Kendrick Lamar laat het asfalt trillen op Rolling Loud Rotterdam

Recensie Muziek

Festival Rolling Loud Het was wennen voor bezoekers die voorheen gewend waren in Brabant tussen de bomen te kamperen. Maar met Rolling Loud heeft Nederland er een stedelijk hiphopfestival van megaformaat bij, dat opende met een sterk show van headliner Kendrick Lamar.

Concert van Kendrick Lamar tijdens Rolling Loud.
Concert van Kendrick Lamar tijdens Rolling Loud. Foto Andreas Terlaak

„Letten jullie wel een beetje op elkaar,” vraagt rapper JID uit Atlanta vrijdagmiddag in de zon aan het publiek op Rolling Loud Rotterdam, voordat hij het opzwepende ‘Stick’ opstart. „We zijn hier wel op beton aan het moshen.”

Het uitzinnig in kolkende moshpits tegen elkaar springende publiek was afgelopen jaren onlosmakelijk verbonden aan Woo Hah!, het driedaagse, bosrijke kampeerfestival in Brabant. Maar dat grootste hiphopfestival van Nederland is inmiddels met een nieuwe naam en opzet geland op het steen van Rotterdam. In evenementencentrum Ahoy, waar organisator Mojo volgende week alweer North Sea Jazz organiseert. Boven de bar in één van de zalen hangt alvast een grote witte trompet.

Op de eerste festivaldag van het nieuwe Rolling Loud Rotterdam is dé grote naam op het programma Kendrick Lamar; jarenlang de gedroomde headliner van voorganger Woo Hah!. Zaterdag is rapper Travis Scott de tweede grote naam; hij hielp eerder met een iconisch razende show Woo Hah! op de kaart zetten.

Hef en SFB

Hier in Rotterdam, met de headliners op een nieuw fors buitenpodium op de parkeerplaats, hoopt Mojo het snel ontwikkelende festival dat begon in de Spoorzone in Tilburg, verder te kunnen laten groeien. Daarvoor lijkt vrijdag voldoende ruimte. De organisatie verwacht per festivaldag op een kleine 30.000 bezoekers uit te komen.

De programmamix is breed. Van Britse rappers Aitch en Central Cee die het publiek laten springen met rauwe raps op diep galmende kickdrums en springerige snares, tot Nigeriaanse popsterren als de gloedvol flowende en zingende Rema en zijn band, en opkomende ster Ayra Starr, die naast haar aanstekelijke clubhits ook prachtig zingt bij slepende pianotonen. En van een lome recht-toe-recht-aan-thuiswedstrijd van Rotterdamse rapper Hef tot een aanstekelijk pulserende, melodieuze hitrevue door SFB.

Er is vaak voldoende lucht in het tijdsschema tussen de acts op verschillende podia. Alleen bij een opzwepend stuiterende dj-set van Metro Boomin is het zó vol, dat er niemand meer bij mag. Een podium verderop moet S10 hard werken voor een handjevol mensen. Dat is zonde; ze geeft een intense, sterk opgebouwde show, met gastoptredens van rappers als Ronnie Flex, Sef en Mula B. Ook rapper Latto heeft pech. Wanneer ze met het dreunende Soufside en een stilistisch strakke en visueel spetterende act met danseressen het podium opkomt, staan de bezoekers grotendeels buiten een plekje te zoeken bij het hoofdpodium om straks een glimp op te vangen van Kendrick Lamar.

Het is even wat anders, een parkeerterrein als festivalweide. Tenminste, voor de liefhebbers die afgelopen jaren in Brabant tussen de bomen kampeerden. Maar verder zijn grootstedelijke hiphopfestivals eerder norm dan uitzondering, en met Rolling Loud is er nu één van megaformaat.

Het optreden van JID op de main stage is een hoogtepunt. JID is een ongekend sterke, flexibele en boeiende rapper die hier het podium krijgt dat hij verdient. Hij rapt onvermoeibaar lenig, krachtig en vol variatie in zijn stemregister.

Uitzinnig springen

Het is de perfecte opmaat naar headliner Kendrick Lamar. In vergelijking met zijn dramatisch sterk geconstrueerde concert vorig najaar in Ziggo Dome, is zijn festivalset er één voor de mensen die hem gewoon op topniveau willen zien rappen. Eén microfoon, één DJ. Natuurlijk is er wel wát vuurwerk, rook, visuele aankleding. Er zijn stijlvol en nonchalant bewegende dansers. Maar de podiumproductie is verder basaal.

Een gedreven Lamar rapt zijn set vanaf opener N95 tot afsluiter Savior voor liefhebbers die elke lettergreep mee rappen. De drums loeien hard en scheurende elektrische gitaren laten zijn beats aanzwellen tot festivalniveau. Maar Lamar vertolkt zijn meer naar binnen gerichte recente werk ook ingetogen; intens gehurkt bij alleen een rauwe baslijn bij ‘Worldwide Steppers’; kalm en met zijn hand in zijn jaszak bij ‘Rich Spirit’.

Het hardst en meest uitzinnig springt het publiek bij zijn oudere festivalfavorieten als ‘King Kunta’, ‘DNA.’, ‘HUMBLE.’ en ‘Alright’. Dan voelen we, ook op het asfalt van Rotterdam, de grond vertrouwd trillen.

Zaterdag 1 juli is de tweede dag van Rolling Loud Rotterdam in Ahoy, met optredens van o.a. Lijpe, Denzel Curry, GloRilla, Lil Uzi Vert en Travis Scott.