Hier kun je opzoeken hoeveel compensatie slavenhouders kregen van de Nederlandse overheid

Borderellen Hoeveel kregen slavenhouders van de Nederlandse overheid ter compensatie voor het afschaffen van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen? Dat is in deze tabel op te zoeken.

In deze tabel staan zowel de compensatiebedragen die slaveneigenaren kregen voor hun aandelen in plantages, en voor de tot slaafgemaakten die zij privé in bezit hadden. Sommige eigenaren dienden meerdere borderellen in, aangiftes die plantagehouders en ‘particuliere’ slavenhouders deden van de mensen die zij in slavernij hielden, en kregen dan ook meerdere bedragen uitgekeerd (voor verschillende plantages). Door op hun naam te zoeken, komen alle bedragen in de tabel onder elkaar.

In de tabel staan de borderellen van Suriname en van de Nederlandse Antillen. In Suriname was het compensatiebedrag 300 gulden per slaafgemaakte, en in de Nederlandse Antillen 200 gulden, met uitzondering van Sint Maarten waar het bedrag 100 gulden was. De tabel kan worden gesorteerd op naam, bedrag, locatie, plantage et cetera.

Bij de particuliere borderellen komt het relatief vaak voor dat er nul gulden werd uitbetaald. Vaak was de reden daarvoor dat de eigenaar slechts één of twee tot slaafgemaakten op het borderel noteerde, die voor de telling waren weggelopen, waardoor geen compensatie werd toegekend.

De tabel kent voorbehouden. Soms zijn er schrijffouten of meerdere spellingen in de originele teksten aangetroffen. Soms zijn er fouten gemaakt bij het overschrijven, of was het bijvoorbeeld niet duidelijk of er een n of een m stond. NRC heeft namen die evident op elkaar lijken, zoals Wilhelm Eduard Rühmann en Wilhelm Eduard Ruhmann, samengevoegd. Het is niet geheel uitgesloten dat in een enkel geval abusievelijk een ouder en kind met gelijke namen als één persoon is samengevoegd. In een enkel geval mist er een aandeel, of tellen de bedragen die aan de aandeelhouders zijn uitgekeerd niet exact op tot het totaal van de plantage. Dit komt niet vaak voor – de boekhouding was secuur. Een flink aantal toegekende bedragen zijn om diverse redenen (overleden, onvindbaar, betwist eigenaarschap) niet uitgekeerd.

Tekst en onderzoek
Carola Houtekamer, Winny de Jong en Okke ten Hove
Online vorm
Koen Smeets
Eindredactie
Menno Sedee en Anna Vossers
Coördinatie
Wubby Luyendijk

Lees ook: Hoe Nederland met de slavenhouders in Suriname afrekende


Lees ook: Okke ten Hove schreef met de hand de slavernijarchieven over: ‘Ik weet niet precies hoelang ik er over heb gedaan. Jaren’