Moet ik mijn vriend vragen het geleende geld terug te betalen?

XYZ NRC-redacteuren uit drie verschillende generaties bespreken sociale dilemma’s. Deze keer: kan je een vriend vragen het geleende geld terug te betalen?

Illustratie Lotte Dijkstra

Een half jaar geleden heb ik 500 euro uitgeleend aan een van mijn beste vrienden, die beloofde het terug te betalen zodra hij kon. We hebben het er sindsdien niet meer over gehad, maar hij heeft in de tussentijd een Gucci-trui gekocht (in de uitverkoop, maar toch) en een vakantie naar Bali geboekt. Hij heeft vrij weinig te besteden, maar gaat impulsief met geld om. Ik zou het geld op dit moment zelf wel kunnen gebruiken, maar wil hem ook geen geldstress bezorgen. Wat moet ik doen?

Vrouw, 34 (naam bekend bij de redactie)

Dat uw vriend impulsief met geld omgaat, wist u dat al voordat uw hem het geld leende? Of bent u sindsdien kritischer naar zijn uitgaven gaan kijken? Het is begrijpelijk dat u er iets van vindt als iemand op zwart zaad een Gucci-trui en een vakantie naar Bali boekt, dat zou u natuurlijk nooit doen. Maar u bent zijn curator niet, hij beslist zelf waar hij zijn geld aan uitgeeft. Het is uiteraard wel uw goed recht om uw geld op enig moment terug te vragen, eventueel in termijnen, om de pijn te verzachten. Maar als u de trui en het reisje erbuiten laat, kan uw vriend vrolijk over zijn nieuwe aankopen blijven vertellen en kunt u intussen bedenken welke voorwaarden u in de toekomst aan een lening zou stellen. Als u er überhaupt nog voor voelt om geld uit te lenen aan een vriend. Want dat was misschien ook wel een impulsieve daad.

Martine Kamsma (49)


Geld uitgeleend aan beste vrienden zou beschouwd moeten worden als een (voorwaardelijke) gift. Niet uit liefdadigheid, maar vanuit de gedachte dat een goede vriend heus wel snapt dat u het geleende geld terugverwacht, al is het niet meteen. Wat de vriend vervolgens met het geld doet moet hij zelf weten. Het is begrijpelijk dat u uw wenkbrauwen fronst als u ziet dat hij kennelijk genoeg geld heeft om relatief dure uitgaven te doen. Maar u mag erop vertrouwen dat hij uw vrijgevigheid niet verwart met een gratis pinautomaat. Ik kan me voorstellen dat u het geld nu zelf wel goed kunt gebruiken, maar het lijkt me ongemakkelijk om het geleende geld om die reden terug te vragen. Vooral als hij het net zelf heeft uitgegeven, om welke reden dan ook. Het lijkt me in ieder geval niet iets om uw vriendschap voor op het spel te zetten. Het is immers maar geld.

Lotfi El Hamidi (37)


Vraag aan hem of u mee kunt naar Bali! Grapjes terzijde, ik zou uw vriend een deadline geven, zodat hij weet wanneer u het geld graag terug wilt ontvangen. Dan heeft hij de tijd om het bij elkaar te sprokkelen, indien nodig. U kunt best laten weten dat u op dit moment zelf het geld kunt gebruiken. En stress hoort nu eenmaal bij een deadline. Zonder (gezonde) stress zouden we weinig dingen voor elkaar krijgen. Dus u kunt zich beter geen zorgen maken om de geldstress die u hem kunt bezorgen. Hij weet heus wel dat er een gesprek over die 500 euro aan zit te komen. Als goede vriend hem eraan herinneren is uw goed recht.

Süeda Isik (25)

Illustraties Lotte Dijkstra.