Componist Ruud Bos, bekend van iconische Efteling-muziek, overleden

1936-2023 Bos componeerde muziek voor televisieseries, film en theater. Voor zijn muzikale oeuvre werd hij in 1996 hij onderscheiden in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Ruud Bos bij de Buma Awards in 2021 in het Bimhuis in Amsterdam.
Ruud Bos bij de Buma Awards in 2021 in het Bimhuis in Amsterdam. Foto Mischa Schoemaker/ANP

Componist Ruud Bos is op 87-jarige leeftijd overleden. Dat melden muziekrechtenorganisatie Buma/Stemra en Buma Cultuur vrijdag namens de familie van Bos, schrijft persbureau ANP. Hij was bekend van onder meer de muziek die hij schreef voor attracties in pretpark de Efteling zoals Droomvlucht, Fata Morgana en Villa Volta. Ook componeerde hij muziek voor de kinderseries Bassie en Adriaan, De Fabeltjeskrant en Paulus de Boskabouter.

Naast muziek voor televisie – niet alleen kinderseries maar ook de jaren tachtig-hit Zeg ‘ns Aaa – maakte hij muziek voor theater. Hij werkte met grote namen als Toon Hermans, Wim Sonneveld, Willeke Alberti, Gerard Cox en André van Duin. Ook verzorgde hij de muziek bij meer dan twintig films, waaronder De inbreker en Naakt over de schutting. Hij was een „muzikale duizendpoot”, aldus Buma/Stemra en Buma Cultuur.

Bos werd in 1936 als zoon van een orkestleider geboren in Amsterdam. Hij studeerde enige tijd piano aan het conservatorium in Amsterdam. Na een verhuizing vervolgde hij zijn studie bij de Muziekschool van Toonkunst in Bussum. Vanwege zijn veelomvattende muzikale oeuvre werd hij in 1996 hij onderscheiden in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In 2021 werd de Buma Oeuvre Award Multimedia aan hem toegekend. Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur, zei toen: „Zijn composities zijn rijk aan melodie en verbeeldingskracht en daardoor vanaf de eerste noot herkenbaar voor miljoenen mensen.”

Lees ook over nóg een genre waarin Bos muziek componeerde: Ruud Bos betekende veel voor de jazz