Elon Musk beperkt aantal tweets dat gebruikers kunnen lezen, bindt strijd aan met ‘scrapers’

Sociale media Volgens Twitter-baas Elon Musk zorgen bedrijven die op grote schaal data van zijn platform plukken voor problemen. Om die tegen te gaan, legt hij nieuwe „tijdelijke” restricties op.
Twitter-baas Elon Musk halverwege juni in Parijs.
Twitter-baas Elon Musk halverwege juni in Parijs. Gonzalo Fuentes/Reuters

Elon Musk heeft vrijdag en zaterdag nieuwe maatregelen aangekondigd op Twitter om zogeheten scrapers tegen te gaan; bedrijven die grote hoeveelheden data van zijn website halen. De opvallendste: gebruikers mogen per dag nog maar een beperkt aantal tweets zien. Zesduizend voor betalende twitteraars, driehonderd en zeshonderd voor nieuwe en bestaande niet-betalende gebruikers. Ook heeft hij een einde gemaakt aan de mogelijkheid voor mensen zonder profiel om eens een kijkje te nemen op de site.

Musk zegt dat het om een tijdelijke noodmaatregel gaat. Kort na de aankondiging van de inperking van het aantal tweets per dag, berichtte hij dat die aantallen „binnenkort” met een derde zullen worden opgeschroefd, zonder te specificeren wanneer.

Volgens Musk zijn de ingrepen nodig om het sociale medium toegankelijk te houden voor zijn gebruikers, te midden van „extreme niveaus van data scrapen en systeemmanipulatie”. Eerder had Musk volgens persbureau Reuters al zijn ongenoegen geuit over kunstmatige-intelligentiebedrijven zoals OpenAI, de eigenaar van ChatGPT, omdat ze twittergegevens zouden gebruiken om hun taalmodellen te trainen en zo automatische teksten te genereren. Musk heeft zaterdag niet gezegd of het scrapen waartegen hij nu maatregelen neemt, van dit soort bedrijven komt.

Zaterdag meldden duizenden Twitter-gebruikers dat zij het platform niet naar behoren konden gebruiken. In meerdere landen werd de hashtag #TwitterDown trending. Of dit nog het gevolg is van het vastlopen door het grootschalige scrapen waar Musk tegen ageert of juist al het resultaat van zijn nieuwe beperkende maatregelen, is vooralsnog onduidelijk.