Column | Het gaat niet om zwart of wit, man of vrouw, homo of hetero, maar om menselijkheid

Raoul de Jong

Eigenlijk wilde ik u deze maand vertellen over wat een inheemse vrouw mij in een dorpje in het Amazone-regenwoud vertelde over klimaatverandering en over waarom haar strijd ook onze strijd is. Maar zoals u misschien al doorhad, sta ik deze editie zelf op de cover. Samen met – padampadam – Édouard Louis, een van mijn liefste vrienden/een van de grootste schrijvers ter wereld. En het voelt vreemd om daar in deze column niets over te zeggen.

Een paar dagen voor Édouard en ik samen op de foto gingen, stond ik voor een spiegel in een Parijse friperie een spijkerbroek te passen, terwijl ik onhandig twee van Édouards boeken onder mijn arm hield. De winkelier, een oudere Tunesische man, zei me dat ik die boeken best even op de balie mocht leggen en toen riep hij: „O, Monsieur Louis!” Hij had ál Édouards boeken gelezen. Ze deden hem denken aan de boeken van zijn favoriete Tunesische schrijver, Albert Memmi.

Édouard was er net zo verheugd over als ik. Het voelde als een bevestiging van dat het inderdaad een goed idee was om samen op een cover te staan. Édouard schrijft over de Franse arbeidersklasse, mijn laatste boeken gaan over hoe zwarte en inheemse mensen onderdrukking overleefden in Suriname en het Caraïbische gebied. In de wereld buiten onze boeken wordt er vaak gedaan alsof die verhalen niets met elkaar te maken hebben, terwijl het, dat hadden Édouard en ik allebei gevoeld toen we elkaars boeken lazen, hetzelfde verhaal is.

Die twee verhalen bij elkaar brengen, was precies wat Albert Memmi deed in zijn boek The Colonizer and the Colonized (1957). In dat boek legde hij uit dat mensen opdelen in groepen een van de maniertjes is die onze machthebbers gebruiken om de macht niet te verliezen. Door de ene groep net iets meer privileges te geven dan de andere, zal die groep uit eigen beweging een systeem beschermen waarvan zij uiteindelijk, net als die andere groep, zelf het slachtoffer is. Zo ging het in de kolonies, maar zo ging en gaat het ook hier. Dat is waarom zoveel mensen uit de Franse arbeidersklasse op Le Pen stemmen bijvoorbeeld: ze vrezen dat ze het zwaarder krijgen als mensen die het nog zwaarder hebben omhoog zouden klimmen. In plaats van broederschap voelen ze angst. Met alle vervelende gevolgen van dien.

Het zou in ieders voordeel zijn als we zouden begrijpen dat we allemaal iets van elkaar kunnen leren.

Uiteindelijk gaat het allemaal niet om zwart of wit of Nederland of Suriname, man of vrouw, homo of hetero, maar om menselijkheid. In de basis willen we allemaal hetzelfde: gelukkig zijn op een gezonde planeet. Het zou in ieders voordeel zijn als we zouden begrijpen dat we allemaal iets van elkaar kunnen leren.

Édouard en ik wisten het niet tijdens de fotoshoot, ik ontdekte het net pas, vlak voor de deadline van deze column: dit magazine verschijnt op 1 juli 2023. De dag waarop 160 jaar geleden de slavernij werd afgeschaft door de Nederlandse regering. Het is nog steeds geen nationale feestdag, waardoor heel veel Nederlanders niet begrijpen waarom er op die dag ook voor hen iets valt te vieren. Hopelijk zal het interview met Édouard er aan bijdragen om dat misverstand de wereld uit te helpen. Want dat is iets wat Édouard en ik allebei begrepen: het ìs mogelijk om het verhaal te veranderen. Om het eerlijker, vrolijker, beter te maken, voor iedereen.