Date-tv, ofwel hoe een mens op zoek naar liefde door vele hoepels springt

ZAP De Nederlandse televisie is weer twee ongemakkelijke maar bevredigende dateprogramma’s rijker. Je kunt er echt wat van leren, zoals dat je spaghetti met veel mayonaise kunt eten.

Diana (36) leert in Costa Rica haar date Lars (29) beter kennen in Ik ga op reis en neem mee. Beeld SBS6
Diana (36) leert in Costa Rica haar date Lars (29) beter kennen in Ik ga op reis en neem mee. Beeld SBS6

Een mens op zoek naar liefde is bereid door vele hoepels te springen, en omdat dat zowel ongemakkelijk als bevredigend is om naar te kijken bestaat er date-tv. Je kunt geselecteerde stelletjes ‘romantisch’ zien dineren in een restaurant, alle onbeholpenheid en schroom gevolgd door camera’s in alle hoeken (First dates). Je kunt bekijken hoe potentiële koppels 24 uur met elkaar doorbrengen in een bungalow, nu ook met camera’s bij het bed (Lang leve de liefde). Onbekenden kun je voor tv ook alvast met elkaar laten trouwen (Married at first sight), ze dagenlang met elkaar op een boerderij onderbrengen (Boer zoekt vrouw), of verder van huis stallen in een buitenlandse B&B (B&B vol liefde).

Of je verzint een variatie op al die thema’s en dan kom je uit bij Ik ga op reis en neem mee van SBS6. Eén kandidaat mag afreizen naar z’n favoriete vakantiebestemming om daar vijf vooraf zelf geselecteerde kandidaten te ontmoeten. Zondagavond was de eerste aflevering. En ja hoor, alle elementen zaten er wel zo’n beetje in. Er is een bestemming ver van huis, er wordt samen gegeten, geslapen en ‘op date’ gegaan’. Er wordt vergeleken, gekozen en weggestuurd. Daarbij nog een scheut competitie, want er wordt niet één-op-één gedatet, maar steeds dingen er twee kandidaten tegelijk naar de hand van de ene.

Oude wijn, nieuwe zak, dat zal, maar ik ben toch weer zoveel wijzer geworden. Niet zo zeer over de liefde, maar over de mens. Van de Brabantse Haye (32) stak ik op dat je spaghetti met (veel) mayonaise kunt eten. Zijn bestemming is Griekenland, want daar is hij ook al een paar keer met een maat geweest. Ik weet nu heel zeker dat het niet handig is om bij de eerste ontmoeting te beginnen over je maag-darmproblematiek, zoals Lars deed bij Diana in Costa Rica. Zéker niet met kerngezonde liefdesconcurrent Corné in de buurt die je vaderlijk adviseert bananen te eten.

‘Synchronosity’

Sowieso is daten met z’n drieën onbegonnen werk. Nigel (32) heeft al een spirituele reis achter de rug en ontvangt zijn dates in een villa in Thailand, die hij met salie en wierook ontdaan heeft van negativiteit. Zijn eerste twee gasten begroet hij met een tiensecondenknuffel en in de eerste gesprekken viel het begrip ‘synchronosity’ en werd de verhouding god versus universum besproken.

„Ik wil dat het echt is”, zal een liefdeskandidaat fluisteren in één van de volgende afleveringen. Een reality check voor de kijker die zich zat te verkneukelen om al het ongemak. Voelen zij wat wij zien, en voelen ze dat nog als wij niet meer meekijken?

Verschrikkelijk veel gevoeld en gehuild werd er direct aansluitend op SBS6 bij De prins met het witte haar. Het daten is in dit programma ruimschoots achter de rug, een groot deel van het leven eveneens. Hier gaat het om liefdes die elkaar later in het leven vonden en die al tafel en bed delen. Wat eraan ontbreekt is het ja-woord. Aha, daar zat het kijkgaatje voor de televisiemaker.

Van het huwelijksaanzoek, het uitzoeken van de taart, de trouwjurk tot aan de ceremonie, de hele rataplan konden we zondag meebeleven met waterlander Willem (81) en goedlachse Henny (80). Ik twijfelde er geen seconde aan of Henny ‘ja’ zou zeggen toen Willem voor haar op de knieën ging en zij hem daarna overeind moest helpen. Hij vroeg haar voor de zevende keer, alle andere keren zei ze nee. Daar blijkt nogal een prozaïsche reden achter te zitten; door samen te wonen leveren ze 800 euro in op hun AOW, als ze trouwen, dan verliest zij haar ‘pensioentje’.

De tv-makers lieten Henny en Willem toch trouwen met alles erop en eraan en iedereen als getuige. Niet voor de wet, maar echt genoeg voor ons.