stond vorige maand terecht in een nieuwe rechtszaak wegens “extremisme” die tegen hem is aangespannen. Foto Natalia Kolesnikova / AFP

„Nul bezoeken heb ik het afgelopen jaar gehad. Nul lange bezoeken, nul korte bezoeken en twee telefoontjes elf maanden geleden.” Het zijn de woorden van de Russische oppositiepoliticus Aleksej Navalny, die een celstraf van elf en een half jaar uitzit in het strengste gevangenisregime dat Rusland kent. Via zijn Twitter– en Instagram-pagina’s laat hij weten dat zijn ouders, vrouw en kinderen gezamenlijk een rechtszaak hebben aangespannen tegen het detentiecentrum dat hen toegang weigert om hem te bezoeken.

„Ik ben een veroordeelde en ze blijven mij er hier aan herinneren dat ik hetzelfde als iedereen ben”, schrijft de 47-jarige Navalny. Dat zou volgens de regels van de IK-6-strafkolonie in Melechovo betekenen dat hij per jaar drie lange en drie korte bezoeken mag ontvangen en minstens zes telefoongesprekken. Volgens Navalny krijgen zelfs de zwaarste misdadigers na hun aankomst in het detentiecentrum één bezoek, maar is alleen in zijn geval deze „ijzeren wet” gebroken. Navalny’s social media-accounts worden beheerd door zijn advocaten, die wel contact met hem mogen hebben.

Niet alleen Navalny zelf heeft recht op bezoek, volgens de Russische grondwet hebben zijn twee kinderen ook het recht om hun vader te zien. Toen Navalny eerder terechtstond in een hoorzitting die voor publiek toegankelijk was, werd zijn eigen ouders de toegang tot de rechtszaal ontzegd. De politicus zegt dat zijn familieleden bereid zijn door te procederen tot het Grondwettelijk Hof.

Twitter avatar navalny Alexey Navalny 1/12 Who do you think is in this picture? These are the plaintiffs. The whole Navalny family, including my parents, Yulia, Dasha and Zakhar, filed a class action lawsuit today and are determined to go all the way to the Constitutional Court. https://t.co/Qpyc5yZdKG

Navalny kwam ruim een decennium geleden op als de belangrijkste Russische criticaster van president Vladimir Poetin, al sinds oudejaarsavond 1999 aan de macht. In 2020 ontsnapte hij aan de dood toen hij vergiftigd werd met het zenuwgas Novitsjok. Hij herstelde in een Duits ziekenhuis van de aanval, die volgens hem door de Russische geheime dienst FSB was uitgevoerd. Toen hij weer was opgeknapt, keerde hij begin 2021 terug naar Rusland. Daar werd hij direct na aankomst gearresteerd.

Later dat jaar werd Navalny veroordeeld voor onder meer fraude, al stelt hij net als veel politiek analisten dat het gaat om verzonnen aanklachten die bedoeld zijn om hem de mond te snoeren. Tijdens zijn detentie is Navalny meermaals mishandeld, uit zijn slaap gehouden en geregeld een isoleercel geplaatst. Vorige maand werd een nieuwe zaak tegen Navalny aangespannen wegens „extremistische” activiteiten, waardoor er nog tientallen jaren aan zijn celstraf kunnen worden toegevoegd.

Het Kremlin weigert op de zaak en de uitlatingen van Navalny te reageren. Van president Poetin is bekend dat hij weigert de naam van zijn politieke tegenstander ook maar uit te spreken, zo weinig erkenning wil hij Navalny geven.